Az új év új kihívásokat hozott a konyhában, egészségügyi okokból a jövőben jobban kell figyelnünk az ételek szénhidrát tartalmára és a szénhidrátok felszívódására. Így nagy barátunk lett például a zab, amit eddig is szerettem, de most újabb receptekben próbálok ki. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy minden héten veszünk 5 liter friss tejet a faluból, és ebből készül kb. 60 dkg túró. A házi túró össze sem hasonlítható a bolti társaival, de sokszor kifogyunk a kreativitásból a felhasználását illetően. Régóta motoszkált a fejemben egy sós túrógombóc, az új helyzet adta hozzá a zabpelyhet, ami egy lassú felszívódású szénhidrát forrás, ebből pedig egy nagyon finom és ráadásul egészséges recept született.
túró
Tökéletes túrós pite
Nagyon egyszerű, mégis nagyszerű túrós süti, melyet évtizedek óta sütünk a családomban. A recept a blogon szereplő kuglófhoz hasonlóan Ausztriából származik, a sváb dédnagymamám a 40-es években Linz környékén vásárolt Dr. Oetker süteményes füzetéből. Ez a füzet magyarul is megjelent szintén a 40-es években, amikor még Dr. Oetker gyár is működött hazánkban, viszont nem élt meg annyi kiadást, mint a Váncza. Régi recept, de abszolút időt álló, bármilyen évszakban és bármilyen alkalomra.