Tökéletes túrós pite

2017. ápr. 13.

Tökéletes túrós pite

Nagyon egyszerű, mégis nagyszerű túrós süti, melyet évtizedek óta sütünk a családomban. A recept a blogon szereplő kuglófhoz hasonlóan Ausztriából származik, a sváb dédnagymamám a 40-es években Linz környékén vásárolt Dr. Oetker süteményes füzetéből. Ez a füzet magyarul is megjelent szintén a 40-es években, amikor még Dr. Oetker gyár is működött hazánkban, viszont nem élt meg annyi kiadást, mint a Váncza. Régi recept, de abszolút időt álló, bármilyen évszakban és bármilyen alkalomra.

Hozzávalók
Tészta
– 30 dkg liszt
– ½ csomag sütőpor
– 7 dkg porcukor
– ½ csomag bourbon vaníliás cukor
– 2 tojás sárgája
– 17 dkg hideg vaj
– kevés citromhéj (kb fél citromé megosztva)
– 1-2 teáskanál tejföl, szükség szerint

Túró töltelék
– 3 tojás sárgája
– 12 dkg porcukor
– ½ csomag bourbon vaníliás cukor
– 50 dkg túró
– 3 tojás fehérje
– kevés citromhéj

Elkészítés
A tésztával kezdünk. A lisztet elkeverjük a sütőporral és egy csipet sóval, elmorzsoljuk benne a vajat. Ezt a lépést a legcélszerűbb késes robotgéppel elvégeztetni, egy pillanat alatt megvan, és a vaj sem olvad meg. Hozzákeverjük a cukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat és a tojássárgájákkal, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha keményebb lenne a tészta, illetve nem akar összeállni, akkor kevés tejfölt adjunk hozzá, az esetek többségében erre szükség van. Hűtőben minimum fél órát pihentetjük.
A túrós töltelékhez a túrót villával összetörjük, a tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjét felverjük kemény habbá, míg a sárgáját a cukorral, vaníliás cukorral kikeverjük. Mikor a tojássárgája kifehéredett, hozzáadjuk a túrót, a reszelt citromhéjat és óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjehabot.
A hűtőből kivett tésztát két egyforma részre osztjuk, az egyik részt kinyújtjuk, úgy, hogy egy kb. 20*30cm-es tepsi alját le tudjuk teríteni vele. A tésztát megböködjük villával, vagy hústűvel és rásimítjuk a túrótölteléket, majd befedjük a másik kinyújtott tésztalappal, melyet szintén megszurkálunk. 180 fokos sütőben fél óra alatt aranybarnára sütjük. A tetejét meghinthetjük porcukorral és már langyosan fogyaszthatjuk, anyukám erre esküszik, de szerintem másnap a legfinomabb.

_dsc1287.jpg

A receptes füzet lapja már „kissé” megviselt.

Címkék: túró

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd meg / küldj fényképet, mutasd meg, hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám!

Ne maradj le egy új receptről sem!

Nem mindent töltünk fel a blogra, ha még nem teszed, kövess minket Instagram és Facebook oldalunkon is!

További receptek

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Évek óta kísérletezem ezzel a tésztával, készült már belőle pl. sajtos csiga, dagasztottam már élesztővel és Covid alatt csak kovásszal, de az utóbbi időben mindig hibrid verióban kovásszal és...

Duplahagymás sütőtökös lepény

Duplahagymás sütőtökös lepény

Nem tudunk leállni a sült sütőtökkel ezen a télen, ma leveles tésztás lepényre került feltétnek. Télen túl sok variáció nincsen sajnos, ez a lepény is teljesen spontán lett duplán hagymás, bár ha a...