Sajnos nem emlékszem apai nagymamámra, Gizella mamára, mert másfél éves koromban meghalt. Számos receptjét őrizzük kincsként, melyeket maga írt bele a Horváth Ilona szakácskönyvbe, hova máshová. 🙂 Ezek közül az egyik recept a vaníliás csiga, melyet anyukám igazított hozzá egy gáztepsi méretéhez és pontosította a recept leírását a mamitól tanultak alapján. Őszi hangulatomhoz ma a dió illett, így ezt a verziót adom közre, de próbáljátok ki az általam ajánlott többi verziót is, főleg a vaníliásat.
Hozzávalók (1 gáztepsihez)
– 70 dkg finomliszt
– kb. 5 dl tej (mennyisége függ a liszttől)
– 40 g élesztő
– 2 evőkanál cukor
– 3 tojássárgája
– 2 ek. étolaj (lehet olvasztott vaj is)
– 1 bourbon vaníliás cukor
– 12 dkg vaj
– 20 dkg darált dió
– kb. 10 – 15 dkg barna cukor (ízlés szerint)
Locsolgatáshoz: 1 bögre tej (2,5 dl), 2-3 evőkanál cukor és a maradék bourbon vaníliás cukor
Elkészítés
A langyos tejbe morzsoljuk el az élesztőt és keverjük el 2 evőkanál cukorral. Meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, elkeverünk benne egy csipet sót és kevés bourbon vaníliás cukrot. Amikor az élesztő már szép habos, a liszt közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük a tejes élesztős keveréket, hozzáadjuk a tojássárgájákat és az olajat. Alaposan kidagasztjuk, lágyabb kalácstésztát kell kapnunk. 1 óra alatt meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Amíg kel a tészta előkészítjük a tölteléket. A diót szárazon megpirítjuk és ledaráljuk, a vajat felolvasztjuk.
A megkelt tésztát kisujjnyi vastagságúra, téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük az olvasztott vaj felével és megszórjuk a darált dióval és a cukorral, meglocsoljuk a maradék olvasztott vajjal. Kevés vajat hagyjunk meg! A tésztát szorosan feltekerjük és 3-4 centis darabokra vágjuk. Tepsibe sorakoztatjuk a csigákat kb. egy ujjnyi távolságra, majd körbe kenjük az oldalukat a maradék vajjal, hogy később ne ragadjanak össze.
Előmelegített 190 fokos sütőben kezdjük sütni, 15-20 perc után megfordítjuk a tepsit és 175 fokra mérsékeljük a hőmérsékletet, majd további 15 percet sütjük. Ekkor meglocsoljuk a csigákat a cukros, vaníliás tejjel és 10 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a tepsi közepén lévő csigát megnyomva a tészta rugalmas, visszaugrik.
Tálaláshoz porcukorral megszórjuk, de ez el is hagyható.
Variációk:
1. Vaníliás csiga
A töltelékhez a 14 dkg puha vajat és 3 evőkanál porcukrot kikeverjük robotgéppel és ezzel kenjük meg a tésztát.
2. Kakaós csiga
A dió helyett cukrozatlan kakaóval bőven szórjuk meg a tésztát, minden más ugyanaz, mint a diós variációnál.
Tippek és trükkök
– Bourbon vaníliás cukor helyett természetesen használhatunk vanília kivonatot vagy igazi vanília rudat is, de nem érdemes spórolni és hagyományos „vaníliás cukrot” használni, mert az íze közelében sincsen az igazi vaníliához.
– A recept teljesen jól működik laktózmentes tejjel és vajjal is, kipróbáltam.