Sajtkrémmel töltött sörkifli

2023. dec. 29.

Évek óta kísérletezem ezzel a tésztával, készült már belőle pl. sajtos csiga, dagasztottam már élesztővel és Covid alatt csak kovásszal, de az utóbbi időben mindig hibrid verióban kovásszal és élesztővel, ennek előnye, hogy gyorsabb, de a kovász előnyös tulajdonságai nagyrészt bekerülnek a tésztába.
A sörkifli verzió a teljes véletlen műve, mikor az egyik nyári piacra sütöttem a pesztós kiflit, valamit elszámoltam és több lett a tészta. A maradékból csináltam pár mini kiflit, ami isteni lett. Így amikor majdnem ránk romlott egy a horvát nyaralásról hozott kajmak (délszláv krémsajt), gondoltam itt az idő és belekenem sörkiflibe. A végeredmény annyira jó lett, hogy pikk-pakk felfaltuk, azóta gyakorlatilag a család vonalainak védelmében nem sütöttem, de azért szilveszterkor újra előveszem!

Hozzávalók (32 darabhoz)
– 550 g liszt (250g fehér kenyérliszt, 200g finom liszt, 100g teljes kiörlésű királybúza/tönköly/búza stb.)
– 100 g kovász
– 5 g élesztő
– 1 tojás
– 2 dl tej
– 1 dl víz
– 50 g joghurt (ha lehet görög)
– 8 g só
– 3 ek olívaolaj

Csak kovásszal
500g liszt és 150g kovász
Csak élesztővel
60g liszt, 20g élesztő

Töltelék
– 250 g krémsajt
– ízlés szerint mehet bele: fokhagyma, bors, szerecsendió

Elkészítés
A langyos tejben elkeverjük az élesztőt, dagasztótálba öntjük a keveréket és hozzáadjuk a kovászt, a vizet, a joghurtot és a tojást, rászórjuk a lisztet és indítjuk a dagasztást. Mehet rá a só, ha kezd összeállni és a végén az olaj is. Kidagasztjuk, szép rugalmas tésztát kell kapjunk.
A hibrid verziót egyszer hajtogassuk meg kb. 1 óra után és még 1,5-2 órát kelesszük, duplázzon a tészta. Az élesztős verziónak elég 1,5-2 óra, míg a kovászosnál 3-4 hajtogatással kelesztjük 5-6 órát és utána formázva még kb. 1,5-2 órát.
A megkelt tésztát 8 részre osztjuk (legyen pontosan egyforma a 8 gombóc, mérjük ki) és deszkán 10-15 percet pihentetjük. 2 darabot kinyújtunk vékonyra (kb. 3 mm), megkenjük az egyiket a töltelék negyedével és ráigazítjuk a másik kört, a kört 8 cikkre vágjuk (ugye mindenki emlékszik rá matekból ;)) és feltekerjük, majd kifli alakúra görbítjük. A csúcsa kerüljön alulra mikor a tepsire rakjuk, hogy sülés közben ne tekeredjen ki.
A hibrid verziót egy jó órát kelesszük tepsin, az élesztős fél órát a kovászost másfél – két órát.
Ha megkelt másodszor is, kenjük le tojással és szórjunk magokat, nagyszemű sót a tetejére.
Sütés 200 fokon légkeveréssel (én a pizza programot szeretem az enyémen erre) 15-20 perc, sütő függő figyeljük!

Tippek és trükkök:

– A liszteket bátran variáljuk, de teljes kiörlésűből nem javaslok többet, a fehér liszt lehet csak sima liszt (BL55) vagy éppen fehér királybúza vagy tönköly is.
– További töltelék ötletek, amit én tervezek most szilveszterre: sült fokhagymás, grana padano sajtos vajas; mangalica zsíros füstölt pirospaprikával.
– Ha csak 4 részbe osztjuk a tésztát és összesen 16 db kiflit sütünk akkor nagyobb, puhább kifliket kapunk.
– A 16 darabos verzió esetén érdemes édes töltelékekkel is kísérletezni.
– A kovász a hibrid verzióban lehet csak a hűtős (nem muszáj hozzá friss kovász), elég az egyszer megetetett, nem kell, hogy top erőben lévő legyen


Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd meg / küldj fényképet, mutasd meg, hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám!

Ne maradj le egy új receptről sem!

Nem mindent töltünk fel a blogra, ha még nem teszed, kövess minket Instagram és Facebook oldalunkon is!

További receptek

Duplahagymás sütőtökös lepény

Duplahagymás sütőtökös lepény

Nem tudunk leállni a sült sütőtökkel ezen a télen, ma leveles tésztás lepényre került feltétnek. Télen túl sok variáció nincsen sajnos, ez a lepény is teljesen spontán lett duplán hagymás, bár ha a...

Sajtos keksz

Sajtos keksz

Az utóbbi években mindig készül nálunk ez a sajtos keksz az ünnepi időszakra, optimális esetben kitart karácsonytól szilveszterig. A recept egy régi "nyugat-német" Burdából származik, amikből anno...