Babkrém pirított napraforgómaggal és pácolt lilahagymával

2023. márc. 07.

Babkrém pirított napraforgómaggal és pácolt lilahagymával

Tél végén, tavasz elején, ha kifogyunk az ötletekből mindig jól jönnek alapanyagként a hüvelyesek. Mivel imádjuk a hummuszt, régóta ki akartam már próbálni egy hasonló kencét előállítani hazai alapanyagokból. Az eredmény mindenképpen megállja a helyét a kedvenceink között.
Ráadásul továbbra is nagyon megéri kimérve babot venni a zöldségesnél, kedvező áron lehet érdekes babokat beszerezni, akkor is, ha nincs sajátunk, vagy nem tudunk közvetlenül termelőtől vásárolni.

Hozzávalók
– 250 g főtt fehér salátabab (lehet konzerv is lecsepegtetve, ebből is érdemes a nagyobb szemű fehér babot keresni)
– 4 evőkanál pirított napraforgómag (plusz a tálaláshoz)
– 1 teáskanál magos mustár
– fél bio citromleve és héja
– 3-4 gerezd konfitált fokhagyma (vagy sütőben sült; esetleg friss de abból max. 2 gerezd)
– só
– frissen őrült bors
– extra szűz olívaolaj

Pácolt lilahagyma
– 2 fej lilahagyma
– 1 teáskanál méz/cukor
– 1 evőkanál fehérborecet
– 3 evőkanál extra szűz olívaolaj

Tunkoláshoz: lepénykenyér, naan kenyér, baguette

Elkészítés
Késes aprítóval ledaráltam a pirított napraforgómagot, majd hozzáadtam a konfitált fokhagymát, a citrom levét és reszelt héját, a sót, a borsot, a mustárt és az olívaolajat. Krémesre kevertem, ehhez az alaphoz adtam hozzá a babot és a vizet, ez utóbbit kisebb adagokban. Mikor már jó krémes, mindenképpen kóstolni kell és ízlés szerint adni még hozzá abból, ami nekünk hiányzik! Az általam használt bab elég édeskés, gesztenyés ízű volt, így nekem citromlé kellett bővebben hozzá.

Tálaláshoz kikenjük a kész krémet egy lapostányérra, meglocsoljuk extra szűz olívaolajjal és megszórjuk pirított napraforgómaggal.

Nagyon jól illik hozzá a pácolt lilahagyma, ehhez a vékony szeletekre vágott lilahagymát besózzuk. (Optimális esetben fél órával korábban.) Közben egy kis tálkában a mézet feloldjuk az ecetben, hozzáadjuk az extra szűz olívaolajat és villával alaposan kikeverjük, míg emulgeál. A kész öntetet ráöntjük a hagymára és kész.

Tippek és trükkök:

– 180 g szárazbabból kb. 360 g főtt bab lett, a maradék főtt babot rádobtam egy sima vegyes salátára.
– A babot előző este beáztattam (lehet tenni a vízbe egy teáskanál szódabikarbónát), másnap pedig leöblítettem és forró vízben feltettem főni só nélkül, ha nem felejtjük el az utolsó fél órában érdemes megsózni a főzővizet. Lassú tűzön főzzük és figyeljünk rá nehogy elfőjje az összes vizet.
– Szerintem jobban néz ki fehér babból, de ki lehet próbálni más fajtákkal is. Az íze és textúrája miatt mindenképpen nagyobb szemű, különösen salátabab fajtákat ajánlok.


Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd meg / küldj fényképet, mutasd meg, hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám!

Ne maradj le egy új receptről sem!

Nem mindent töltünk fel a blogra, ha még nem teszed, kövess minket Instagram és Facebook oldalunkon is!

További receptek

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Évek óta kísérletezem ezzel a tésztával, készült már belőle pl. sajtos csiga, dagasztottam már élesztővel és Covid alatt csak kovásszal, de az utóbbi időben mindig hibrid verióban kovásszal és...

Duplahagymás sütőtökös lepény

Duplahagymás sütőtökös lepény

Nem tudunk leállni a sült sütőtökkel ezen a télen, ma leveles tésztás lepényre került feltétnek. Télen túl sok variáció nincsen sajnos, ez a lepény is teljesen spontán lett duplán hagymás, bár ha a...

Sajtos keksz

Sajtos keksz

Az utóbbi években mindig készül nálunk ez a sajtos keksz az ünnepi időszakra, optimális esetben kitart karácsonytól szilveszterig. A recept egy régi "nyugat-német" Burdából származik, amikből anno...