USA gasztronómiájának egyik legjobb terméke szerintem a barbecue szósz, melynek számtalan módozata ismert, tipikusan igaz rá, hogy ahány ház annyi szokás. Az általam kínált receptet sem kell szó szerint betartani, a megadott fűszerekkel nyugodtan zsonglőrködhet mindenki kedve szerint. Ne ijesszen el senkit a sok hozzávaló, a legtöbb egy átlagos háztartásban elérhető, a hiányzók beszerzése pedig megéri a fáradtságot, mivel a végeredmény magasan veri a bolti változatokat.
Hozzávalók
– 750 ml házi ketchup vagy kb. 450 ml jobb minőségű bolti (a házi ketchup jellemzően kevésbé sűrű és koncentrált, ezért több kell belőle)
– 1 közepes fej hagyma (kb. 60-70 g)
– 20 g barna cukor vagy házi baracklekvár
– 1-2 gerezd fokhagyma
– 1 nagy sűrített paradicsom (150 g) – nyáron helyettesítsük 200 g apró kockákra vágott magozott, hámozott friss paradicsommal
– olívaolaj
– 0,5 – 1 evőkanál balzsamecet vagy borecet
– 2 evőkanál szójaszósz
– 2 teáskanál worchester szósz (elhagyható)
– só
– frissen őrölt bors
– 1 csapott evőkanál füstölt pirospaprika
– szárított chili pehely vagy friss chili, ízlés szerint
– 1 kávéskanál mustármagpor (elhagyható)
– 2-3 teáskanál szurokfű (oregánó) vagy barbecue fűszerkeverék (adalékanyagmentes pl.: ez)
– 1 kisebb babérlevél
– 2-3 szegfűbors
– kis darabka fahéj
Elkészítés
Az apróra vágott vöröshagymát az olívaolajon megpároljuk, mikor elkezd barnulni hozzáadjuk a fokhagymát és a barnacukrot. Mikor a cukor felolvadt és elkezd karamellizálódni, hozzákeverjük a sűrített paradicsomot és rövid ideig együtt „pirítjuk”. Ezt követően beleöntjük az ecetet, hogy feloldja a lesült részeket, majd felöntjük ketchuppel, és szójaszósszal, majd a worchester szósszal ízesítjük. Hozzáadjuk a fűszereket, a sót, frissen őrölt borsot, a füstölt őrölt pirospaprikát, az oregánót, a mustármagport és ízlés szerint a chilit. Egy teatojásba tesszük a babérlevelet, az egész szegfűborsot és egy kis darab fahéjat, ezt is elsüllyesztjük a szószban.
Legalább egy óra hosszan főzzük, lassan, hogy épp csak forrjon. Figyeljünk oda és keverjük meg kb. 10 percenként, mivel a szósz sűrűje lesüllyed az aljára és leéghet, ha elfeledkezünk a keverésről!
Mikor már kellően sűrű és fényes, kóstoljuk meg és ízlés szerint ízesítsük tovább, annak megfelelően, hogy édesebb, savanykásabb vagy csípősebb szószt szeretnénk kapni.
Kínálhatjuk melegen mártogatósként, feldobhatunk vele sülteket, vagy hidegen tortilla chips mellé is kiváló kísérő.
Tippek és trükkök
– Ebből a mennyiségből négy 220 ml-es üveg lesz tele, az elmosott kiszárított üvegeket töltsük meg a szósszal, csavarjuk rájuk a vízben felforralt tetőket és állítsuk fejre. Az üvegeket száraz dunsztban hűtsük ki 1-2 nap alatt. Az így elkészült szószok több hónapig, vagy akár egy évig is elállnak száraz, hűvös helyen.
– Ha 1-2 héten belül elhasználjuk akkor elegendő hűtőbe rakni, ennyi időre dunsztolás nélkül is eltárolható
Ha valaki mégis elrettent a szósz elkészítésétől, de szívesen megkóstolná, akkor megvásárolhatja a recept szerint készült kistermelői termékünket a LillaLulla vendégházban Lullán.