Úgy alakult, hogy kímélő, de azért finom ételt kellett kreálnom, mivel nem csak az influenza, hanem a gyomorbajokat okozó vírusok is támadnak.Volt egy csomó maradék krumplim, amit már csak héjában lehetett megfőzni és így adta magát a nudli. Na de mit tegyek rá? A cukkini jó, mert semleges. Alapvetően idényzöldségekkel főzök, de a cukkinivel télen is hajlandó vagyok néha kompromisszumot kötni nyáridézés címén. Valami fűszer is kellene, bekattant az ideális jelölt: a menta. Sokszor látom, hogy a TV-s szakácsok tesznek mindenbe, én pedig csak értetlenkedem, hogy jó lehet-e ez? Régóta készülök emiatt bevetni valami sós ételbe, itt volt a remek alkalom, hisz a menta nagy barátja a gyomornak és remekül kiegészíthető citrommal, mely szintén jól jön ilyen helyzetben.
No, így kerekedett ki ez a mentás-cukkinis-citromos nudli, amit feldobhatunk egy kis fokhagymás kenyérmorzsával is, ha már nem olyan nagy a baj. A téli szürkeségben igazán frissítően hat ez az étel, elhisszük utána, hogy egyszer újra eljön a nyár!
Hozzávalók (4 főre):
Krumplinudli
– 750 g burgonya (C típusú, esetleg B)
– 230 g liszt
– 25 g teljes kiőrlésű liszt (búza vagy tönköly)
– 3 tojássárgája
– só
Cukkinis rész
– 2 saláta cukkini
– póréhagyma kb. 20 cm
– friss menta kb. 10-15 levél
– 1 citrom (kezeletlen/bio)
– olíva olaj
Tetejére
– 1 barna (esetleg magos) zsemle/kifli szikkadt
– 3 gerezd fokhagyma
– olíva olaj
– reszelt parmezán (ez csak a tálaláshoz)
Előkészítés:
A krumplit lesuvickoljuk és hideg sós vízben feltesszük főni.
Amíg fő a krumpli előkészítjük az ételünk többi részét: a cukkinit nagy lyukú reszelőn lereszeljük és besózzuk. A póréhagymát megmossuk (hosszában felvágjuk, így ki lehet mosni a rétegek között) és fél centi vastagon felszeleteljük.
A morzsához a fokhagymagerezdeket egy kés lapjával összenyomjuk és egy serpenyőben olívaolajban megsütjük. Közben késes robotgépben morzsává aprítunk egy kiflit (nem kell túl apróra). Amikor a fokhagymák aranybarnára sültek, kivesszük őket egy kistányérra és az olajban megpirítjuk a morzsát. Mikor elkészült, egy marék morzsával a megsült fokhagymákat a késes aprítóban porrá őröljük, a többi morzsához adjuk, összekeverjük és szükség esetén megsózzuk.
Elkészítés:
Mikor megfőtt a krumpli, leöntjük róla a vizet és hagyjuk kicsit megpihenni, úgy 10 percig. Ezt követően meghámozzuk és krumplinyomón átnyomjuk, a tortúra végére langyosra is hűl, ami pont jó nekünk.
Hozzáadjuk a tojássárgájákat, a liszteket és összegyúrjuk. A liszt mennyisége változhat attól függően, hogy a krumpli mennyire vizes, ezért óvatosan adagoljuk, a cél, hogy ruganyos, közepesen puha tésztát kapjunk.
A tésztából nagyjából 1 cm vastag rudakat sodrunk és feldaraboljuk 2 centis nudlikra, melyeket átsodorgatjuk egyesével, hogy pofásabb legyen. Most nem igazi gnocchikat csináltam, ha valaki azt szeretne, akkor villával nyomogasson rá barázdákat, amik egyébként azt a célt szolgálják, hogy a gnocchira jobban tapadjon a szósz, de mivel ebben az ételben nincs, ez most nem olyan fontos, csak esztétikai kérdés.
Az olívaolajon megpirítjuk a póréhagymát, hozzáadjuk a kinyomkodott cukkinit és készre pirítjuk/pároljuk. Hamar elkészül, legyünk résen! Amikor kész, beállítjuk az ízeket apróra vágott mentával, reszelt citromhéjjal és citromlével, ízlés szerint, folyamatos kóstolással ellenőrizve.
Forró vízben kifőzzük a nudlikat, ekkora mennyiséget inkább két adagban, ha feljöttek a vízfelszínre, akkor 3 perc forrás után kipecázzuk őket egy szűrőkanállal. A kifőtt nudlikat a cukkinis alapba dobáljuk, összekeverjük és még egyszer megkóstoljuk, hogy megfelelőek-e az ízek. Szükség esetén finomítunk rajta mentával és/vagy citrommal.
Tálalásnál megszórjuk a morzsával és reszelt parmezánnal.
Tippek és trükkök:
- A nudli tésztában a teljes kiőrlésű liszt arányát akár 30-40%-ra is növelhetjük. A finomlisztet helyettesíthetjük rétesliszttel is.