Tél végén, tavasz elején, ha kifogyunk az ötletekből mindig jól jönnek alapanyagként a hüvelyesek. Mivel imádjuk a hummuszt, régóta ki akartam már próbálni egy hasonló kencét előállítani hazai alapanyagokból. Az eredmény mindenképpen megállja a helyét a kedvenceink között.
Ráadásul továbbra is nagyon megéri kimérve babot venni a zöldségesnél, kedvező áron lehet érdekes babokat beszerezni, akkor is, ha nincs sajátunk, vagy nem tudunk közvetlenül termelőtől vásárolni.
Hozzávalók
– 250 g főtt fehér salátabab (lehet konzerv is lecsepegtetve, ebből is érdemes a nagyobb szemű fehér babot keresni)
– 4 evőkanál pirított napraforgómag (plusz a tálaláshoz)
– 1 teáskanál magos mustár
– fél bio citromleve és héja
– 3-4 gerezd konfitált fokhagyma (vagy sütőben sült; esetleg friss de abból max. 2 gerezd)
– só
– frissen őrült bors
– extra szűz olívaolaj
Pácolt lilahagyma
– 2 fej lilahagyma
– 1 teáskanál méz/cukor
– 1 evőkanál fehérborecet
– 3 evőkanál extra szűz olívaolajTunkoláshoz: lepénykenyér, naan kenyér, baguette
Elkészítés
Késes aprítóval ledaráltam a pirított napraforgómagot, majd hozzáadtam a konfitált fokhagymát, a citrom levét és reszelt héját, a sót, a borsot, a mustárt és az olívaolajat. Krémesre kevertem, ehhez az alaphoz adtam hozzá a babot és a vizet, ez utóbbit kisebb adagokban. Mikor már jó krémes, mindenképpen kóstolni kell és ízlés szerint adni még hozzá abból, ami nekünk hiányzik! Az általam használt bab elég édeskés, gesztenyés ízű volt, így nekem citromlé kellett bővebben hozzá.
Tálaláshoz kikenjük a kész krémet egy lapostányérra, meglocsoljuk extra szűz olívaolajjal és megszórjuk pirított napraforgómaggal.
Nagyon jól illik hozzá a pácolt lilahagyma, ehhez a vékony szeletekre vágott lilahagymát besózzuk. (Optimális esetben fél órával korábban.) Közben egy kis tálkában a mézet feloldjuk az ecetben, hozzáadjuk az extra szűz olívaolajat és villával alaposan kikeverjük, míg emulgeál. A kész öntetet ráöntjük a hagymára és kész.
Tippek és trükkök:
– 180 g szárazbabból kb. 360 g főtt bab lett, a maradék főtt babot rádobtam egy sima vegyes salátára.
– A babot előző este beáztattam (lehet tenni a vízbe egy teáskanál szódabikarbónát), másnap pedig leöblítettem és forró vízben feltettem főni só nélkül, ha nem felejtjük el az utolsó fél órában érdemes megsózni a főzővizet. Lassú tűzön főzzük és figyeljünk rá nehogy elfőjje az összes vizet.
– Szerintem jobban néz ki fehér babból, de ki lehet próbálni más fajtákkal is. Az íze és textúrája miatt mindenképpen nagyobb szemű, különösen salátabab fajtákat ajánlok.