Sajtos keksz

2022. dec. 30.

Az utóbbi években mindig készül nálunk ez a sajtos keksz az ünnepi időszakra, optimális esetben kitart karácsonytól szilveszterig. A recept egy régi „nyugat-német” Burdából származik, amikből anno anyukám csoda dolgokat kötött. Akkor kezdtük sütni, mikor apukám hozott az NSZK-ból szezámmagos mákos halacskákat, az első farkastól, aki sütni tudott. Azt a kekszet akarták szüleim házilag előállítani, de szerintem sokkal jobb lett annál a végeredmény. A kicsi keksz formákat is akkor vettük, azóta jött még hozzá pár kisebb forma, de igazából nyugodtan fel is lehet csíkozni.
A jelenlegi sajtárak mellett is jobb minőségű, karakteres ízű sajtot javaslok hozzá és vajat, kiszámoltam így is kb. ugyanannyiba fog kerülni, mint egy bolti sajtos kréker, de a boltival szemben ebben van sajt és nincs semmi mű cucc és semmi pálmazsír.

Hozzávalók
– 250 g liszt
– 150 g vaj
– 125 g karakteresebb ízű sajt (lsd. tippek és trükkök)
– 1 tojás és 1 tojásfehérje
– 1/2 teáskanál sütőpor
– só
– frissen őrölt bors
– szerecsendió

Kenéshez és díszítéshez
– 1 tojássárgája
– 1 ek. tejszín
– magok: durvára darált mandula vagy mogyoró, szezámmag, mák, lenmag, feketehagymamag, apróra vágott/darált tökmag stb.

Elkészítés
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal. Nekem a kedvenc trükköm, hogy késes aprítóval csinálom hideg vajjal, az eszköz méretétől függően lehet, hogy több részletben. Nagy előnye, hogy gyors és nem baj, ha elfelejtettük kivenni a hűtőből a vajat.
A vajas lisztet, sózzuk és fűszerezzük, a reszelt sajttal kézzel kicsit összekeverjük, majd a tojással összegyúrjuk.
Hűtőben legalább egy órát pihentetjük.
Lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk és tetszőleges formákra szaggatjuk, vagy derelyevágóval felcsíkozzuk. Lekenjük a tejszínes tojással és magokkal díszítjük. (Ha csak csíkozzuk előbb kenjük és díszítjük, utána vágjuk fel.)
200 fokon kb. 12-15 perc alatt megsütjük.
Rácson kihűtjük, majd jól záródó dobozba tesszük, 3-4 hétig is eláll, persze ha megmarad addig. 😉

Sajtos keksz fázisfotó

Tippek és trükkök:

– Az őrölt szerecsendió tökéletesen megfelelő ehhez a recepthez, kb ez az egyetlen dolog, amibe nem frissen reszelem.
– Sajt lehet: cheddar, emmentáli, érlelt gouda, grana padano. Vagy mindezek vegyesen.
– A só szükségletet a sajt is meghatározza kóstoljunk.
– Igazán karácsonyi verzió, ha háromszög/fenyőfa alakúra vágjuk és tökmag darálékkal díszítjük.
– Ha dupla adagot készítünk, amit javaslok, érdemes úgy spórolni a tojással, hogy a tésztába 3 egész tojást veszünk, a kenéshez vehetünk 1 nagyobb tojássárgáját tejszínnel, de egy egész tojással is tökéletes.


Címkék: keksz | sajt

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd meg / küldj fényképet, mutasd meg, hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám!

Ne maradj le egy új receptről sem!

Nem mindent töltünk fel a blogra, ha még nem teszed, kövess minket Instagram és Facebook oldalunkon is!

További receptek

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Évek óta kísérletezem ezzel a tésztával, készült már belőle pl. sajtos csiga, dagasztottam már élesztővel és Covid alatt csak kovásszal, de az utóbbi időben mindig hibrid verióban kovásszal és...

Duplahagymás sütőtökös lepény

Duplahagymás sütőtökös lepény

Nem tudunk leállni a sült sütőtökkel ezen a télen, ma leveles tésztás lepényre került feltétnek. Télen túl sok variáció nincsen sajnos, ez a lepény is teljesen spontán lett duplán hagymás, bár ha a...