Igazi nyári kaja, amit kis előrelátással elkészíthetünk egy nyaraláson is, a siker garantált! Vízparton fogyasztva finomabb 😉
Hozzávalók (4 főre)
– 4 db pisztráng (tisztított, darabja kb. 320-350 gramm)
– 2-3 kezeletlen/bio citrom (mérettől függ)
– 6-8 szál friss bazsalikom
– 6-8 levél friss menta (elhagyható)
– újburgonya
– 4-5 db paradicsom
– 4 nagyobb gerezd fokhagyma
– 75 g vaj
– 3 dl joghurt (1,5 – 2 kis pohár)
– 3 evőkanál olívaolaj
– só
– frissen őrölt bors
– 1 marék olívabogyó a tálaláshoz (elhagyható)
Előkészítés
A pisztrángokat megmossuk, papírtörlővel szárazra törölgetjük. Egy nagy gáztepsit kivajazunk. A citromokat alaposan megmossuk, majd leszárítjuk. Elkészítjük a fűszersót: 1 nagy evőkanál sót, 1 citrom reszelt héját, 2 gerezd zúzott fokhagymát és frissen őrölt borsot összekeverünk. Egy citromot felkarikázunk, a bazsalikom szebb leveleit leszedjük a szárukról, és félretesszük.
Elkészítés
1. A halakat kívül-belül bedörzsöljük a fűszersóval, és a hasukba teszünk 2-3 citromkarikát (ha túlságosan kilógnak, vágjuk félbe) valamint a kopasztott bazsalikomszárakat arányosan elosztva. A sütésre felkészített halakat a tepsibe sorakoztatjuk, és lefóliázva a hűtőbe tesszük 1-2 órára pácolódni (ez a lépés időhiány esetén elhagyható).
2. Amíg a halak várják a sorsukat, előkészítjük a krumplit. Az újkrumplit alaposan megmossuk és ledörgöljük a héját. Szeretem, ha a héj egy része rajtamarad, így én csak kézzel vízben alaposan átdörzsöltem, majd leöblítettem őket.
3. A pisztrángokra a hűsölés után kevés vajat forgácsolunk, mellétesszük az újkrumplit, letakarjuk a tepsit alufóliával, és betoljuk a forró 200 fokos sütőbe.
4. Ha „öreg” krumplival dolgozunk, akkor hideg sós vízben feltesszük főzni.
5. A megmaradt bazsalikomleveleket apróra vágjuk és a nagyobbik részét az olívaolajjal, 2 gerezd zúzott fokhagymával, sóval és borssal összekavarjuk. Ezzel a pesztóra hasonlító maszattal fogjuk a zöldségeket megkenni. A bazsalikom másik részét belekeverjük a natúr joghurtba, hozzáadjuk még a szintén apróra vágott mentaleveleket, egy fél citrom reszelt héját, sózzuk és borsozzuk. Tálalásig a fűszeres joghurtot hűtőben tartjuk.
6. A pisztrángok 20-30 perc sütés után átsülnek és készen állnak a pirításra. Eddigre már az újkrumpli is megpuhul. (‘Régi’ krumpli esetében a kissé kihűtött krumplikat a pisztrángok mellé pakoljuk, a nagyobbakat félbevágva, a kisebbeket egészben.) A paradicsomcikkeket szintén a tepsibe tesszük. A bazsalikomos olajjal átkenegetjük a zöldségeket, majd visszatesszük fólia nélkül a sütőbe a tepsit.
7. Újabb 20 percet sütjük, míg szépen megpirul a tepsiben mindenki. A pirítást gyorsíthatjuk, ha a sütőt felső sütésre kapcsoljuk.
8. A megsült pisztrángokat a krumplival, a sült paradicsommal és a zöldfűszeres joghurttal tálaljuk. Valami isteni a végeredmény!
Tippek és trükkök
– Grillen is elkészíthetjük az ételt. Ekkor célszerű grilltálcát használni, és csak a sütés végén kenni meg vajjal a halakat, valamint a bazsalikomos olajjal a zöldségeket.
– Nyaralós körülmények között a fokhagymát szárított por verzióra is cserélhetjük. De a zöldfűszereket semmiképpen se hagyjuk ki! 1-1 bokor bazsalikom és menta rengeteg módon használható egyszerűbb ételeknél is. A bazsalikomot salátákba, bruscettára, tésztaszószokba tehetjük, míg a mentával és a maradék citromokkal remek frissítő limonádét készíthetünk.
– Ezzel a tepsis sütési módszerrel a hal alsó oldala nem pirul meg olyan jól, de szerintem érdemesebb mindent együtt sütni a tepsiben, ugyanis az ízek így nagyon jól összeadódnak.
– A halak hasában sült citromot ki ne dobjuk, nagyon finom falat!
– Ha van lehetőségünk, kísérletezzünk bátran más, akár tengeri halakkal is, például egy tengerparti nyaraláson ideálisak lehetnek ehhez a körülmények. A pisztrángot vagy más finom halat azonban itthoni nagyáruházakban is könnyen beszerezhetünk. Ha figyeljük az akciókat egészen tűrhető áron tudunk hozzájutni. A receptben szereplő pisztrángot az M betűs nagyáruházban szereztem, frissen a jégről és darabja nem volt 700 Ft sem.