tél

Savanyú káposztás céklasaláta téli zöldségekkel

Savanyú káposztás céklasaláta téli zöldségekkel

nyukám klasszikus téli salátája, melyet évek óta fogyasztunk nagy lelkesedéssel. Jól variálható és gyakorlatilag az összes fontos téli zöldséget felhasználhatjuk hozzá a cékla és a savanyú káposzta alap mellé. Ebédre és vacsorára egyaránt kiváló egy szelet hús vagy egy szelet pirított rozskenyér mellé.

bővebben
Lazacos gougère azaz mini sajtos képviselőfánk

Lazacos gougère azaz mini sajtos képviselőfánk

Az égetett tészta több európai konyhában is jelen van, mi magyarok a vaníliakrémmel töltött verziót ismerjük képviselőfánkként, de az olaszok és a franciák számos egyéb változatot is készítenek, elég csak a profiterolra vagy az eclair fánkra gondolni. Az alábbi recept (melyet Raymond Blanc „Egy nagyon éhes francia” című műsora ihletett, ajánljuk mindenkinek megnézésre!) a francia sós-sajtos gougère felturbózása, füstölt lazaccal, kapribogyóval, sajtokkal. Aktualitását pedig advent első vasárnapja adja, hiszen ez a 2015-ös karácsonyi menüsorunk első fogása, jövő vasárnap egy finom levessel jelentkezünk majd 🙂

bővebben
Sütőtökös fetás tészta

Sütőtökös fetás tészta

Imádok tésztát főzni, ennél jobban csak tésztát enni szeretek, ha rajtam múlna, mást nem is ennék soha. Így egy tésztás bejegyzéssel indítom útjára a blogomat, amit ősz lévén sütőtökkel turbózok fel.
Őszintén szólva, nem vagyok nagy rajongója az ősznek, eső és köd, ebből következően kevesebbet süt a nap. De amikor süt, gyönyörűek a fények, amihez a kanadai sütőtökök ruhája is igazodik, zöldből narancssárgává, és ezzel együtt fogyaszthatóvá is válik. A sütőtök ezerféleképpen felhasználható, a nevéből eredő klasszikus sütésen kívül is, nagyon egészséges, és gyakorlatilag az egész telet ki lehet vele bekkelni. Ráadásul, ha nem terem meg a kertünkben, vagy nincs is kertünk, akkor sem kell kétségbe esnünk, olcsón, jó minőségű példányokat lehet beszerezni szinte bárhol.

bővebben