Lazacos gougère azaz mini sajtos képviselőfánk

2015. nov. 29.

Lazacos gougère azaz mini sajtos képviselőfánk

Az égetett tészta több európai konyhában is jelen van, mi magyarok a vaníliakrémmel töltött verziót ismerjük képviselőfánkként, de az olaszok és a franciák számos egyéb változatot is készítenek, elég csak a profiterolra vagy az eclair fánkra gondolni. Az alábbi recept (melyet Raymond Blanc „Egy nagyon éhes francia” című műsora ihletett, ajánljuk mindenkinek megnézésre!) a francia sós-sajtos gougère felturbózása, füstölt lazaccal, kapribogyóval, sajtokkal. Aktualitását pedig advent első vasárnapja adja, hiszen ez a 2015-ös karácsonyi menüsorunk első fogása, jövő vasárnap egy finom levessel jelentkezünk majd 🙂

Hozzávalók (70-80 darabhoz)

Mini sajtos képviselőfánk
– 1 dl tej
– 1 dl víz
– 100 g vaj
– 1 nagyobb csipet só
– 200 g liszt
– 20 g reszelt parmezán (vagy ementáli jellegű sajt)
– 5 tojás

Töltelék
– 4 dl tej
– 50 g vaj
– 50 g liszt
– 1 babérlevél
– 10 szem feketebors
– 100 g reszelt Pannónia sajt (vagy egyéb ementáli jellegű sajt)
– 100 g füstölt lazac apróra vágva
– 2 kávéskanál magos dijoni mustár
– szerecsendió (csakis frissen reszelve!)
– 1 kezeletlen/bio citrom reszelt héja
– 1 kisebb marék kapribogyó apróra vágva

A gougère azaz a mini sajtos képviselőfánk

Égetett tésztát készítünk, ami gondos előkészületeket és odafigyelést igénylő művelet, de nagyon nem kell azért megijedni tőle.
A tejet és a vizet kimérjük és egy vastag aljú lábosba öntjük, hozzáadjuk a felkockázott vajat, sózzuk. A tűzhely mellé készítjük a lisztet, egy kézi habverőt és egy fakanalat.
Előkészítjük a robotgépet, a tojásokat egyesével felütjük külön-külön edényekbe. A parmezánt lereszeljük és a tojások mellé készítjük.
Feltesszük a tejes – vizes – vajas elegyet a tűzre és kevergetve felolvasztjuk a vajat, mikor már majdnem forr, a kézi habverővel elkezdjük belekeverni óvatosan a lisztet, ha már nagyon sűrűvé válik fakanálra váltunk és gyors mozdulattal végig a tűzön maradva keverjük tovább. Mikor minden lisztet hozzáadtunk, tovább kavarjuk (pofozgatjuk) a tömbbé összeállt masszát a tűzön kb. egy percen át, innen a neve: égetjük. Egy perc múlva levesszük a tűzről és a tészta gombócot átesszük a keverőtálba.
Most kell nagyon figyelni! A tojásokat egyesével adjuk hozzá mindegyiket addig keverve, míg a tésztával teljesen elegyedik és a tészta matt fényűvé válik. Nem kell megijedni a tészta hihetetlen hülye állagokat tud felvenni, ilyenkor célszerű újra a fakanalat bevetni a gép helyett. Mikor az utolsó tojást is alaposan belekevertük, hozzáadjuk még a parmezánt, amiből egy keveset hagyjunk a tetejét megszórni.
A tésztát hűvös helyen egy órán át hagyjuk pihenni. Kapcsoljuk be a sütőt és melegítsük elő 200 fokra, hogy mire a tészta a tepsibe kerül elég meleg legyen.

keszites.png

Az egy órás pihenő után a tésztát habzsákba vagy műanyag nyomóba töltjük, melybe egy nagyobb (kb. 1 centis) lyukú fejet készítünk be. Sütőpapírral bélelt tepsire kisebb halmokat nyomunk 5 és 10 forintos közötti alapterületű méretben, mondjuk úgy 8 forintos nagyságúakat. Nem baj, ha nem egyformák. 🙂 Megszórjuk a tetejüket a maradék parmezánnal és mehetnek a sütőbe.
Amikor megemelkedtek visszavesszük a hőmérsékletet 180 fokra és még kb. 10 percig sütjük. Akkor jó, ha szép zsemleszínűek és jellegzetesen cserepesek.
2-3 gáztepsiben süthető meg az adag és 70-80 darab lesz belőle.

A töltelék

A tejet a borssal és a babérlevéllel felforraljuk, hagyjuk kicsit együtt kihűlni legfeljebb 10 percig, majd leszűrjük egy hőálló kiöntő edénybe a legcélszerűbb. Közben lereszeljük a sajtot, összevágjuk a kapribogyót és a lazacot, kimérjük a vajat és a lisztet.
A vajat egy vastagabb aljú lábosban (praktikus, ha nyeles) felolvasztjuk és hozzákeverjük a lisztet, rövid ideig a lábosban „pirítjuk”, majd lassan elkezdjük hozzáadagolni a tejet. Ilyenkor átmenetileg le is vehetjük a tűzről, mert könnyebb úgy belekeverni tejet adagonként. Amikor pedig már kevésbé sűrű átválthatunk a kézi habverőre. Folyamatos keverés mellet felforraljuk, és fél percig főzzük.
Levesszük a tűzről és belekeverjük a reszelt sajtot, fűszerezzük frissen reszelt szerecsendióval, sózzuk, belekeverjük a mustárt és teljesen kihűtjük. Mikor kihűlt hozzákeverjük a reszelt ciromhéjat, az apróra vágott kapribogyót és persze a lazacot.

Utolsó fázis

A kisült mini képviselőfánkok oldalát egy recés késsel bevágjuk, és egy mokkáskanállal megtöltjük őket (habzsákkal egyszerűbb) a lazacos töltelékkel. Tálra rendezzük és leginkább száraz fehérbor mellé vendégváróként kínáljuk.

fekvo2.png

Tippek és trükkök
– Ha nincs habzsákunk gyakran helyettesíthetjük szimpla műanyag zacskóval, de jelen esetben nem, ez a tészta elég sűrű, így a sima zacskók szétszakadhatnak amikor kinyomni próbáljuk belőle a tésztát, szóval habzsákkal, merevfalú műanyagnyomóval mindenképp készüljünk!
– A töltelék variációs lehetőségei szinte végtelenek. A lazac mellé jól illik a torma és a kapor is, de persze a lazac nélkül is számos lehetőségünk van füstölt sonkával, olajbogyóval – aszalt paradicsommal, kísérletezzünk bátran. Előző nap is elkészíthetjük a hűtőben tárolhatjuk felhasználásig.
– A már megtöltött fánkokat ne tároljuk légmentesen lezárt dobozban, mert megszívja magát.
– A töltetlen fánkokat mélyhűtőben lefagyaszthatjuk későbbi felhasználásra.

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd meg / küldj fényképet, mutasd meg, hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám!

Ne maradj le egy új receptről sem!

Nem mindent töltünk fel a blogra, ha még nem teszed, kövess minket Instagram és Facebook oldalunkon is!

További receptek

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Évek óta kísérletezem ezzel a tésztával, készült már belőle pl. sajtos csiga, dagasztottam már élesztővel és Covid alatt csak kovásszal, de az utóbbi időben mindig hibrid verióban kovásszal és...

Duplahagymás sütőtökös lepény

Duplahagymás sütőtökös lepény

Nem tudunk leállni a sült sütőtökkel ezen a télen, ma leveles tésztás lepényre került feltétnek. Télen túl sok variáció nincsen sajnos, ez a lepény is teljesen spontán lett duplán hagymás, bár ha a...