Sütőtökös fetás tészta

2014. nov. 10.

Sütőtökös fetás tészta

Imádok tésztát főzni, ennél jobban csak tésztát enni szeretek, ha rajtam múlna, mást nem is ennék soha. Így egy tésztás bejegyzéssel indítom útjára a blogomat, amit ősz lévén sütőtökkel turbózok fel.
Őszintén szólva, nem vagyok nagy rajongója az ősznek, eső és köd, ebből következően kevesebbet süt a nap. De amikor süt, gyönyörűek a fények, amihez a kanadai sütőtökök ruhája is igazodik, zöldből narancssárgává, és ezzel együtt fogyaszthatóvá is válik. A sütőtök ezerféleképpen felhasználható, a nevéből eredő klasszikus sütésen kívül is, nagyon egészséges, és gyakorlatilag az egész telet ki lehet vele bekkelni. Ráadásul, ha nem terem meg a kertünkben, vagy nincs is kertünk, akkor sem kell kétségbe esnünk, olcsón, jó minőségű példányokat lehet beszerezni szinte bárhol.

Hozzávalók 4 személyre:
– 400g penne tészta (vagy bármilyen más fazon)
– 450 – 500g sütőtök (újmódi „kanadai” sütőtök, tisztított állapotban)
– 80g tökmag (kb. két marék)
– olívaolaj
– 2 közepes fej hagyma (kb. 100-120g vörös, lila, fehér, kedvünk szerint)
– 4-5 gerezd fokhagyma
– 1 dl fehérbor (rozé is lehet)
– só, bors
– 8-9 friss zsályalevél
– 5-6 rövid szál kakukkfű
– 200g fetasajt

Előkészületek: A megtisztított sütőtököt nagylyukú reszelőn lereszeljük, a hagymát apróra vágjuk. A tökmagot száraz serpenyőben megpirítjuk és késes aprítóban olívaolajjal (kb. 40g) összedolgozzuk (kevés tökmagot meghagyhatunk a tálaláshoz). Megpucoljuk a fokhagymát, felszeleteljük, vagy bekészítjük a fokhagymanyomóba. Feltesszük a tésztavizet forrni.

Elkészítés: A hagymát olívaolajon kevés sóval megpároljuk. Hozzáadjuk a felszeletelt/átnyomott fokhagymát és a sütőtököt, sózzuk, borsozzuk (én a frissen őrölt színes borsot szeretem, mókásan néz ki). Ráöntjük a bort, és szükség szerint kevés vizet, lassú tűzön pároljuk. Figyelem: a sóval óvatosan bánjunk, mert a feta is sós!
Ha felforrt a víz, sózzuk és beletesszük a tésztát, amit természetesen olasz barátainktól tanult módon al dentére főzünk (harapható, nem teljesen lágyra főtt állagúra).
A tököt nem kell sokáig párolni, akkor jó, ha még kicsit „ropogós”. Amikor majdnem kész, hozzáadjuk a zöldfűszereket, így a csíkokra vágott zsályát és a száráról lehúzott kakukkfűleveleket, valamint az összeaprított olívaolajos tökmagot.
A kifőtt tésztát nem öblítjük le, kevés főzőlevével együtt hozzákeverjük a sütőtökhöz, belemorzsoljuk a fetát, összekavarjuk, késznek nyilvánítjuk és jókedvűen elfogyasztjuk. A hangulat egy pohár mellékortyolgatott száraz fehér vagy rozé borral tovább fokozható.

Tippek és trükkök:

  • Érdemes keresni piacon, nagyobb élelmiszer boltokban a kimért, jellemzően bolgár származású, feta jellegű sajtokat. Többféle, különböző tejből készített változat is elérhető és a fajlagos ár jellemzően kedvezőbb, mint a hazai „krémfehér” utánzatok, a minőségük viszont jóval magasabb. Én most kecsketejből készültet használtam a receptben.
  • A hagymával együtt kevés csíkokra vágott bacont vagy paraszt sonkát is hozzáadhatunk, így kedvezhetünk húsimádó fogyasztóinknak.
Címkék: feta | ősz | sütőtök | tél | tészta

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd meg / küldj fényképet, mutasd meg, hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám!

Ne maradj le egy új receptről sem!

Nem mindent töltünk fel a blogra, ha még nem teszed, kövess minket Instagram és Facebook oldalunkon is!

További receptek

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Évek óta kísérletezem ezzel a tésztával, készült már belőle pl. sajtos csiga, dagasztottam már élesztővel és Covid alatt csak kovásszal, de az utóbbi időben mindig hibrid verióban kovásszal és...

Duplahagymás sütőtökös lepény

Duplahagymás sütőtökös lepény

Nem tudunk leállni a sült sütőtökkel ezen a télen, ma leveles tésztás lepényre került feltétnek. Télen túl sok variáció nincsen sajnos, ez a lepény is teljesen spontán lett duplán hagymás, bár ha a...