Citromos harcsaszeletek medvehagymás kuszkusszal, mentás joghurttal

2015. ápr. 16.

Citromos harcsaszeletek medvehagymás kuszkusszal, mentás joghurttal

Ebben az ételben a friss és üde tavaszi ízvilágot háromféle módon idézzük meg, ebből az összhangból lesz az a csoda, amit nem érdemes kihagyni!

Hozzávalók (4 főre)
– 60-80 dkg afrikai harcsafilé
– 1 db citrom (kezeletlen vagy bio)
– fél bögre kukoricaliszt
– 30-40 g vaj
– étolaj
– 1 bögre (3 dl) kuszkusz
– 100 g feta sajt
– 2-3 közepes paradicsom
– 2 kisebb marék összevágott medvehagyma
– 6-8 aszalt paradicsom, lehetőleg olajban eltett
– 15 db olívabogyó
– olívaolaj vagy az aszalt paradicsom olaja
– őrölt bors
– só
– 2 dl natúr joghurt
– friss menta

Előkészítés
A harcsákat kisebb szeletekre vágjuk, besózzuk, borsozzuk, ráfacsarjuk a citromlevet és pár órára, de akár egész éjszakára a hűtőbe tesszük érlelődni. A kifacsart citromokat tegyük el a hűtőbe, szükségünk lesz a citromhéjra.

Elkészítés
A kuszkuszt egy lábosban vagy fedeles jénaiban másfélszeres mennyiségű vízzel leforrázzuk, sózzuk és lefedjük. Ezzel egyéb teendőnk nincsen, békén hagyjuk és fél óra múlva ízesítjük.
Amíg a kuszkusz „fő”, előkészítjük az ízesítőket. Kibelezzük a paradicsomokat, vagyis a magokat és a leveses részt kikaparjuk a negyedre vágott paradicsomokból, és a paradicsom húsát kb. fél centis kockákra vágjuk. Apróra összevagdaljuk az aszalt paradicsomokat, és felkarikázzuk az olívabogyókat. Ha elkészült a kuszkusz – vagyis az összes vizet felszívta –, akkor meglocsoljuk az aszalt paradicsom olajával vagy sima olívaolajjal. Hozzáadjuk a paradicsomokat, az olívabogyót, a medvehagymát, belemorzsoljuk a feta sajtot és ízesítjük borssal. Ha szükséges sózzuk. Kevés citromlével frissíthetjük az összhatást.
Ezután következhet a harcsa! Egy nagyobb teflonserpenyőbe kevés étolajat öntünk, és előmelegítjük. A harcsaszeleteket meghempergetjük a kukoricalisztben és a forró serpenyőbe rakosgatjuk. 2-3 percig süssük az első oldalát, ezután fordítsuk meg. Ekkor dobjuk mellé több darabban a vajat. Süssük újabb 2-3 percig, hogy szép aranybarna legyen mindkét oldala. Ha bizonytalanok vagyunk mikor készült el, egy vastagabb szeletet vágjunk ketté és ellenőrizzük.
Mentás joghurtot kínálunk hozzá. Ehhez a joghurtba belekeverjük az apróra vágott friss mentát, a reszelt citromhéjat (kb. egy fél citromét) sózzuk, és frissen őrölünk bele borsot.

Tippek és trükkök
– A medvehagymát tetszés szerinti zöldfűszerrel is kiválthatjuk, pl. petrezselyemzölddel vagy snidlinggel.
– Érdemes keresni a piacon vagy nagyobb élelmiszerboltokban a kimért, jellemzően bolgár származású, feta jellegű sajtokat.
– A kuszkuszt hidegen is fogyaszthatjuk. Jót tesz neki, ha összeérnek az ízek.
– Érdemes inkább nagyobb mennyiségű halat venni, ha szép szeleteket szeretnénk, ekkor a vékonyabb részeket levágjuk és egy paprikáshoz mélyhűtőben tároljuk.

Címkék: citrom | harcsa | kuszkusz | menta

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd meg / küldj fényképet, mutasd meg, hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám!

Ne maradj le egy új receptről sem!

Nem mindent töltünk fel a blogra, ha még nem teszed, kövess minket Instagram és Facebook oldalunkon is!

További receptek

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Évek óta kísérletezem ezzel a tésztával, készült már belőle pl. sajtos csiga, dagasztottam már élesztővel és Covid alatt csak kovásszal, de az utóbbi időben mindig hibrid verióban kovásszal és...

Duplahagymás sütőtökös lepény

Duplahagymás sütőtökös lepény

Nem tudunk leállni a sült sütőtökkel ezen a télen, ma leveles tésztás lepényre került feltétnek. Télen túl sok variáció nincsen sajnos, ez a lepény is teljesen spontán lett duplán hagymás, bár ha a...