Diós csiga – Gizella mama vaníliás csiga receptje alapján

2017. okt. 30.

Diós csiga

Sajnos nem emlékszem apai nagymamámra, Gizella mamára, mert másfél éves koromban meghalt. Számos receptjét őrizzük kincsként, melyeket maga írt bele a Horváth Ilona szakácskönyvbe, hova máshová. 🙂 Ezek közül az egyik recept a vaníliás csiga, melyet anyukám igazított hozzá egy gáztepsi méretéhez és pontosította a recept leírását a mamitól tanultak alapján. Őszi hangulatomhoz ma a dió illett, így ezt a verziót adom közre, de próbáljátok ki az általam ajánlott többi verziót is, főleg a vaníliásat.

Hozzávalók (1 gáztepsihez)
– 70 dkg finomliszt
– kb. 5 dl tej (mennyisége függ a liszttől)
– 40 g élesztő
– 2 evőkanál cukor
– 3 tojássárgája
– 2 ek. étolaj (lehet olvasztott vaj is)
– 1 bourbon vaníliás cukor
– 12 dkg vaj
– 20 dkg darált dió
– kb. 10 – 15 dkg barna cukor (ízlés szerint)
Locsolgatáshoz: 1 bögre tej (2,5 dl), 2-3 evőkanál cukor és a maradék bourbon vaníliás cukor

Elkészítés

_dsc0020.jpg

A langyos tejbe morzsoljuk el az élesztőt és keverjük el 2 evőkanál cukorral. Meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, elkeverünk benne egy csipet sót és kevés bourbon vaníliás cukrot. Amikor az élesztő már szép habos, a liszt közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük a tejes élesztős keveréket, hozzáadjuk a tojássárgájákat és az olajat. Alaposan kidagasztjuk, lágyabb kalácstésztát kell kapnunk. 1 óra alatt meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Amíg kel a tészta előkészítjük a tölteléket. A diót szárazon megpirítjuk és ledaráljuk, a vajat felolvasztjuk.
A megkelt tésztát kisujjnyi vastagságúra, téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük az olvasztott vaj felével és megszórjuk a darált dióval és a cukorral, meglocsoljuk a maradék olvasztott vajjal. Kevés vajat hagyjunk meg! A tésztát szorosan feltekerjük és 3-4 centis darabokra vágjuk. Tepsibe sorakoztatjuk a csigákat kb. egy ujjnyi távolságra, majd körbe kenjük az oldalukat a maradék vajjal, hogy később ne ragadjanak össze.

_dsc0004.jpg

Előmelegített 190 fokos sütőben kezdjük sütni, 15-20 perc után megfordítjuk a tepsit és 175 fokra mérsékeljük a hőmérsékletet, majd további 15 percet sütjük. Ekkor meglocsoljuk a csigákat a cukros, vaníliás tejjel és 10 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a tepsi közepén lévő csigát megnyomva a tészta rugalmas, visszaugrik.
Tálaláshoz porcukorral megszórjuk, de ez el is hagyható.

Variációk:
1. Vaníliás csiga
A töltelékhez a 14 dkg puha vajat és 3 evőkanál porcukrot kikeverjük robotgéppel és ezzel kenjük meg a tésztát.
2. Kakaós csiga
A dió helyett cukrozatlan kakaóval bőven szórjuk meg a tésztát, minden más ugyanaz, mint a diós variációnál.

Tippek és trükkök
– Bourbon vaníliás cukor helyett természetesen használhatunk vanília kivonatot vagy igazi vanília rudat is, de nem érdemes spórolni és hagyományos „vaníliás cukrot” használni, mert az íze közelében sincsen az igazi vaníliához.
– A recept teljesen jól működik laktózmentes tejjel és vajjal is, kipróbáltam.

Címkék: dió | kelt tészta

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd meg / küldj fényképet, mutasd meg, hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám!

Ne maradj le egy új receptről sem!

Nem mindent töltünk fel a blogra, ha még nem teszed, kövess minket Instagram és Facebook oldalunkon is!

További receptek

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Évek óta kísérletezem ezzel a tésztával, készült már belőle pl. sajtos csiga, dagasztottam már élesztővel és Covid alatt csak kovásszal, de az utóbbi időben mindig hibrid verióban kovásszal és...

Duplahagymás sütőtökös lepény

Duplahagymás sütőtökös lepény

Nem tudunk leállni a sült sütőtökkel ezen a télen, ma leveles tésztás lepényre került feltétnek. Télen túl sok variáció nincsen sajnos, ez a lepény is teljesen spontán lett duplán hagymás, bár ha a...