Gombakrémleves felsőfokon

2020. máj. 15.

Az idei tavasz és az országos aszály sajnos megint nem kedvez a vadon termő és igen ízletes gombáknak, de láposabb területeken olyan kincsekre lehet lelni, mint a pisztric vagy más néven bagolygomba.
Olyan szerencsések vagyunk, hogy Vrancsik Tibi gombaszakellenőr (Erdőkert) barátunk meglepett minket egy termetes, friss, zsenge példánnyal. A zsenge részeiből isteni tejszínes gombaszósz készült, a kicsit keményebb, nyikorgós részekkel pedig feldobtam az egyszerű gombakrém levest.
A gombakrémleves alapja a könnyen beszerezhető laskagomba, ami mint Tibitől megtanultam nagyon jól felveszi az ízeket, így érdemes erdei gombákkal kombinálni, ha például csak szárított vargánya vagy kevés friss erdei gomba van a főzéshez, ez a trükk raguknál is tökéletes.
Ne keseredjetek el, ha nem tudjátok hol szerezzetek ilyen különleges gombát, azt is elárulom hol lelhető fel és alternatív megoldást is adok.

Hozzávalók (4 főre)
– 500 g laskagomba
– 200 g pisztricgomba (keményebb részei tökéletesek, a zsenge részeiből főzzünk inkább gombamártást)
– 2 szál újhagyma / 1 közepes fej hagyma
– 2 gerezd fokhagyma
– 1 közepes burgonya
– 1 dl fehérbor (természetesen száraz)
– 1 ek. vaj
– 1 dl habtejszín
– frissen őrölt bors
– friss kakukkfű, ha van akkor citrom illatú is (lehet szárított is)
– só

Elkészítés
A felaprított hagymát vajon sóval megpároljuk, hozzáadjuk a megtisztított, összevágott gombát, a piszticgombát ne vágjuk túl apróra, hogy a végén ki tudjuk halászni. Rádobjuk a fokhagymát és a krumplit (hámozva – kockázva), felöntjük a borral, ha felforrt felengedjük vízzel. Óvatosan öntsük a vizet, inkább kevesebbet, mint többet, hozzáadni mindig lehet.
20-25 percet főzzük, addigra a krumpli is megpuhul.
Összeturmixoljuk a tejszínnel, visszatesszük a tűzre és hozzáadjuk az apróra vágott kakukkfüvet és őrölünk bele frissen borsot.
Tálaláshoz megszórjuk friss petrezselyemmel és pirítóst / sajtos pirítóst kínálunk hozzá.

Honnan szerezzük pisztricgombát, mivel helyettesítsük?
– Keressétek a legújabb termelői piacon Tibi barátunkat Zamárdiban vasárnap (2020.05.17): Patkó Piac
– Piacokon, szakellenőrök által ellenőrizve bátran vásároljátok a pisztricgombát, vagy más vadon termő barátait!
– Helyettesíthető 20 g szárított vargányával, vagy egy jó evőkanál szárított vargányaporral.
– Más szárított vagy friss vadon termő gombákat is kipróbálhatunk

pisztricgomba.jpg

Pisztricgomba                      Fotó: https://www.facebook.com/erdokert

Címkék: gomba

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd meg / küldj fényképet, mutasd meg, hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám!

Ne maradj le egy új receptről sem!

Nem mindent töltünk fel a blogra, ha még nem teszed, kövess minket Instagram és Facebook oldalunkon is!

További receptek

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Évek óta kísérletezem ezzel a tésztával, készült már belőle pl. sajtos csiga, dagasztottam már élesztővel és Covid alatt csak kovásszal, de az utóbbi időben mindig hibrid verióban kovásszal és...

Duplahagymás sütőtökös lepény

Duplahagymás sütőtökös lepény

Nem tudunk leállni a sült sütőtökkel ezen a télen, ma leveles tésztás lepényre került feltétnek. Télen túl sok variáció nincsen sajnos, ez a lepény is teljesen spontán lett duplán hagymás, bár ha a...