Gombakrémleves felsőfokon

2020. máj. 15.

Az idei tavasz és az országos aszály sajnos megint nem kedvez a vadon termő és igen ízletes gombáknak, de láposabb területeken olyan kincsekre lehet lelni, mint a pisztric vagy más néven bagolygomba.
Olyan szerencsések vagyunk, hogy Vrancsik Tibi gombaszakellenőr (Erdőkert) barátunk meglepett minket egy termetes, friss, zsenge példánnyal. A zsenge részeiből isteni tejszínes gombaszósz készült, a kicsit keményebb, nyikorgós részekkel pedig feldobtam az egyszerű gombakrém levest.
A gombakrémleves alapja a könnyen beszerezhető laskagomba, ami mint Tibitől megtanultam nagyon jól felveszi az ízeket, így érdemes erdei gombákkal kombinálni, ha például csak szárított vargánya vagy kevés friss erdei gomba van a főzéshez, ez a trükk raguknál is tökéletes.
Ne keseredjetek el, ha nem tudjátok hol szerezzetek ilyen különleges gombát, azt is elárulom hol lelhető fel és alternatív megoldást is adok.

Hozzávalók (4 főre)
– 500 g laskagomba
– 200 g pisztricgomba (keményebb részei tökéletesek, a zsenge részeiből főzzünk inkább gombamártást)
– 2 szál újhagyma / 1 közepes fej hagyma
– 2 gerezd fokhagyma
– 1 közepes burgonya
– 1 dl fehérbor (természetesen száraz)
– 1 ek. vaj
– 1 dl habtejszín
– frissen őrölt bors
– friss kakukkfű, ha van akkor citrom illatú is (lehet szárított is)
– só

Elkészítés
A felaprított hagymát vajon sóval megpároljuk, hozzáadjuk a megtisztított, összevágott gombát, a piszticgombát ne vágjuk túl apróra, hogy a végén ki tudjuk halászni. Rádobjuk a fokhagymát és a krumplit (hámozva – kockázva), felöntjük a borral, ha felforrt felengedjük vízzel. Óvatosan öntsük a vizet, inkább kevesebbet, mint többet, hozzáadni mindig lehet.
20-25 percet főzzük, addigra a krumpli is megpuhul.
Összeturmixoljuk a tejszínnel, visszatesszük a tűzre és hozzáadjuk az apróra vágott kakukkfüvet és őrölünk bele frissen borsot.
Tálaláshoz megszórjuk friss petrezselyemmel és pirítóst / sajtos pirítóst kínálunk hozzá.

Honnan szerezzük pisztricgombát, mivel helyettesítsük?
– Keressétek a legújabb termelői piacon Tibi barátunkat Zamárdiban vasárnap (2020.05.17): Patkó Piac
– Piacokon, szakellenőrök által ellenőrizve bátran vásároljátok a pisztricgombát, vagy más vadon termő barátait!
– Helyettesíthető 20 g szárított vargányával, vagy egy jó evőkanál szárított vargányaporral.
– Más szárított vagy friss vadon termő gombákat is kipróbálhatunk

pisztricgomba.jpg

Pisztricgomba                      Fotó: https://www.facebook.com/erdokert

Címkék: gomba

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd meg / küldj fényképet, mutasd meg, hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám!

Ne maradj le egy új receptről sem!

Nem mindent töltünk fel a blogra, ha még nem teszed, kövess minket Instagram és Facebook oldalunkon is!

További receptek

Duplahagymás sütőtökös lepény

Duplahagymás sütőtökös lepény

Nem tudunk leállni a sült sütőtökkel ezen a télen, ma leveles tésztás lepényre került feltétnek. Télen túl sok variáció nincsen sajnos, ez a lepény is teljesen spontán lett duplán hagymás, bár ha a...

Sajtos keksz

Sajtos keksz

Az utóbbi években mindig készül nálunk ez a sajtos keksz az ünnepi időszakra, optimális esetben kitart karácsonytól szilveszterig. A recept egy régi "nyugat-német" Burdából származik, amikből anno...