Három királyok kalácsa, vagyis csokis-narancsos kalács vízkeresztre

2023. jan. 06.

Három Királyok kalácsa

Vízkereszt napján, három királyok ünnepére sok helyen készül különleges sütemény Európa szerte, ez a kalács svájci hagyomány szerint készült, eredeti néven Dreikönigskuchen.
Az eredeti receptek mazsolával, kandírozott gyümölcsökkel dúsítják a kalácsot, de én a családi béke érdekében (és mert ehhez volt kedvem), ezeket étcsoki cseppekre és frissen reszelt narancshéjra cseréltem. A kalácsban el van rejtve egy szem mandula (bab, mini király figura), ami a Heródes által legyilkolt gyerekeknek állít emléket. Aki megtalálja a mandulát az lesz a király/nő vízkereszt napjára.

Annyira finom, hogy érdemes nem csak ezen az egy napon megsütni, akár más formában, ehhez ötletet is adok a „tippek és trükkök” között.

Hozzávalók
– 475 g fehér királybúza liszt
– 25 g teljes kiőrlésű királybúza liszt
/ lehet 500 g sima finom liszt
– 275 ml/g tej
– 20 g élesztő
– 1 tojás és 1 tojás sárgája
– 75 g vaj
– 60 g porcukor
– 100 g étcsoki csepp/pasztilla vagy apróra vágott étcsoki
– 1/2 – 1 bio/kezeletlen narancs héja (mérettől és ízléstől függ)
– 1 csipet só
– vanília őrlemény vagy fél csomag bourbon vaníliás cukor

Kenéshez és díszítéshez
– 1 tojás + só (ettől lesz szép fényes)
– 1 marék szeletelt mandula
– 1 db mandula/száraz bab, elrejteni a kalácsban

Elkészítés
A liszthez hozzáadjuk a sót, a cukrot, a vaníliát és a reszelt narncshéjat. A langyos tejben alaposan elkeverjük az élesztőt, majd a tojásokkal együt a lisztes keverékhez adjuk. Elkezdjük dagasztani.A dagasztás végén hozzáadjuk a puha vajat és a csokit.
Másfél órát kelesztjük, vagy amikorra a duplájára nő.
A tésztát deszkára borítjuk levágunk belőle 8 db egyenként 100 g-os gombócot. A maradék tésztából (kb. 270 g) egy nagy gombócot készítünk és a sütőpapírral bélelt tepsiközepére tesszük. Nem túl szorosan körberakjuk a 8 darab kis gombóccal, az egyikben elrejtjük a mandulát.
Fél órát kelesztjük, közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
Lekenjük kétszer tojással, majd megszórjuk szeletelt mandulával.
35 perc alatt megsütjük, majd próbáljuk türelmesen megvárni míg kihűl.

Három Királyok kalács fázisfotó

Tippek és trükkök:

– Vízkereszten kívül remekül el lehet készíteni szögletes sütőformában (kb. 20*10*7 cm) is a kalácsot. Ekkor 6 db-ra osztjuk a tésztát és 3-3 gombócot készítünk, majd ezeket teszünk egy-egy kisebb sütőformába, amit célszerű sütőpapírral kibélelni, nem pedig kivajazni. Ebben az esetben kb. 5 perccel tovább sütjük.
– Ha nagyon barnul a teteje tegyünk rá alufóliát, nekem az utolsó 10 percben így kellett sütnöm.
– Elég nagy adag, de a vaj miatt lassan szárad ki, illetve remekül lehet fagyasztani. Ha kihűlt zacskózzuk be és irány a fagyasztó. Ha este kivesszük reggelire tökéletesen kiolvad.
– Nagyon illik hozzá a fanyarabb bogyós gyümölcs lekvár, nekem a fekete ribizli hozzá a kedvencem.


Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd meg / küldj fényképet, mutasd meg, hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám!

Ne maradj le egy új receptről sem!

Nem mindent töltünk fel a blogra, ha még nem teszed, kövess minket Instagram és Facebook oldalunkon is!

További receptek

Duplahagymás sütőtökös lepény

Duplahagymás sütőtökös lepény

Nem tudunk leállni a sült sütőtökkel ezen a télen, ma leveles tésztás lepényre került feltétnek. Télen túl sok variáció nincsen sajnos, ez a lepény is teljesen spontán lett duplán hagymás, bár ha a...

Sajtos keksz

Sajtos keksz

Az utóbbi években mindig készül nálunk ez a sajtos keksz az ünnepi időszakra, optimális esetben kitart karácsonytól szilveszterig. A recept egy régi "nyugat-német" Burdából származik, amikből anno...