Vízkereszt napján, három királyok ünnepére sok helyen készül különleges sütemény Európa szerte, ez a kalács svájci hagyomány szerint készült, eredeti néven Dreikönigskuchen.
Az eredeti receptek mazsolával, kandírozott gyümölcsökkel dúsítják a kalácsot, de én a családi béke érdekében (és mert ehhez volt kedvem), ezeket étcsoki cseppekre és frissen reszelt narancshéjra cseréltem. A kalácsban el van rejtve egy szem mandula (bab, mini király figura), ami a Heródes által legyilkolt gyerekeknek állít emléket. Aki megtalálja a mandulát az lesz a király/nő vízkereszt napjára.
Annyira finom, hogy érdemes nem csak ezen az egy napon megsütni, akár más formában, ehhez ötletet is adok a „tippek és trükkök” között.
Hozzávalók
– 475 g fehér királybúza liszt
– 25 g teljes kiőrlésű királybúza liszt
/ lehet 500 g sima finom liszt
– 275 ml/g tej
– 20 g élesztő
– 1 tojás és 1 tojás sárgája
– 75 g vaj
– 60 g porcukor
– 100 g étcsoki csepp/pasztilla vagy apróra vágott étcsoki
– 1/2 – 1 bio/kezeletlen narancs héja (mérettől és ízléstől függ)
– 1 csipet só
– vanília őrlemény vagy fél csomag bourbon vaníliás cukorKenéshez és díszítéshez
– 1 tojás + só (ettől lesz szép fényes)
– 1 marék szeletelt mandula
– 1 db mandula/száraz bab, elrejteni a kalácsban
Elkészítés
A liszthez hozzáadjuk a sót, a cukrot, a vaníliát és a reszelt narncshéjat. A langyos tejben alaposan elkeverjük az élesztőt, majd a tojásokkal együt a lisztes keverékhez adjuk. Elkezdjük dagasztani.A dagasztás végén hozzáadjuk a puha vajat és a csokit.
Másfél órát kelesztjük, vagy amikorra a duplájára nő.
A tésztát deszkára borítjuk levágunk belőle 8 db egyenként 100 g-os gombócot. A maradék tésztából (kb. 270 g) egy nagy gombócot készítünk és a sütőpapírral bélelt tepsiközepére tesszük. Nem túl szorosan körberakjuk a 8 darab kis gombóccal, az egyikben elrejtjük a mandulát.
Fél órát kelesztjük, közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
Lekenjük kétszer tojással, majd megszórjuk szeletelt mandulával.
35 perc alatt megsütjük, majd próbáljuk türelmesen megvárni míg kihűl.
Tippek és trükkök:
– Vízkereszten kívül remekül el lehet készíteni szögletes sütőformában (kb. 20*10*7 cm) is a kalácsot. Ekkor 6 db-ra osztjuk a tésztát és 3-3 gombócot készítünk, majd ezeket teszünk egy-egy kisebb sütőformába, amit célszerű sütőpapírral kibélelni, nem pedig kivajazni. Ebben az esetben kb. 5 perccel tovább sütjük.
– Ha nagyon barnul a teteje tegyünk rá alufóliát, nekem az utolsó 10 percben így kellett sütnöm.
– Elég nagy adag, de a vaj miatt lassan szárad ki, illetve remekül lehet fagyasztani. Ha kihűlt zacskózzuk be és irány a fagyasztó. Ha este kivesszük reggelire tökéletesen kiolvad.
– Nagyon illik hozzá a fanyarabb bogyós gyümölcs lekvár, nekem a fekete ribizli hozzá a kedvencem.