Három királyok kalácsa, vagyis csokis-narancsos kalács vízkeresztre

2023. jan. 06.

Három Királyok kalácsa

Vízkereszt napján, három királyok ünnepére sok helyen készül különleges sütemény Európa szerte, ez a kalács svájci hagyomány szerint készült, eredeti néven Dreikönigskuchen.
Az eredeti receptek mazsolával, kandírozott gyümölcsökkel dúsítják a kalácsot, de én a családi béke érdekében (és mert ehhez volt kedvem), ezeket étcsoki cseppekre és frissen reszelt narancshéjra cseréltem. A kalácsban el van rejtve egy szem mandula (bab, mini király figura), ami a Heródes által legyilkolt gyerekeknek állít emléket. Aki megtalálja a mandulát az lesz a király/nő vízkereszt napjára.

Annyira finom, hogy érdemes nem csak ezen az egy napon megsütni, akár más formában, ehhez ötletet is adok a „tippek és trükkök” között.

Hozzávalók
– 475 g fehér királybúza liszt
– 25 g teljes kiőrlésű királybúza liszt
/ lehet 500 g sima finom liszt
– 275 ml/g tej
– 20 g élesztő
– 1 tojás és 1 tojás sárgája
– 75 g vaj
– 60 g porcukor
– 100 g étcsoki csepp/pasztilla vagy apróra vágott étcsoki
– 1/2 – 1 bio/kezeletlen narancs héja (mérettől és ízléstől függ)
– 1 csipet só
– vanília őrlemény vagy fél csomag bourbon vaníliás cukor

Kenéshez és díszítéshez
– 1 tojás + só (ettől lesz szép fényes)
– 1 marék szeletelt mandula
– 1 db mandula/száraz bab, elrejteni a kalácsban

Elkészítés
A liszthez hozzáadjuk a sót, a cukrot, a vaníliát és a reszelt narncshéjat. A langyos tejben alaposan elkeverjük az élesztőt, majd a tojásokkal együt a lisztes keverékhez adjuk. Elkezdjük dagasztani.A dagasztás végén hozzáadjuk a puha vajat és a csokit.
Másfél órát kelesztjük, vagy amikorra a duplájára nő.
A tésztát deszkára borítjuk levágunk belőle 8 db egyenként 100 g-os gombócot. A maradék tésztából (kb. 270 g) egy nagy gombócot készítünk és a sütőpapírral bélelt tepsiközepére tesszük. Nem túl szorosan körberakjuk a 8 darab kis gombóccal, az egyikben elrejtjük a mandulát.
Fél órát kelesztjük, közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
Lekenjük kétszer tojással, majd megszórjuk szeletelt mandulával.
35 perc alatt megsütjük, majd próbáljuk türelmesen megvárni míg kihűl.

Három Királyok kalács fázisfotó

Tippek és trükkök:

– Vízkereszten kívül remekül el lehet készíteni szögletes sütőformában (kb. 20*10*7 cm) is a kalácsot. Ekkor 6 db-ra osztjuk a tésztát és 3-3 gombócot készítünk, majd ezeket teszünk egy-egy kisebb sütőformába, amit célszerű sütőpapírral kibélelni, nem pedig kivajazni. Ebben az esetben kb. 5 perccel tovább sütjük.
– Ha nagyon barnul a teteje tegyünk rá alufóliát, nekem az utolsó 10 percben így kellett sütnöm.
– Elég nagy adag, de a vaj miatt lassan szárad ki, illetve remekül lehet fagyasztani. Ha kihűlt zacskózzuk be és irány a fagyasztó. Ha este kivesszük reggelire tökéletesen kiolvad.
– Nagyon illik hozzá a fanyarabb bogyós gyümölcs lekvár, nekem a fekete ribizli hozzá a kedvencem.


Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd meg / küldj fényképet, mutasd meg, hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám!

Ne maradj le egy új receptről sem!

Nem mindent töltünk fel a blogra, ha még nem teszed, kövess minket Instagram és Facebook oldalunkon is!

További receptek

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Évek óta kísérletezem ezzel a tésztával, készült már belőle pl. sajtos csiga, dagasztottam már élesztővel és Covid alatt csak kovásszal, de az utóbbi időben mindig hibrid verióban kovásszal és...

Duplahagymás sütőtökös lepény

Duplahagymás sütőtökös lepény

Nem tudunk leállni a sült sütőtökkel ezen a télen, ma leveles tésztás lepényre került feltétnek. Télen túl sok variáció nincsen sajnos, ez a lepény is teljesen spontán lett duplán hagymás, bár ha a...