Az ünnepek után nálunk január a kamra takarítás hónapja. Így kerültek a kezembe régebb óta feledésbe merült alapanyagok, például a nagynéném isteni marinált paprikája még 2014-ből és a nászúton vásárolt olasz orecchiette (fülecske) tészta. Időközben megtanultam magam is orecchiette tésztát készíteni (erről itt számoltam be), így szinte feledésbe merült ez a csomag. Ezekhez a kincsekhez még némi aszalt paradicsomot és mélyhűtött bazsalikomot hozzáadva gyorsan nyári ízeket sikerült varázsolni az asztalra.
Hozzávalók (4 főre)
– 400 g durumtészta (ha nagyon éhesek vagyunk 500 g)
– 8-10 marinált paprika (kb. 200 g)
– 4 aszalt paradicsom (lehetőleg olajban eltett)
– 1 fej lilahagyma
– 1-2 gerezd fokhagyma
– 1 marék mandula vagy törökmogyoró
– 2 ek. olívaolaj
– 3 marék reszelt parmezán / grana padano / peccorino
– friss vagy mélyhűtött bazsalikom
Elkészítés
Feltesszük a tésztavizet forrni.
Megpucolunk és kisebb szeletekre vágunk egy lilahagymát. Száraz serpenyőben megpirítjuk a mandulát. A hagymát olívaolajon (az aszalt paradicsom olajából is tehetünk hozzá) lassan elkezdjük párolni, óvatosan sózzuk. Míg párolódik egy késes robotgépbe dobjuk a pesztóhoz a kesudiót, az aszalt paradicsomot, 2 kivételével az összes marinált paprikát, 1 marék sajtot, valamint belenyomjuk a fokhagymát és nem túl finomra pépesítjük. (A hagyma kevergetést ne feledjük el közben.)
Ha felforrt a víz, sózzuk és tegyük bele a tésztát.
Vágjuk kisebb csíkokra a 2 maradék marinált paprikát, dobjuk a hagymához és adjuk hozzá a pesztó alapot, a késes robotgép tálját öblítsük ki egy merőkanál tésztavízzel és ez is mehet a lábosba. Ha felforrt a szósz tegyük félre és adjuk hozzá a felaprított friss bazsalikomot is.
Az al dentére főtt tésztát leszűrjük és azonnal a szószhoz adjuk, de a tészta főzővizéből tegyünk félre! Rakjuk vissza a lábost a tűzre alaposan keverjük át és adjunk hozzá szükség szerint annyi tésztavizet, hogy megfelelő szószos állagot kapjunk.
Parmezánnal megszórva tálaljuk.
Tippek és trükkök
– Csak friss bazsalikomot használjunk, vagy mélyhűtöttet, mert csak így érvényesülnek az aromái megfelelően. Ha nincs otthon, akkor inkább szárított oregánóval helyettesítsük, ezt a marinált paprika csíkokkal együtt adjuk az ételhez és keverjük 10-15 másodpercig, hogy kioldódjanak az ízek.
– Marinált paprikát nagyobb élelmiszerüzletekben sült paprika néven találunk, figyeljünk, hogy ecetes olajos verziót vásároljunk.
– Írtam korábban is, de fontos, hogy ne használjunk reszelt parmezánnak álcázott előre csomagolt sajtokat, nem olcsóbbak mint egy darab grana padano, ami az igazi parmezán kistestvére (rövidebb ideig érlelik). Igaz ugyan, hogy egyszerre nagyobb mennyiséget tudunk csak megvenni, de hűtőben akár 2 hónapig is eláll, és mindig frissen tudunk reszelni belőle szükség szerint. Ha ennél hosszabb idő alatt fogyasztjuk el, akkor fagyaszthatjuk is, akkor is jobban járunk, mint a reszelt változatokkal.
– Ha van otthon rukkola, akkor egy-két maréknyit kicsit összevágva hozzákeverhetünk az elkészült tésztához.