Meggyes-cseresznyés szarvasszeletek, pirított zsályás-fokhagymás krumplinudlival

2015. jún. 25.

Meggyes-cseresznyés szarvasszeletek, pirított zsályás-fokhagymás krumplinudlival

Tudom-tudom szegény szarvas, de lássuk be, hogy nagyon finom tud lenni szegény pára. Mivel a nagybátyám vadászik, így nálunk nem szokatlan a vadhús az asztalon. De aki nem ilyen szerencsés, az is hozzájuthat bizonyos nagyáruházakban vagy jobb henteseknél. A meggy- és cseresznyeszezon ihlette ezt a fejedelmi fogást, próbáljátok ki!
Ez a recept most bonyolultabb a megszokottnál, de igyekszünk minden segítséget megadni az elkészítéshez. A szarvas és a köret elkészítését külön-külön írjuk le, utána pedig a főzés menetét pontokba szedve, rendszerezve is bemutatjuk.

A szarvas

Hozzávalók
– 12 kisebb szelet (kb. 400 g) szarvascomb
– 1 közepes fej (kb. 60 g) hagyma
– 250-300 g magozott meggy és cseresznye vegyesen
– 2 kisebb friss rozmaringág
– 2 dl vörösbor
– 100 g szalonna (bacon vagy hagyományos húsos verzió)
– 1 csapott evőkanál (ek) barna cukor
– mustár
– étolaj
– só
– frissen őrölt bors

Előkészítés
A főzés előtt 2-3 nappal kezdődik az előkészítés a hús pácolásával. A szarvascomb-szeleteket vékonyan megkenjük mustárral és étolajjal, borsozzuk és egy kerámia vagy jénai tálba pakoljuk, fóliával légmentesen lezárjuk, és hűtőbe tesszük.
A főzés napján kimagozzuk a gyümölcsöket, megpucoljuk és felaprítjuk a hagymát. Apróra vágjuk a friss rozmaringot és vékonyan felcsíkozzuk a szalonnát.

Elkészítés
Egy nagy, tapadásmentes fedeles serpenyőben kevés olajon elősütjük a bepácolt hússzeleteket. Nem sózzuk, mert a hús megkeményedik! Ha a hússzeletek átpirultak, kitesszük őket egy tányérra. A megmaradt olajban megpirítjuk a szalonnát, majd hozzáadjuk a hagymát, sózzuk. A hagymát megszórjuk cukorral, karamellizáljuk, és egy marék gyümölcsöt szórunk rá. Fűszerezzük rozmaringgal és frissen őrölt borssal, majd további egy percig pirítjuk. Felöntjük a vörösborral, felforraljuk és visszahelyezzük a szarvasszeleteket a serpenyőbe. Lefedve, lassú tűzön puhára pároljuk. Ha szükséges kevés vízzel pótoljuk az elpárolgott folyadékot. Mivel csak a hagymát sóztuk, a húst nem, kóstoljuk meg a szószt és szükség esetén sózzuk utána.
Amikor a szarvas majdnem teljesen puha, hozzáadjuk a maradék meggyet és cseresznyét. 5-10 perc közös párolás után elkészültünk.

A köret

Hozzávalók
– 500 g főtt krumpli (ehhez nagyjából 650-700 g nyers lisztes, „C” típusú krumpli kell)
– 2 tojás
– 150 g finomliszt
– 80-100 g teljes kiőrlésű liszt
– só
– 1 evőkanál olívaolaj
– 8 zsályalevél
– 4 gerezd fokhagyma
– 50 g vaj (olívaolajjal helyettesíthető)

Előkészítés
A krumplit meghámozzuk, összekockázzuk és hideg sós vízben feltesszük főzni. Mikor megpuhult leöntjük a főzővizét és áttörjük, majd kihűtjük.
Egy nagy fazékban felteszünk vizet forrni, sózzuk.

Elkészítés
Az áttört burgonyát összedolgozzuk a tojásokkal és az olívaolajjal, majd elkezdjük hozzáadni a liszteket, felváltva a simát és a teljes kiőrlésűt. Sok tényezőtől függ (krumpli mennyire vizes, milyen a liszt, mekkora a tojás), hogy mennyi lisztet vesz fel. Ruganyos, közepesen kemény tésztát kell kapnunk. Olyat, amit jól tudunk sodorni anélkül, hogy a gyúródeszkához ragadna. A nudlik formázásához tépjünk le egy nagyobb darab tésztát, és sodorjunk belőle kb. 2 centi vastag hengert, majd vagdossuk fel kb. 3 centis darabokra.
Lobogó vízben két részletben főzzük ki a nudlikat. Ha feljöttek a víz tetejére, még kb. 2-3 percig forraljuk őket.
Míg fő az első adag nudli, egy nagy tapadásmentes serpenyőben vajon megpirítunk 2 gerezd felszeletelt fokhagymát és 4 zsályalevelet. Ha megpirultak – ez kb. 1 perc -, kivesszük őket, és félretesszük a serpenyőt. Miután megfőtt a nudli, szűrőkanállal kiszedjük, alaposan lecsepegtetjük, és a forró ízes vajban átpirítjuk. Minél pirultabb, annál finomabb!
Ha végeztünk jöhet a második kör, vagyis: nudli főzés, vaj turbózás, pirítás. Készen vagyunk. 🙂

Most már nincs más dolgunk, töltsünk a borospoharakba valamilyen ideillő vörösbort. Például jobbféle cabernet savignont, ami szellőzhet is, amíg tálaljuk a szarvast a pirított krumplinudlival mindenki megelégedésére.

A főzés menete
1. A hús bepácolása a főzés előtt 2-3 nappal.
2. A főzés napján reggel a krumpli megfőzése.
3. A szarvas főzésének megkezdése kb. 2,5 órával a tervezett ebéd időpontja előtt.
4. Mikor a szarvas már majdnem puha és a maradék gyümölcsöket is hozzáadjuk, a nudli főzővizét is tegyük fel főni.
5. A nudli elkészítési-kifőzési – pirítási fázissal kb. egy időben a szarvas elkészül, vegyük le a tűzről és tegyük félre.
6. Tálalás 🙂

Tippek és trükkök
– A szarvas helyettesíthető más vadhússal, marhával, illetve pulyka felső combbal is. Az eljárás ekkor is ugyanez, annyi a különbség, hogy a pulykának elég egy éjszaka a pácban.
– A pácolás előbb is elvégezhető, és a bepácolt hús lefagyasztható, majd a megfelelő időben elővehető.
– Elkészíthető csak meggyel is, ha nem lenne kéznél cseresznye, de fordítva nem, a cseresznye magában túl édes lenne.
– Ne sajnáljuk a szószt, mivel a szarvas jellemzően száraz hús, még jól elkészítve is jól jön mellé a mártás.
– A pirított nudli helyett burgonyafánkkal vagy burgonyakrokettel is tökéletes. Burgonyafánkhoz ajánlom F. Nagy Angéla receptjét A család szakácskönyvéből.

Címkék: meggy | nudli | szarvas

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd meg / küldj fényképet, mutasd meg, hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám!

Ne maradj le egy új receptről sem!

Nem mindent töltünk fel a blogra, ha még nem teszed, kövess minket Instagram és Facebook oldalunkon is!

További receptek

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Évek óta kísérletezem ezzel a tésztával, készült már belőle pl. sajtos csiga, dagasztottam már élesztővel és Covid alatt csak kovásszal, de az utóbbi időben mindig hibrid verióban kovásszal és...

Duplahagymás sütőtökös lepény

Duplahagymás sütőtökös lepény

Nem tudunk leállni a sült sütőtökkel ezen a télen, ma leveles tésztás lepényre került feltétnek. Télen túl sok variáció nincsen sajnos, ez a lepény is teljesen spontán lett duplán hagymás, bár ha a...