Mentás-cukkinis-citromos krumplinudli

2015. febr. 01.

Mentás-cukkinis-citromos krumplinudli

Úgy alakult, hogy kímélő, de azért finom ételt kellett kreálnom, mivel nem csak az influenza, hanem a gyomorbajokat okozó vírusok is támadnak.Volt egy csomó maradék krumplim, amit már csak héjában lehetett megfőzni és így adta magát a nudli. Na de mit tegyek rá? A cukkini jó, mert semleges. Alapvetően idényzöldségekkel főzök, de a cukkinivel télen is hajlandó vagyok néha kompromisszumot kötni nyáridézés címén. Valami fűszer is kellene, bekattant az ideális jelölt: a menta. Sokszor látom, hogy a TV-s szakácsok tesznek mindenbe, én pedig csak értetlenkedem, hogy jó lehet-e ez? Régóta készülök emiatt bevetni valami sós ételbe, itt volt a remek alkalom, hisz a menta nagy barátja a gyomornak és remekül kiegészíthető citrommal, mely szintén jól jön ilyen helyzetben.

No, így kerekedett ki ez a mentás-cukkinis-citromos nudli, amit feldobhatunk egy kis fokhagymás kenyérmorzsával is, ha már nem olyan nagy a baj. A téli szürkeségben igazán frissítően hat ez az étel, elhisszük utána, hogy egyszer újra eljön a nyár!

Hozzávalók (4 főre):

Krumplinudli
– 750 g burgonya (C típusú, esetleg B)
– 230 g liszt
– 25 g teljes kiőrlésű liszt (búza vagy tönköly)
– 3 tojássárgája
– só

Cukkinis rész
– 2 saláta cukkini
– póréhagyma kb. 20 cm
– friss menta kb. 10-15 levél
– 1 citrom (kezeletlen/bio)
– olíva olaj

Tetejére
– 1 barna (esetleg magos) zsemle/kifli szikkadt
– 3 gerezd fokhagyma
– olíva olaj
– reszelt parmezán (ez csak a tálaláshoz)

Előkészítés:

A krumplit lesuvickoljuk és hideg sós vízben feltesszük főni.

Amíg fő a krumpli előkészítjük az ételünk többi részét: a cukkinit nagy lyukú reszelőn lereszeljük és besózzuk. A póréhagymát megmossuk (hosszában felvágjuk, így ki lehet mosni a rétegek között) és fél centi vastagon felszeleteljük.

A morzsához a fokhagymagerezdeket egy kés lapjával összenyomjuk és egy serpenyőben olívaolajban megsütjük. Közben késes robotgépben morzsává aprítunk egy kiflit (nem kell túl apróra). Amikor a fokhagymák aranybarnára sültek, kivesszük őket egy kistányérra és az olajban megpirítjuk a morzsát. Mikor elkészült, egy marék morzsával a megsült fokhagymákat a késes aprítóban porrá őröljük, a többi morzsához adjuk, összekeverjük és szükség esetén megsózzuk.

Elkészítés:

Mikor megfőtt a krumpli, leöntjük róla a vizet és hagyjuk kicsit megpihenni, úgy 10 percig. Ezt követően meghámozzuk és krumplinyomón átnyomjuk, a tortúra végére langyosra is hűl, ami pont jó nekünk.
Hozzáadjuk a tojássárgájákat, a liszteket és összegyúrjuk. A liszt mennyisége változhat attól függően, hogy a krumpli mennyire vizes, ezért óvatosan adagoljuk, a cél, hogy ruganyos, közepesen puha tésztát kapjunk.
A tésztából nagyjából 1 cm vastag rudakat sodrunk és feldaraboljuk 2 centis nudlikra, melyeket átsodorgatjuk egyesével, hogy pofásabb legyen. Most nem igazi gnocchikat csináltam, ha valaki azt szeretne, akkor villával nyomogasson rá barázdákat, amik egyébként azt a célt szolgálják, hogy a gnocchira jobban tapadjon a szósz, de mivel ebben az ételben nincs, ez most nem olyan fontos, csak esztétikai kérdés.
Az olívaolajon megpirítjuk a póréhagymát, hozzáadjuk a kinyomkodott cukkinit és készre pirítjuk/pároljuk. Hamar elkészül, legyünk résen! Amikor kész, beállítjuk az ízeket apróra vágott mentával, reszelt citromhéjjal és citromlével, ízlés szerint, folyamatos kóstolással ellenőrizve.
Forró vízben kifőzzük a nudlikat, ekkora mennyiséget inkább két adagban, ha feljöttek a vízfelszínre, akkor 3 perc forrás után kipecázzuk őket egy szűrőkanállal. A kifőtt nudlikat a cukkinis alapba dobáljuk, összekeverjük és még egyszer megkóstoljuk, hogy megfelelőek-e az ízek. Szükség esetén finomítunk rajta mentával és/vagy citrommal.

Tálalásnál megszórjuk a morzsával és reszelt parmezánnal.

Tippek és trükkök:

  • A nudli tésztában a teljes kiőrlésű liszt arányát akár 30-40%-ra is növelhetjük. A finomlisztet helyettesíthetjük rétesliszttel is.
Címkék: cukkini | menta | nudli

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd meg / küldj fényképet, mutasd meg, hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám!

Ne maradj le egy új receptről sem!

Nem mindent töltünk fel a blogra, ha még nem teszed, kövess minket Instagram és Facebook oldalunkon is!

További receptek

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Évek óta kísérletezem ezzel a tésztával, készült már belőle pl. sajtos csiga, dagasztottam már élesztővel és Covid alatt csak kovásszal, de az utóbbi időben mindig hibrid verióban kovásszal és...

Duplahagymás sütőtökös lepény

Duplahagymás sütőtökös lepény

Nem tudunk leállni a sült sütőtökkel ezen a télen, ma leveles tésztás lepényre került feltétnek. Télen túl sok variáció nincsen sajnos, ez a lepény is teljesen spontán lett duplán hagymás, bár ha a...