Sváb dédszüleim 1939 környékén Ausztriában, Linz környékén próbáltak kitörni a magyar nagyparaszti létből. Dédnagymamám itt kapta ezt a receptet, melyet előbb nagymamám, majd édesanyám őrzött meg számunkra, újra és újra átmásolva a családi receptkönyvbe az elkészítés módját. Ez a kuglóf mai napig kedvelt süteménye családunknak, ünnepi alkalmakon és rohanós hétköznap reggeleken egyaránt megállja a helyét!
Hozzávalók
– 500 g liszt
– 400 g porcukor
– 200 g puha vaj
– 5 tojás
– 2 dl tejföl (tejjel is lehet, de tejföllel finomabb!)
– 1 csomag sütőpor
– 1 csomag bourbon vaníliás cukor
– 2-3 evőkanál kakaópor
Előkészítés
Mérjük ki a hozzávalókat, keverjük el a lisztben a sütőport és a porcukorban a vaníliás cukrot. Válasszuk szét a tojásokat. Egy 25 cm-es kapcsos kuglóf formát kenjünk ki vékonyan puha vajjal és szórjuk ki liszttel, ne maradjon ki egy folt sem! Ezt teflon forma esetén is javaslom.
![kuglof_konyv.jpg](https://m.blog.hu/li/lillalulla/image/kuglof_konyv.jpg)
Elkészítés
Egy nagyobb keverőtálban verjük kemény habbá a tojások fehérjét és tegyük félre. Egy másik keverőtálban habosra keverjük a porcukrot, a puha vajat és a tojások sárgáját (nyugodtan használjuk ugyanazt a habverőt, nem kell elmosni sem). Fokozatosan hozzáadjuk a tejfölt és továbbkavarjuk. Adjuk hozzá a liszt egyharmadát és keverjük tovább. Ekkor a massza már elég sűrű. A mixert a legkisebb fokozatra állítjuk és óvatosan hozzáadjuk felváltva a tojásfehérje hab 2/3-át és a maradék lisztet. A megmaradt tojásfehérjét óvatos, nagy mozdulatokkal keverőlapáttal, kézzel keverjük bele a masszába. Ezzel elkészült a kuglóf vaníliás része. A tojáshabos keverőtálba öntsük ki a massza felét és szitáljunk bele 2-3 evőkanál kakaót, folyamatos keverjük kézzel, vagy a mixer legkisebb fokozatával. Megvan a kakaós rész is. 🙂
Most jön szerintem a legjobb rész! Kanalazzuk a tésztát evőkanállal a formába, felváltva, egy kanál vaníliás, egy kanál kakaós! Ha körbeértünk a következő rétegnél a fehérre kerül a fekete, és fordítva. Nem kell pontosan kitölteni a réseket, nem gond, ha különböző méretűek a tésztaadagok. De arra figyeljünk, hogy körben kb. ugyanolyan magas legyen a tészta, hogy végül a kuglóf is egyforma magasságú legyen.
Előmelegített, 190 fokos sütőbe toljuk, majd nagyjából 10 perc múlva, mikor már szépen feljött a tészta 175 fokon süssük tovább 30-35 percig. Félidőben egyszer fordítsuk meg. Hústűvel ellenőrizzük, akkor sült meg, ha a tűre már nem ragad semmi tészta. Ekkor kivehetjük. A biztonság kedvéért kívül-belül egy vékony pengéjű késsel vágjuk körbe. Ha jól kentük ki a formát, a kés „körbesiklik”. Mormoljunk el egy fohászt, kapcsoljuk ki a formát és borítsuk a kuglófot egy sütőrácsra vagy tányérra. Vegyük le a formát. Ha jól dolgoztunk nem ragadt oda sehová. Hagyjuk kihűlni, tálalás előtt hintsük meg vaníliás porcukorral.
![kuglof_teritve.jpg](https://m.blog.hu/li/lillalulla/image/kuglof_teritve.jpg)
Tippek és trükkök
– Lehetőség szerint tejföllel készítsük.
– Ha kisebb 23/22 cm-es kuglóf formát választunk akkor magasabb süteményt kapunk. De ennél kisebb formát ne használjunk, mert már nem fér el a tészta.
– Ha légmentesen elcsomagoljuk 3-4 nap után is olyan lesz, mintha aznap sütöttük volna.