Osztrák kuglóf a dédnagymamától

2015. nov. 10.

Osztrák kuglóf a dédnagymamától

Sváb dédszüleim 1939 környékén Ausztriában, Linz környékén próbáltak kitörni a magyar nagyparaszti létből. Dédnagymamám itt kapta ezt a receptet, melyet előbb nagymamám, majd édesanyám őrzött meg számunkra, újra és újra átmásolva a családi receptkönyvbe az elkészítés módját. Ez a kuglóf mai napig kedvelt süteménye családunknak, ünnepi alkalmakon és rohanós hétköznap reggeleken egyaránt megállja a helyét!

Hozzávalók
– 500 g liszt
– 400 g porcukor
– 200 g puha vaj
– 5 tojás
– 2 dl tejföl (tejjel is lehet, de tejföllel finomabb!)
– 1 csomag sütőpor
– 1 csomag bourbon vaníliás cukor
– 2-3 evőkanál kakaópor

Előkészítés
Mérjük ki a hozzávalókat, keverjük el a lisztben a sütőport és a porcukorban a vaníliás cukrot. Válasszuk szét a tojásokat. Egy 25 cm-es kapcsos kuglóf formát kenjünk ki vékonyan puha vajjal és szórjuk ki liszttel, ne maradjon ki egy folt sem! Ezt teflon forma esetén is javaslom.

kuglof_konyv.jpg

Elkészítés
Egy nagyobb keverőtálban verjük kemény habbá a tojások fehérjét és tegyük félre. Egy másik keverőtálban habosra keverjük a porcukrot, a puha vajat és a tojások sárgáját (nyugodtan használjuk ugyanazt a habverőt, nem kell elmosni sem). Fokozatosan hozzáadjuk a tejfölt és továbbkavarjuk. Adjuk hozzá a liszt egyharmadát és keverjük tovább. Ekkor a massza már elég sűrű. A mixert a legkisebb fokozatra állítjuk és óvatosan hozzáadjuk felváltva a tojásfehérje hab 2/3-át és a maradék lisztet. A megmaradt tojásfehérjét óvatos, nagy mozdulatokkal keverőlapáttal, kézzel keverjük bele a masszába. Ezzel elkészült a kuglóf vaníliás része. A tojáshabos keverőtálba öntsük ki a massza felét és szitáljunk bele 2-3 evőkanál kakaót, folyamatos keverjük kézzel, vagy a mixer legkisebb fokozatával. Megvan a kakaós rész is. 🙂 

Most jön szerintem a legjobb rész! Kanalazzuk a tésztát evőkanállal a formába, felváltva, egy kanál vaníliás, egy kanál kakaós! Ha körbeértünk a következő rétegnél a fehérre kerül a fekete, és fordítva. Nem kell pontosan kitölteni a réseket, nem gond, ha különböző méretűek a tésztaadagok. De arra figyeljünk, hogy körben kb. ugyanolyan magas legyen a tészta, hogy végül a kuglóf is egyforma magasságú legyen.

Előmelegített, 190 fokos sütőbe toljuk, majd nagyjából 10 perc múlva, mikor már szépen feljött a tészta 175 fokon süssük tovább 30-35 percig. Félidőben egyszer fordítsuk meg. Hústűvel ellenőrizzük, akkor sült meg, ha a tűre már nem ragad semmi tészta. Ekkor kivehetjük. A biztonság kedvéért kívül-belül egy vékony pengéjű késsel vágjuk körbe. Ha jól kentük ki a formát, a kés „körbesiklik”. Mormoljunk el egy fohászt, kapcsoljuk ki a formát és borítsuk a kuglófot egy sütőrácsra vagy tányérra. Vegyük le a formát. Ha jól dolgoztunk nem ragadt oda sehová. Hagyjuk kihűlni, tálalás előtt hintsük meg vaníliás porcukorral.

kuglof_teritve.jpg

Tippek és trükkök
– Lehetőség szerint tejföllel készítsük.
– Ha kisebb 23/22 cm-es kuglóf formát választunk akkor magasabb süteményt kapunk. De ennél kisebb formát ne használjunk, mert már nem fér el a tészta.
– Ha légmentesen elcsomagoljuk 3-4 nap után is olyan lesz, mintha aznap sütöttük volna.

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd meg / küldj fényképet, mutasd meg, hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám!

Ne maradj le egy új receptről sem!

Nem mindent töltünk fel a blogra, ha még nem teszed, kövess minket Instagram és Facebook oldalunkon is!

További receptek

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Évek óta kísérletezem ezzel a tésztával, készült már belőle pl. sajtos csiga, dagasztottam már élesztővel és Covid alatt csak kovásszal, de az utóbbi időben mindig hibrid verióban kovásszal és...

Duplahagymás sütőtökös lepény

Duplahagymás sütőtökös lepény

Nem tudunk leállni a sült sütőtökkel ezen a télen, ma leveles tésztás lepényre került feltétnek. Télen túl sok variáció nincsen sajnos, ez a lepény is teljesen spontán lett duplán hagymás, bár ha a...