Sose volt az a nagy Amerika mániám, de mindig érdekelt, hogy mit rohangásznak ezzel a tojás alakú labdával „páncélban” az amerikai filmekben foci címszó alatt és miért őrül meg ezért mindenki? Pár éve aztán elém sodorta az élet és egész jó móka néha NFL meccset nézni, a Superbowl pedig szerintem kimondottan poén, fent maradni reggelig és közben sokat bűnözni, enni – inni jókat, közben beszélgetni, szurkolni. Ezért utána néztem és egészen sok szimpatikus amerikai ételt találtam, ezekből válogattam össze egy saját ízléshez igazított változatot. Ha valaki nem szereti a sportot, még kevésbé az amerikai focit akkor készítse el egy baráti beszélgetéshez, társasozáshoz, vagy házi mozizáshoz, hiszen tökéletes nassolni való! 🙂
Hozzávalók 4 főre
Ropogós csirkecsíkok
– 500 g csirkemell filé
– 3 – 4 evőkanál natúr joghurt
– 4 nagy gerezd fokhagyma
– chili szósz, vagy darált erős paprika (az a bizonyos hazai is jó, vagy házi)
– só
– bors
– 1 csomag Korpovit keksz (174 g), vagy más sós keksz
– 40 g reszelt parmezán vagy grana padano
– 3-4 evőkanál szezámmag
– 60 g vaj
Karamellizált hagymás mártogatók (sima és bacon-ös)
– 4 közepes fej vöröshagyma (kb. 350 g)
– 3-4 gerezd fokhagyma
– olívaolaj
– 0,5 evőkanál worchester szósz
– 1-2 evőkanál szója szósz
– 2 kávéskanál magos mustár (lehetőleg dijoni)
– só
– frissen őrölt bors
– kakukkfű
– 4 dl tejföl (kb. 450 – 500 g) tejföl
– friss petrezselyem
– 8 szelet bacon
Barbecue szósz
A barbecue szósz összetevőit nem soroljak fel itt, előző blogbejegyzésünkben megtalálható a részletes elkészítési mód!
Coleslaw az amerikai káposztasaláta
– fél fej kisebb lilakáposzta (kb. 280 – 300 g)
– fél fej fehér fejeskáposzta (kb. 400 g)
– 2 nagyobb répa (tisztítva kb. 200 g)
– 1-2 alma
– házi majonéz 1 tojássárgájából (1-1 csipet só és porcukor, 125 ml olaj, fél evőkanál mustár, 1 teáskanál citromlé)
– 75 g natúr joghurt
– kevés méz ízlés szerint
Bónusz a mártogatáshoz
– sárgarépa, retek, kedvenc zöldségeink hasábokra vágva
– tortilla chips
Elkészítés
A csirke pácolásával kezdjük. Első lépésként a csirkemell filéket megtisztítjuk és ujjnyi csíkokra vágjuk. Egy tálban összekeverjük a joghurtot, a chilis szószt és sózzuk, borsozzuk. Figyelem, ha sózott darált paprikát használunk, óvatosan bánjunk a sóval! A csirkét alaposan összekeverjük a páccal és minimum két órára, de akár fél napra is hűtőbe tesszük.
A barbecue szószt főzzük meg előre, ha van időnk, így könnyebb a dolgunk, de ha nem tettük, folytassuk ezzel az elkészítést, a recept elérhető itt.
A karamellizált hagymás mártogatókat és a salátát is elkészíthetjük egy nappal, fél nappal korábban, mivel mindkettő jól eláll a hűtőben. A salátának pedig különben is jót tesz, ha összeérnek az ízek.
Kezdjük a mártogatósokkal, a megtisztított hagymát félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. Egy vastag aljú lábosban olívaolajon elkezdjük lassan párolni, karamellizálni. Sózzuk, fűszerezzük frissen őrölt borssal és kakukkfűvel. Hozzáadjuk a fokhagymát és sűrűn kevergetve fedő alatt továbbpároljuk. Szükség szerint kevés vizet is adunk hozzá, hogy ne süljön le. Mikor már majdnem kész, beállítjuk az ízeket, hozzáadjuk a worchester szószt és a szójaszószt. Elpároljuk a folyadékot és félretesszük kihűlni.
Amíg hűl, egy serpenyőben ropogósra sütjük a bacont, majd papírtörlőre szedjük. A kihűlt bacont apró darabokra vágjuk, és egy kis csokor petrezselymet is felaprítunk.
A kihűlt hagymát összekeverjük a tejföllel és két részre osztjuk, az egyik felébe a sült apróra vágott bacont keverjük, míg a másikba az apróra vágott petrezselymet, kóstoljuk meg és szükség szerint sózzuk, borsozzuk.
A coleslaw saláta elkészítéséhez vékonyra szeljük a káposztát, a sárgarépát és az almát durvára reszeljük, alaposan összekeverjük. A házi majonézhez egy friss tojássárgáját (figyelem a tojást alaposan mossuk meg használat előtt, mert nem fogjuk megfőzni!) alaposan kikeverünk a sóval, porcukorral és a mustárral. Az olajat kimérjük egy mérőedénybe, használjunk jó minőségű napraforgóolajat, vagy más semleges ízű olajat, kb. 10-15%-a lehet extra szűz olívaolaj is. Most jön a legkritikusabb rész, a tojássárgáját folyamatosan gyorsan keverve cseppenként elkezdjük hozzáadni az olajat, a keveréssel egy pillanatra sem állunk le. Mikor már kb. 2-3 evőkanál olajat hozzácsepegtettünk, lassú sugárban, óvatosan elkezdhetjük hozzáönteni a maradékot is. A türelem a kulcs, ha óvatosak vagyunk nem fog kicsapódni. Mikor minden olajat felvett, elkészült. A boltinál jóval sűrűbb, vajszerű állagot kapunk (régies magyar neve nem véletlen olajvaj). Hozzákeverjük a citromlevet, hozzáadjuk a joghurtot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, alaposan elkeverjük. A zöldségeket kissé megsózzuk, átkeverjük és ráöntjük a majonézes öntetet, alaposan átforgatjuk és mehet a hűtőbe.
A csirke bundáját is előkészítjük, egy késes robotgépben lezúzzuk a Korpovit kekszet úgy hogy, nagyobb morzsákat kapjunk. Ha stresszt akarunk levezetni zacskóba tesszük, és sodrófával agyonverjük, de én a technika híve vagyok. 🙂 A kekszmorzsába belekeverjük a szezámmagot, a reszelt sajtot, sózzuk és olvasztott vajjal összekeverjük.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, közben a bepácolt csirkecsíkokat bebundázzuk a vajas kekszmorzsába, a joghurt miatt nagyon jól ráragad. Sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk őket, kb. fél centire egymástól és a 200 fokos sütőben, légkeveréssel megsütjük, ez mindössze 20 – 25 perc. Egy nagyobb darabot vágjuk félbe ellenőrzésképpen, ha ez megsült, elkészültünk.
Mindent pakoljunk egy nagy tálcára vagy deszkára és indulhat a Super bowl, házi mozi vagy bármi, amihez rágcsálni szeretnénk egy jót, amerikai stílusban!