Volt három szomorú, kissé túlérett banánunk, amiket már senkinek sem volt kedve megenni, és mivel régóta motoszkált a fejemben a zablisztes amerikai palacsinta kipróbálása, így kombináltam a két dolgot. Az elkészítés előtt végigbogarásztam sok receptet, de az interneten jellemzően „mindenmentes” verziókat találni, nekünk szerencsére semmilyen konfliktusunk nincs a laktózzal vagy a gluténnel, így kreáltam egy saját, „mindentbele” verziót. Persze az ökológiai lábnyoma ennek a változatnak sem kicsi (köszönhetően a banánnak, juharszirupnak és gránátalmának), de elhatároztam, hogy nyáron el fogom készíteni helyi alapanyagokkal is, a juharszirup pótlása lesz a legnehezebb, de addig kitalálok valamit. 😉
Hozzávalók (4-5 főre)
– 3 érett banán
– 250 g zab(pehely)liszt
– 10 g sütőpor
– 1 teáskanál vaníliás cukor (Bourbon)
– 1 nagyobb evőkanál méz
– 3,5 dl tej
– 2 nagyobb tojás
– 50 g olvasztott vaj
Tálaláshoz
– juharszirup
– gránátalma
Elkészítés
Egy keverőtálba tördeljük a meghámozott banánt, hozzáadjuk a tojásokat, a mézet, a vaníliás cukrot és az olvasztott vaj 2/3-át. Botmixerrel pürésítjük, majd hozzáöntjük a tejet és tovább keverjük. A lisztbe belekeverjük a sütőport és folyamatos keverés mellett a botmixerrel beledolgozzuk a banános keverékbe. Ezzel a tészta készen is van.
A serpenyőt felforrósítjuk, megkenjük olvasztott vajjal és kisebb tenyérnyi palacsintákat sütünk. Amikor a sütőpornak hála megjelennek a felszínén a lyukacsok és a széle megszilárdult, akkor óvatosan megfordítjuk őket. Nekem dobálva működött legjobban, de csak óvatosan, ha duplán fordul, kezdhetjük elölről. 🙂
Juharsziruppal locsolva és gránátalma maggal megszórva tálaljuk.
Tippek és trükkök
– Gránátalma vásárlása során minél nagyobb és pirosabb példányt keressünk, melynek bőre épp és gyümölcse kemény.
– A gránátalma pucolás módszeréről bővebben itt olvashattok. Nekünk a 3-as verzió jött be. 🙂
– Zab(pehely)lisztet késes robotgép segítségével előállíthatunk házilag is zabpehelyből, ha nem tudunk készen venni.