Banános zabpalacsinta gránátalmával

2017. jan. 16.

Banános zabpalacsinta gránátalmával

Volt három szomorú, kissé túlérett banánunk, amiket már senkinek sem volt kedve megenni, és mivel régóta motoszkált a fejemben a zablisztes amerikai palacsinta kipróbálása, így kombináltam a két dolgot. Az elkészítés előtt végigbogarásztam sok receptet, de az interneten jellemzően „mindenmentes” verziókat találni, nekünk szerencsére semmilyen konfliktusunk nincs a laktózzal vagy a gluténnel, így kreáltam egy saját, „mindentbele” verziót. Persze az ökológiai lábnyoma ennek a változatnak sem kicsi (köszönhetően a banánnak, juharszirupnak és gránátalmának), de elhatároztam, hogy nyáron el fogom készíteni helyi alapanyagokkal is, a juharszirup pótlása lesz a legnehezebb, de addig kitalálok valamit. 😉

Hozzávalók (4-5 főre)
– 3 érett banán
– 250 g zab(pehely)liszt
– 10 g sütőpor
– 1 teáskanál vaníliás cukor (Bourbon)
– 1 nagyobb evőkanál méz
– 3,5 dl tej
– 2 nagyobb tojás
– 50 g olvasztott vaj
Tálaláshoz
– juharszirup
– gránátalma

Elkészítés

Egy keverőtálba tördeljük a meghámozott banánt, hozzáadjuk a tojásokat, a mézet, a vaníliás cukrot és az olvasztott vaj 2/3-át. Botmixerrel pürésítjük, majd hozzáöntjük a tejet és tovább keverjük. A lisztbe belekeverjük a sütőport és folyamatos keverés mellett a botmixerrel beledolgozzuk a banános keverékbe. Ezzel a tészta készen is van.
A serpenyőt felforrósítjuk, megkenjük olvasztott vajjal és kisebb tenyérnyi palacsintákat sütünk. Amikor a sütőpornak hála megjelennek a felszínén a lyukacsok és a széle megszilárdult, akkor óvatosan megfordítjuk őket. Nekem dobálva működött legjobban, de csak óvatosan, ha duplán fordul, kezdhetjük elölről. 🙂
Juharsziruppal locsolva és gránátalma maggal megszórva tálaljuk.

Tippek és trükkök

granatalma.jpg

– Gránátalma vásárlása során minél nagyobb és pirosabb példányt keressünk, melynek bőre épp és gyümölcse kemény.
– A gránátalma pucolás módszeréről bővebben itt olvashattok. Nekünk a 3-as verzió jött  be. 🙂
– Zab(pehely)lisztet késes robotgép segítségével előállíthatunk házilag is zabpehelyből, ha nem tudunk készen venni.

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd meg / küldj fényképet, mutasd meg, hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám!

Ne maradj le egy új receptről sem!

Nem mindent töltünk fel a blogra, ha még nem teszed, kövess minket Instagram és Facebook oldalunkon is!

További receptek

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Évek óta kísérletezem ezzel a tésztával, készült már belőle pl. sajtos csiga, dagasztottam már élesztővel és Covid alatt csak kovásszal, de az utóbbi időben mindig hibrid verióban kovásszal és...

Duplahagymás sütőtökös lepény

Duplahagymás sütőtökös lepény

Nem tudunk leállni a sült sütőtökkel ezen a télen, ma leveles tésztás lepényre került feltétnek. Télen túl sok variáció nincsen sajnos, ez a lepény is teljesen spontán lett duplán hagymás, bár ha a...