Nincs mit hozzátenni, mindenki nagy kedvence: nagyon káposztás és nagyon finom, imádjuk! 🙂
Hozzávalók (4 főre)
– 1 fej káposzta, kb. 1 kg tisztítás nélkül
– 2 evőkanál étolaj
– 3 tojás
– 3 dl tej
– 0,5 dl olívaolaj vagy étolaj
– 240 g finomliszt
– 120 g teljes kiőrlésű liszt (tönköly vagy búza)
– 5-6 dl szóda, ha ez nem megoldható akkor szénsavas ásványvíz
– só
– bors
– 2 dl tejföl
Előkészítés
A káposztát lereszeljük, besózzuk, majd negyed órát állni hagyjuk. A besózott káposztát 2 evőkanál olajon megpároljuk (nem kell kinyomkodni!). Nem kell nagyon megpirítani, ha már kezd kicsit sötétebb színűvé válni elkészült. Kóstolással ellenőrizhetjük, hogy átpárolódott-e. Kb. 560 g párolt káposzta lesz az 1 kg-os káposztából.
Elkészítés
A tojást az olívaolajjal és a tejjel felverjük (robotgéppel), majd sózzuk és kanalanként hozzáadjuk a lisztet és 240 g langyosra hűlt párolt káposztát, ebből sűrű masszát keverünk. Az elkészült tésztát hagyjuk minimum fél órát pihenni, nem kell hűtőbe tenni, de takarjuk le.
Ha a tésztaalap kipihente magát, szódavízzel palacsintatészta-sűrűségűre hígítjuk (a szokásosnál sűrűbb legyen), ehhez nagyjából 5 dl szódára lesz szükség. Vékonyan kiolajozott palacsintasütőben a szokott módon vastagabb palacsintákat sütünk.
A kész palacsintákat megkenjük tejföllel, megszórjuk párolt káposztával, ízlés szerint frissen borsot őrölünk rá, feltekerjük.
Tippek és trükkök
– Az elkészült palacsintákat ujjnyi vastagon felszeletelve, fogpiszkálóval vagy koktél karddal átszúrva tökéletes party kaját kapunk.
– A párolt káposztát borsozhatjuk, ha a fűszeresebb ízeket kedveljük.
– A palacsintákba a káposzta mellett vagy helyett reszelt sajtot is tölthetünk.