A nyár utolsó lehelete ez a mediterrán ízvilágú paradicsomleves. Készítsük el, amíg még kapható szabad földön termett magyar paradicsom!
Hozzávalók (4 főre)
– 50 – 60 dkg paradicsom (kisebb szemek kb. 8 db)
– 210 g sűrített paradicsom (1 kicsi és 1 nagy konzerv) vagy 700ml passata
– 125 g mascarpone
– 1 közepes fej vöröshagyma (lila is lehet)
– 2-3 nagy gerezd fokhagyma
– 1 dl száraz fehérbor
– só
– bors
– balzsamecet
– olívaolaj
– oregánó (szurokfű), bazsalikom, rozmaring, zsálya (lehet pl. toszkán fűszerkeverék)
– friss bazsalikom
Elkészítés
A paradicsomokat megmossuk és a tetejüket kereszt alakban bevágjuk, tűzálló tálba állítjuk őket, meglocsoljuk olívaolajjal és balzsamecettel, megszórjuk a fűszerekkel, frissen borsot őrölünk rá, mellédobjuk a két gerezd fokhagymát (nem szükséges megpucolni, csak a kés lapjával megtörjük őket). Forró sütőben (200 fok) először alufólia alatt sütjük. Majd kb. fél óra múlva, amikor levet engedett, az alufóliát levéve további fél óráig sütjük.
Amíg a paradicsom sül, egy lábosban megpirítjuk a felaprított vöröshagymát, enyhén karamellizáljuk. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, megszórjuk a fűszerekkel, kicsit tovább pirítjuk, majd felöntjük a fehérborral és kb. 6 dl vízzel. Lassú tűzön főzzük.
A megsült paradicsomot a levével együtt egy szitán átpasszírozzuk, közvetlenül a levesbe. Hozzáadjuk az apróra vágott friss bazsalikomleveleket és a mascarponét, összeturmixoljuk. Kóstoljuk meg, ízlés szerint adhatunk még hozzá balzsamecetet, kevés mézet vagy fűszereket. A kész levest még egyszer átforraljuk.
Fetás-rukkolás háromszögekkel tálaljuk, ennek a receptjét ide kattintva találjátok.
Tippek és trükkök
– Hidegen és melegen is finom, kóstoljuk meg mindkét módon!