Fetás-rukkolás háromszög

2015. szept. 17.

Fetás-rukkolás háromszög

Nagyszerű kiegészítő krémlevesekhez, de magában is fogyasztható egy kellemes nyári / kora őszi borozós estén!

Hozzávalók (12 darabhoz)
– 1 csomag réteslap (8 lap)
– 200 g feta sajt
– 200 g túró
– 2-3 evőkanál tejföl (20%-os)
– 2 paradicsom
– 4 marék rukkola (kb. fél zacskó)
– 1 tojás
– étolaj
– bors

Elkészítés
A fetasajtot és túrót összetörjük villával, majd hozzáadunk 2-3 evőkanál tejfölt attól függően, hogy mennyire száraz a túró és a fetasajt. A paradicsomokat kimagozzuk és a húsukat apró kockákra vágjuk. A rukkolát felaprítjuk, majd belekeverjük a fetás masszába, frissen őrölt borssal fűszerezzük. Megkóstoljuk, hogy kell-e sózni, valószínűleg a fetasajttól elég sós lesz a massza.

A réteslapokat kettesével használjuk fel. Benedvesített tiszta konyharuhára terítjük az első réteslapot, vékonyan megkenjük olajjal, majd rátesszük a második lapot. Hosszában 3 csíkra vágjuk, vékonyan megkenjük olajjal. Az így kapott csík felső sarkába helyezzük a tölteléket háromszög alakban, majd áthajtjuk a kapott derékszögű háromszög átfogója mentén, végighajtogatjuk ily módon az egész csíkon. Az így kapott háromszögeket kiolajozott, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.

paradicsom_fazis.jpg

Mielőtt az előmelegített 180 fokos sütőbe helyeznénk őket,  a háromszögek tetejét lekenjük felvert, sós tojással (figyeljünk, hogy csak közvetlenül a sütőbe helyezés előtt kenjük be, különben eláztatja a réteslapot), 30-35 percig sütjük.

Tippek és trükkök
– Ahogy korábbi receptemben is említettem, érdemes a kimért jó minőségű feta ill. feta jellegű sajtokat keresni a boltokban, piacokon.
– A tölteléket gazdagíthatjuk még apróra vágott fekete olajbogyóval is.
– Vigyázzunk, hogy a töltelék ne legyen túl nedves, mert szétrepednek a rétesháromszögek! Ha mégis bekövetkezne, szerencsére ez csak az esztétikán ront, az ízeken nem 🙂
– A háromszögek tetejét megszórhatjuk bármilyen színű szezámmaggal, vagy fekete hagymamaggal is.
– Különösen ajánljuk kiegészítőnek a mediterrán sültparadicsom-krémlevesünkhöz

Címkék: feta | paradicsom | rétes | rukkola

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd meg / küldj fényképet, mutasd meg, hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám!

Ne maradj le egy új receptről sem!

Nem mindent töltünk fel a blogra, ha még nem teszed, kövess minket Instagram és Facebook oldalunkon is!

További receptek

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Évek óta kísérletezem ezzel a tésztával, készült már belőle pl. sajtos csiga, dagasztottam már élesztővel és Covid alatt csak kovásszal, de az utóbbi időben mindig hibrid verióban kovásszal és...

Duplahagymás sütőtökös lepény

Duplahagymás sütőtökös lepény

Nem tudunk leállni a sült sütőtökkel ezen a télen, ma leveles tésztás lepényre került feltétnek. Télen túl sok variáció nincsen sajnos, ez a lepény is teljesen spontán lett duplán hagymás, bár ha a...