Sütőtökös rizottó chilis-sajtos tökmaggal

2022. okt. 31.

Beköszöntött a sütőtök szezon, mostantól február végéig ez az egyik olyan szezonális zöldség, amiből kis túlzással végtelen féle ételt főzhetünk. Ezt a rizottót ne hagyjátok ki, míg tart a szezon!

Hozzávalók (4 főre)
– 400g rizottó (arborio) rizs
– kb. 1l alaplé
– 1 közepes fej vöröshagyma
– 1,5 dl száraz fehérbor
– 600g nagydobosi vagy hokkaido sütőtök (kockára vágott)
– 1 nagy marék reszelt parmezán/ grana padano sajt
– 2-3 ek vaj
– Extra szűz olívaolaj
– Só
– Friss zsálya

Feltét

– 50-60g tökmag
– Chili (Lillalulla chililekvár / friss apróra vágott chili / őrölt Cayenne bors stb. ízlés szerint)
– Extra szűz olívaolaj
– 50g reszelt gouda sajt (minél érettebb annál jobb)

Előkészítés
A kockára vágott sütőtököt egy tapadásmentes serpenyőben, kevés olívaolajon két adagban közepesen puhára pirítjuk. Félretesszük.
A tökmagot száraz serpenyőben megpirítjuk, majd összekeverjük kevés olívaolajjal és a chilivel. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk kb 1-2 rétegben, majd megszórjuk reszelt sajttal, hogy mindenhol befedje. A sütő grill fokozatán rápirítjuk a sajtot, ha kihűlt összeaprítjuk.
Felforraljuk az alaplevet, vékony csíkokra vágjuk a zsályát.

Elkészítés
A szokásos módon rizottót készítünk, vagyis:
A vaj és olívaolaj keverékén megpároljuk a hagymát, sózzuk, hozzáadjuk a rizst (nem mossuk meg!), mikor kifehéredik felöntjük a borral. Folyamatosan keverjük innen kezdve, amíg el nem készül. Amikor elfőtte a bort, merő kanalanként hozzáadjuk az alaplevet. Amikor elfőtte az adagot, jön az újabb kanál és folyamatosan keverjük közben.
Mikor már majdnem kész van, belekeverjük a sült sütőtök kockákat és a csíkokra vágott zsályát. Az utolsó adag alaplével együtt belekeverjük a parmezánt és a hideg vajat (bő evőkanálnyi). Azonnal tálaljuk, a tetejére szórunk a chilis-sajtos tökmagból.

Tippek és trükkök:

– Az alaplé készülhet csirkéből és zöldségből is, jobb leveskockából is megoldható végszükség esetén.
– Csirkemell kockákat is adhatunk hozzá.

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd meg / küldj fényképet, mutasd meg, hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám!

Ne maradj le egy új receptről sem!

Nem mindent töltünk fel a blogra, ha még nem teszed, kövess minket Instagram és Facebook oldalunkon is!

További receptek

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Évek óta kísérletezem ezzel a tésztával, készült már belőle pl. sajtos csiga, dagasztottam már élesztővel és Covid alatt csak kovásszal, de az utóbbi időben mindig hibrid verióban kovásszal és...

Duplahagymás sütőtökös lepény

Duplahagymás sütőtökös lepény

Nem tudunk leállni a sült sütőtökkel ezen a télen, ma leveles tésztás lepényre került feltétnek. Télen túl sok variáció nincsen sajnos, ez a lepény is teljesen spontán lett duplán hagymás, bár ha a...