Beköszöntött a sütőtök szezon, mostantól február végéig ez az egyik olyan szezonális zöldség, amiből kis túlzással végtelen féle ételt főzhetünk. Ezt a rizottót ne hagyjátok ki, míg tart a szezon!
Hozzávalók (4 főre)
– 400g rizottó (arborio) rizs
– kb. 1l alaplé
– 1 közepes fej vöröshagyma
– 1,5 dl száraz fehérbor
– 600g nagydobosi vagy hokkaido sütőtök (kockára vágott)
– 1 nagy marék reszelt parmezán/ grana padano sajt
– 2-3 ek vaj
– Extra szűz olívaolaj
– Só
– Friss zsályaFeltét
– 50-60g tökmag
– Chili (Lillalulla chililekvár / friss apróra vágott chili / őrölt Cayenne bors stb. ízlés szerint)
– Extra szűz olívaolaj
– 50g reszelt gouda sajt (minél érettebb annál jobb)
Előkészítés
A kockára vágott sütőtököt egy tapadásmentes serpenyőben, kevés olívaolajon két adagban közepesen puhára pirítjuk. Félretesszük.
A tökmagot száraz serpenyőben megpirítjuk, majd összekeverjük kevés olívaolajjal és a chilivel. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk kb 1-2 rétegben, majd megszórjuk reszelt sajttal, hogy mindenhol befedje. A sütő grill fokozatán rápirítjuk a sajtot, ha kihűlt összeaprítjuk.
Felforraljuk az alaplevet, vékony csíkokra vágjuk a zsályát.
Elkészítés
A szokásos módon rizottót készítünk, vagyis:
A vaj és olívaolaj keverékén megpároljuk a hagymát, sózzuk, hozzáadjuk a rizst (nem mossuk meg!), mikor kifehéredik felöntjük a borral. Folyamatosan keverjük innen kezdve, amíg el nem készül. Amikor elfőtte a bort, merő kanalanként hozzáadjuk az alaplevet. Amikor elfőtte az adagot, jön az újabb kanál és folyamatosan keverjük közben.
Mikor már majdnem kész van, belekeverjük a sült sütőtök kockákat és a csíkokra vágott zsályát. Az utolsó adag alaplével együtt belekeverjük a parmezánt és a hideg vajat (bő evőkanálnyi). Azonnal tálaljuk, a tetejére szórunk a chilis-sajtos tökmagból.
Tippek és trükkök:
– Az alaplé készülhet csirkéből és zöldségből is, jobb leveskockából is megoldható végszükség esetén.
– Csirkemell kockákat is adhatunk hozzá.