sütőtök

Duplahagymás sütőtökös lepény

Duplahagymás sütőtökös lepény

Nem tudunk leállni a sült sütőtökkel ezen a télen, ma leveles tésztás lepényre került feltétnek. Télen túl sok variáció nincsen sajnos, ez a lepény is teljesen spontán lett duplán hagymás, bár ha a fokhagymát is számoljuk akkor igazából triplán. 😉
Ez a véletlen mindenesetre felettébb szerencsés volt, mert egy nagyon jól sikerült lepény lett a végeredmény. 🙂

bővebben
Fűszeres sült sütőtök

Fűszeres sült sütőtök

A 2022-es ősz sztárja egyértelműen a fűszeres sült sütőtök volt nálunk. Az első próba óta sokszor készült el újra , többször már alapanyagként használtam tovább más receptekben, így hát itt van a helye a blogon!
Az alapötlet onnan jött, hogy az általam „gasztroistenként” tisztelt Yotam Ottolenghi egyik zöldséges receptkönyvéből volt a fejemben egy kép fűszeres, szeletben sütött sütőtökről. A megvalósításhoz aztán már a saját utamon haladtam, ami biztos volt, hogy chili legyen rajta, hiszen a sütőtök és a chili égben köttetett páros.
A végeredmény szuper lett és ráadásul mindenki a saját ízléséhez igazíthatja.

bővebben
Sütőtökös rizottó chilis-sajtos tökmaggal

Sütőtökös rizottó chilis-sajtos tökmaggal

Beköszöntött a sütőtök szezon, mostantól február végéig ez az egyik olyan szezonális zöldség, amiből kis túlzással végtelen féle ételt főzhetünk. Ezt a rizottót ne hagyjátok ki, míg tart a szezon!

bővebben
Őszi zöldségerőleves sütőtökös tortellinivel

Őszi zöldségerőleves sütőtökös tortellinivel

Sütőtökös levesen törtem a fejem, de krémlevesben már nehéz újat mondani, aztán hirtelen bekattant a sütőtökös tortellini, mint levesbetét és rögtön utána a bolognai gasztroélményeim, így született meg ez a leves.

bővebben
Lassan sült pulykatekercs téli árparizottóval

Lassan sült pulykatekercs téli árparizottóval

Ha karácsony, akkor pulyka! Persze nem minden családban van így, de már sokak ünnepi asztalára kerül ebből az Amerikából származó szárnyasból, mely hazánkba török közvetítéssel került a XVI. században. Az angolszász egyben sütött és töltött variációnak sokakkal együtt én sem mernék nekiállni, de azért még bőven vannak lehetőségeink ezzel a madárral. Sokan a mellét töltik, melyet azonban könnyű kiszárítani, így én most a felső combját ajánlom lassan sütve, ami egy csodásan omlós sültet eredményez.
A köretként kínált árparizottó egyszerűen elkészíthető, és egészen új dimenzióba emeli téli zöldségeinket. Érdemes elkészíteni, ha unjuk a rizst és valami igazán különleges, színes, szezonális köretet kínálnánk az ünnepi asztalon.

bővebben
Sütőtöktócsni párolt lila káposztával

Sütőtöktócsni párolt lila káposztával

A tavasz már az ajtóban áll és kopogtat. Vegyünk méltó búcsút kedves téli barátainktól ezzel a színes recepttel, és engedjük be a tavaszt. Kösz mindent téli zöldségek, jó volt veletek! Találkozunk október tájékán!

bővebben
Sütőtökös fetás tészta

Sütőtökös fetás tészta

Imádok tésztát főzni, ennél jobban csak tésztát enni szeretek, ha rajtam múlna, mást nem is ennék soha. Így egy tésztás bejegyzéssel indítom útjára a blogomat, amit ősz lévén sütőtökkel turbózok fel.
Őszintén szólva, nem vagyok nagy rajongója az ősznek, eső és köd, ebből következően kevesebbet süt a nap. De amikor süt, gyönyörűek a fények, amihez a kanadai sütőtökök ruhája is igazodik, zöldből narancssárgává, és ezzel együtt fogyaszthatóvá is válik. A sütőtök ezerféleképpen felhasználható, a nevéből eredő klasszikus sütésen kívül is, nagyon egészséges, és gyakorlatilag az egész telet ki lehet vele bekkelni. Ráadásul, ha nem terem meg a kertünkben, vagy nincs is kertünk, akkor sem kell kétségbe esnünk, olcsón, jó minőségű példányokat lehet beszerezni szinte bárhol.

bővebben