karácsony

Mini máktorta narancsos krémmel

Mini máktorta narancsos krémmel

A mák a karácsonyi asztalon a bőség és gazdagság szimbóluma, hazánkban egyetlen ünnepi asztalról sem hiányozhat a mákos guba vagy a mákos bejgli. Ha szeretnénk egy igazán mutatós újdonságot feltálalni karácsonyi desszertként, akkor készítsük el ezeket a mini narancskrémes máktortákat, amelyek ötvözik a hagyományt és a mai trendeket.

bővebben
Lassan sült pulykatekercs téli árparizottóval

Lassan sült pulykatekercs téli árparizottóval

Ha karácsony, akkor pulyka! Persze nem minden családban van így, de már sokak ünnepi asztalára kerül ebből az Amerikából származó szárnyasból, mely hazánkba török közvetítéssel került a XVI. században. Az angolszász egyben sütött és töltött variációnak sokakkal együtt én sem mernék nekiállni, de azért még bőven vannak lehetőségeink ezzel a madárral. Sokan a mellét töltik, melyet azonban könnyű kiszárítani, így én most a felső combját ajánlom lassan sütve, ami egy csodásan omlós sültet eredményez.
A köretként kínált árparizottó egyszerűen elkészíthető, és egészen új dimenzióba emeli téli zöldségeinket. Érdemes elkészíteni, ha unjuk a rizst és valami igazán különleges, színes, szezonális köretet kínálnánk az ünnepi asztalon.

bővebben
Fehérboros krémleves sonkachipsszel és sült gesztenyével

Fehérboros krémleves sonkachipsszel és sült gesztenyével

A két nagy karácsonyi klasszikus leves a halászlé és a borleves. A mi családunkban egyik sem szokás, így a borleves az én fejemben nem édes, hanem sós levesként élt, úgyhogy ezt a képzeletbeli sós borlevest fejlesztettem tovább téli gyökérzöldségekkel és a karácsonyi hangulatot megidéző sült gesztenyével krémlevessé.

bővebben
Lazacos gougère azaz mini sajtos képviselőfánk

Lazacos gougère azaz mini sajtos képviselőfánk

Az égetett tészta több európai konyhában is jelen van, mi magyarok a vaníliakrémmel töltött verziót ismerjük képviselőfánkként, de az olaszok és a franciák számos egyéb változatot is készítenek, elég csak a profiterolra vagy az eclair fánkra gondolni. Az alábbi recept (melyet Raymond Blanc „Egy nagyon éhes francia” című műsora ihletett, ajánljuk mindenkinek megnézésre!) a francia sós-sajtos gougère felturbózása, füstölt lazaccal, kapribogyóval, sajtokkal. Aktualitását pedig advent első vasárnapja adja, hiszen ez a 2015-ös karácsonyi menüsorunk első fogása, jövő vasárnap egy finom levessel jelentkezünk majd 🙂

bővebben