Mini máktorta narancsos krémmel

2015. dec. 20.

Mini máktorta narancsos krémmel

A mák a karácsonyi asztalon a bőség és gazdagság szimbóluma, hazánkban egyetlen ünnepi asztalról sem hiányozhat a mákos guba vagy a mákos bejgli. Ha szeretnénk egy igazán mutatós újdonságot feltálalni karácsonyi desszertként, akkor készítsük el ezeket a mini narancskrémes máktortákat, amelyek ötvözik a hagyományt és a mai trendeket.

Hozzávalók
Bögrés mákos alap (1 bögre = 3dl)
– 1 bögre sima liszt
– 1 bögre darált mák
– 1 bögre porcukor
– 1 bögre tej
– 100 g puha vaj
– 2 egész tojás
– 20 g sütőpor (Figyelem! 1 csomag általában 12 g, így jó másfél csomagra lesz szükségünk.)
– 1 késhegynyi fahéj a lisztbe keverve

Narancsos kém
– 250 g mascarpone
– 20 g porcukor
– 2 dl habtejszín
– 1 csomag bourbon vaníliás cukor
– 1 nagy kezeletlen/bio narancs héja
– 1 narancs leve
– 5 g zselatin
– 1 marék kandírozott narancshéj a díszítéshez apróra vágva

Elkészítés
Először a klasszikus bögrés mákos alapot készítjük el. Mivel a bögrék mérete meglehetősen széles skálán mozog, azt javaslom, hogy mérőedényt használjunk, melyben pontosan lemérhető a 3 dl a hozzávalókból.
A vajat a cukorral és az egész tojásokkal alaposan kikeverjük. Fokozatosan, felváltva adjuk hozzá a tejet, a lisztet és a darált mákot. A sütőport a végén keverjük bele.
Az alaposan kikevert tésztát egy nagy gáztepsibe (30 x 35 cm) öntjük, egyenletesen elsimítjuk és előmelegített 180 fokos sütőbe toljuk. 15 perc után megfordítjuk és még kb. ugyanennyi ideig sütjük tovább. Tűpróbával ellenőrizzük, ha már nem tapad a tűre a tészta, kivesszük a sütőből.

A narancsos krémhez egy nagyobb narancsot alaposan megmosunk. A héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk. A tejszínt habbá verjük a porcukorral. A mascarponet egy másik tálban kikeverjük a reszelt narancshéjjal és a narancs levével, majd fokozatosan hozzáadjuk a tejszínhabot is. Mivel a krém így elég folyós még, ezért zselatinnal kötjük meg. Ehhez a zselatint egy kisebb edényben kevesebb, mint fél dl vízzel csomómentesre kikeverjük és kiforraljuk nagyjából fél perc alatt. A kiforralt zselatint vízfürdőben kevergetve langyosra hűtjük. Ekkor jön a legkritikusabb rész, amihez ha tudunk, kérjünk segítséget. A zselatint nagyon óvatosan, folyamatos gyors keverés közben adjuk a krémhez. Erre azért van szükség, mert a krém hideg és ha egyszerre öntjük a zselatint a krémbe az több nagyobb csomóban fog összeállni a hőmérséklet különbség miatt, azonban ha óvatosan öntjük és gyorsan keverjük nem lehet ilyen probléma és a krém sima lesz.

Ha a krém elkészült a kisült tésztából kb. 4 centis pogácsaszaggatóval korongokat vágunk. A krém ez idő alatt pont kellően szilárdul meg, hogy meg tudjuk tölteni a mini tortáinkat. Egy nagyobb kiskanálnyi krémmel összeragasztunk két korongot olyan módon, hogy egy centi vastag krémes réteget kapjunk. A kis hengerek oldalát óvatosan körbekenjük, és a tetejüket is vékonyan bekenjük krémmel, erre aprított kandírozott narancshéjat szórunk. Így járunk el a további kb. 25 darab esetében is, igazi relaxálás ez a nagy karácsonyi készülődés közepette.

belso.jpg

Tippek és trükkök
– A tésztát akár 2 nappal előbb is megsüthetjük, légmentesen becsomagolva nem szárad ki.
– Egy nappal fogyasztás előtt töltsük be, hogy össze tudjanak érni az ízek.
– Ha nincs kedvünk a kis korongokkal játszani, akkor a tésztát két részbe vágva is betölthetjük a krémmel, a tetejét ugyanígy vékonyan bevonva és kandírozott narancshéjjal megszórva. Ekkor hűtés után kisebb kockákra vágjuk, így is nagyon mutatós lesz.
– Kísérletezhetünk más formákkal is a korongok helyett, de a csillagokkal például még több macera van. 🙂
– A korongok kivágásánál keletkezett tésztapotyadékokat egy kevés pikáns (pl. meggy, ribizli, Lillalulla bogyó) lekvárral összegyúrva mákgolyókat készíthetünk, hempergessük meg darált mákban a tökéletes végeredmény kedvéért.
– Készíthetünk mellé narancsos karamellmártást is, ehhez karamellizáljunk 3-4 evőkanál cukrot és forraljuk össze 1-2 narancs levével. Így egy kellemes sűrű szószt kapunk, ami remekül illik a nem túl édes máktortákhoz.

Címkék: karácsony | mák | narancs

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd meg / küldj fényképet, mutasd meg, hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám!

Ne maradj le egy új receptről sem!

Nem mindent töltünk fel a blogra, ha még nem teszed, kövess minket Instagram és Facebook oldalunkon is!

További receptek

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Évek óta kísérletezem ezzel a tésztával, készült már belőle pl. sajtos csiga, dagasztottam már élesztővel és Covid alatt csak kovásszal, de az utóbbi időben mindig hibrid verióban kovásszal és...

Duplahagymás sütőtökös lepény

Duplahagymás sütőtökös lepény

Nem tudunk leállni a sült sütőtökkel ezen a télen, ma leveles tésztás lepényre került feltétnek. Télen túl sok variáció nincsen sajnos, ez a lepény is teljesen spontán lett duplán hagymás, bár ha a...