A két nagy karácsonyi klasszikus leves a halászlé és a borleves. A mi családunkban egyik sem szokás, így a borleves az én fejemben nem édes, hanem sós levesként élt, úgyhogy ezt a képzeletbeli sós borlevest fejlesztettem tovább téli gyökérzöldségekkel és a karácsonyi hangulatot megidéző sült gesztenyével krémlevessé.
Hozzávalók (4-5 főre)
– 1 kisebb póréhagyma
– 150 g paszternák (kb. 2 közepes példány)
– 175 g zeller (egy közepes gumó)
– 100 g burgonya (egy közepes gumó)
– 1 nagy gerezd fokhagyma
– 20 g vaj
– 2 dl száraz fehérbor
– 1 dl habtejszín
– só
– kakukkfű, rozmaring (vagy provence-i fűszerkeverék)
– vékonyra szelt parasztsonka (előrecsomagolt szeletelt feketeerdei sonka is jó)
– 50 g előfőzött gesztenye (15-20 szem sült gesztenye)
Előkészítés
A zöldségeket meghámozzuk, és kisebb darabokra vágjuk. A póréhagyma zöld részét hosszában félbevágjuk és alaposan átmossuk, majd fél centi vastagon felszeleteljük a fehér résszel együtt.
Elkészítés
A vajon megpároljuk a póréhagymát, hozzáadjuk a paszternákot és a zellert majd jól átpirítjuk, míg aranybarna nem lesz. Az összevágott fokhagymát és a kockára vágott krumplit is belekeverjük, majd felöntjük a borral, mikor felforrt hozzáöntünk még kb. 1 liter vizet. Sózzuk, fűszerezzük és puhára főzzük a zöldségeket.
Míg fő a leves elkészítjük a feltéteket. Egy teflon serpenyőben szárazon megsütjük a sonkaszeleteket, majd ha ropogósra sültek éles késsel felszeleteljük őket. Az előfőzött gesztenyét puhára pároljuk, felnegyedeljük és a „sonkás serpenyőben” átpirítjuk. Figyelem, ha vegáknak is szánjuk a levest, akkor külön serpenyőben egy kevés vajon pirítsuk át!
Mikor megfőtt a leves alaposan összeturmixoljuk és hozzáadjuk a tejszínt, ha túl sűrű lenne forró vízzel hígítjuk. A kész levest a tejszínnel még egyszer felforraljuk és elkészült.
Tálaláskor a tetejére szórjuk a sonkachipset és a sült gesztenyét.
Tippek és trükkök
– A leves gyerekeknek is adható, mivel a bor alkoholtartalma elfő a főzés során.
– A főzéshez mindig olyan bort használjunk, amit egyébként is meginnánk! Rossz bortól az étel sem lesz jó.
– A leves a sonkachips elhagyásával könnyen vegetáriánussá alakítható.