Fehérboros krémleves sonkachipsszel és sült gesztenyével

2015. dec. 06.

Fehérboros krémleves sonkachipsszel és sült gesztenyével

A két nagy karácsonyi klasszikus leves a halászlé és a borleves. A mi családunkban egyik sem szokás, így a borleves az én fejemben nem édes, hanem sós levesként élt, úgyhogy ezt a képzeletbeli sós borlevest fejlesztettem tovább téli gyökérzöldségekkel és a karácsonyi hangulatot megidéző sült gesztenyével krémlevessé.

Hozzávalók (4-5 főre)
– 1 kisebb póréhagyma
– 150 g paszternák (kb. 2 közepes példány)
– 175 g zeller (egy közepes gumó)
– 100 g burgonya (egy közepes gumó)
– 1 nagy gerezd fokhagyma
– 20 g vaj
– 2 dl száraz fehérbor
– 1 dl habtejszín
– só
– kakukkfű, rozmaring (vagy provence-i fűszerkeverék)
– vékonyra szelt parasztsonka (előrecsomagolt szeletelt feketeerdei sonka is jó)
– 50 g előfőzött gesztenye (15-20 szem sült gesztenye)

Előkészítés
A zöldségeket meghámozzuk, és kisebb darabokra vágjuk. A póréhagyma zöld részét hosszában félbevágjuk és alaposan átmossuk, majd fél centi vastagon felszeleteljük a fehér résszel együtt.

Elkészítés
A vajon megpároljuk a póréhagymát, hozzáadjuk a paszternákot és a zellert majd jól átpirítjuk, míg aranybarna nem lesz. Az összevágott fokhagymát és a kockára vágott krumplit is belekeverjük, majd felöntjük a borral, mikor felforrt hozzáöntünk még kb. 1 liter vizet. Sózzuk, fűszerezzük és puhára főzzük a zöldségeket.
Míg fő a leves elkészítjük a feltéteket. Egy teflon serpenyőben szárazon megsütjük a sonkaszeleteket, majd ha ropogósra sültek éles késsel felszeleteljük őket. Az előfőzött gesztenyét puhára pároljuk, felnegyedeljük és a „sonkás serpenyőben” átpirítjuk. Figyelem, ha vegáknak is szánjuk a levest, akkor külön serpenyőben egy kevés vajon pirítsuk át!
Mikor megfőtt a leves alaposan összeturmixoljuk és hozzáadjuk a tejszínt, ha túl sűrű lenne forró vízzel hígítjuk. A kész levest a tejszínnel még egyszer felforraljuk és elkészült.
Tálaláskor a tetejére szórjuk a sonkachipset és a sült gesztenyét.

Tippek és trükkök

– A leves gyerekeknek is adható, mivel a bor alkoholtartalma elfő a főzés során.
– A főzéshez mindig olyan bort használjunk, amit egyébként is meginnánk! Rossz bortól az étel sem lesz jó.
– A leves a sonkachips elhagyásával könnyen vegetáriánussá alakítható.

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd meg / küldj fényképet, mutasd meg, hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám!

Ne maradj le egy új receptről sem!

Nem mindent töltünk fel a blogra, ha még nem teszed, kövess minket Instagram és Facebook oldalunkon is!

További receptek

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Évek óta kísérletezem ezzel a tésztával, készült már belőle pl. sajtos csiga, dagasztottam már élesztővel és Covid alatt csak kovásszal, de az utóbbi időben mindig hibrid verióban kovásszal és...

Duplahagymás sütőtökös lepény

Duplahagymás sütőtökös lepény

Nem tudunk leállni a sült sütőtökkel ezen a télen, ma leveles tésztás lepényre került feltétnek. Télen túl sok variáció nincsen sajnos, ez a lepény is teljesen spontán lett duplán hagymás, bár ha a...