Édesburgonyás csicseriborsós ragu indiai fűszerekkel

2019. márc. 18.

Édesburgonyás csicseriborsós ragu indiai fűszerekkel

Lassan kitavaszodik, de az igazi, vitaminnal teli tavaszi zöldségekre még várnunk kell pár hetet. Az időjárás is folyton bolondozik még, így a hűvösebb napokon különösen jól esik ez a fűszeres – csípős ragu csicseriborsóval és édesburgonyával. Egész évben nagy kedvencünk ez az étel, és egyben ez az egyik tuti tippem is egy gyors ebédre vagy vacsorára. Többnyire hús nélkül készítem, de egy kevés csirkemellel kiegészítve is remek.

Hozzávalók (4 főre)
– 1 nagyobb sárgarépa (150 g)
– 2 közepes vöröshagyma (200 g)
– 3 gerezd fokhagyma
– 240 g csicseriborsó (1 konzerv leszűrve)
– 250 g édesburgonya (most fehéret használtam, de a hagyományos sárga is megfelelő)
– fűszerek: 1 púpos tk. curry, 1 tk tikka masala vagy garam masala fűszerkeverék, ½ tk őrölt római kömény és ½ tk őrölt koriander, cayenne bors ízlés szerint
– só
– extra szűz olívaolaj vagy hidegen sajtolt napraforgóolaj
– 1 dl fehérbor
– 1 dl paradicsomlé (elhagyható)
– 50 g natúr kókusztej sűrítmény / 200 ml kókusztej / 200 ml tejszín
– 1 evőkanál görög joghurt (elhagyható)

_dsc0136.jpg

Húsos verzióhoz
– 250 g apróra vágott csirkemell
– ebben az esetben ez az adag inkább 5 főre elegendő

Előkészítés
A zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát apró kockákra, a répát és az édesburgonyát kb. 1 cm-es kockákra vágjuk, felhasználásig nem keverjük össze, mert különböző a főzési idejük!
A fűszereket egy kis tálkában összekeverjük.

Elkészítés
A húsos verziót írom le, ha hús nélkül készítjük akkor a húsos részeket értelem szerint hagyjuk ki.
Egy nagyobb serpenyőben pirítsuk meg a csirkét extra szűz olívaolajon. Amikor szépen kifehéredett és kicsit megpirult vegyük ki a serpenyőből egy tiszta tányérba és tegyük félre.
A maradék zsiradékon pirítsuk meg a felaprított hagymát, adjuk hozzá a fűszereket és az átnyomott fokhagymát, majd kb. fél percig pirítsuk együtt. Ekkor öntsük fel a borral és/vagy a paradicsomlével, amint felforrt adjuk hozzá a sárgarépát és fedjük le. Mikor a répa már félig megpuhult adjuk hozzá az édesburgonyát. Ha zöldségek megpuhultak (ne főzzük szét, legyen roppanós!) a leszűrt csicseriborsót és a megpirított csirkemellet is beletesszük. Mikor felforr hozzáadjuk a kókusztejet és a joghurtot, összeforraljuk és főtt basmati rizzsel (elkészítési mód lsd. itt) tálaljuk.

Tájékoztató jellegű tápanyag információk 1 adagra, köret és hús nélkül:
– 162 kcal
– 25g szénhidrát

Tippek és trükkök
– A csirkemellet érdemes minél apróbbra vágni, így kiadósabb, hisz majdnem minden falatba jut csirkemell is.
– A fűszereket lehet bátran variálni a különböző indiai fűszerkeverékekkel, ha valami éppen nincs itthon akkor sincs nagy baj, tegyünk többet a curryből vagy egy másik fűszerkeverékből.
– Nyáron az édesburgonyát helyettesítsük cukkinivel vagy patiszonnal és tegyünk bele egy nagyobb paradicsomot a paradicsomlé helyett.
– A bort helyet használhatunk paradicsomlevet, de az édesburgonya ízének jót tesz, ha valami savasabbal is tompítjuk.

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd meg / küldj fényképet, mutasd meg, hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám!

Ne maradj le egy új receptről sem!

Nem mindent töltünk fel a blogra, ha még nem teszed, kövess minket Instagram és Facebook oldalunkon is!

További receptek

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Évek óta kísérletezem ezzel a tésztával, készült már belőle pl. sajtos csiga, dagasztottam már élesztővel és Covid alatt csak kovásszal, de az utóbbi időben mindig hibrid verióban kovásszal és...

Duplahagymás sütőtökös lepény

Duplahagymás sütőtökös lepény

Nem tudunk leállni a sült sütőtökkel ezen a télen, ma leveles tésztás lepényre került feltétnek. Télen túl sok variáció nincsen sajnos, ez a lepény is teljesen spontán lett duplán hagymás, bár ha a...