A 2022-es ősz sztárja egyértelműen a fűszeres sült sütőtök volt nálunk. Az első próba óta sokszor készült el újra , többször már alapanyagként használtam tovább más receptekben, így hát itt van a helye a blogon!
Az alapötlet onnan jött, hogy az általam „gasztroistenként” tisztelt Yotam Ottolenghi egyik zöldséges receptkönyvéből volt a fejemben egy kép fűszeres, szeletben sütött sütőtökről. A megvalósításhoz aztán már a saját utamon haladtam, ami biztos volt, hogy chili legyen rajta, hiszen a sütőtök és a chili égben köttetett páros.
A végeredmény szuper lett és ráadásul mindenki a saját ízléséhez igazíthatja.
Hozzávalók (1 gáztepsihez)
– 7-800 g sütőtök: a legjobb a nagydobosi kék vagy a hokkaido, de az átlag sonkatökkel is működik, inkább a „nyaki részeivel” ajánlom
– 4-5 gerezd fokhagyma
– chili: friss illetve mélyhűtött chili pehely, őrölt cayenne bors vagy akár Lillalulla Chili lekvár
– fűszerek ízlés szerint (friss jobb, de szárított is lehet): rozmaring / zsálya / esetleg kakukkfű
– só
– frissen őrölt bors (elhagyható)
– 3-4 ek. extra szűz olívaolaj (lehetőleg jó minőségű, nem tömegtermék)
Elkészítés
A sütőtököt megmossuk, megtisztítjuk és héjastul felszeleteljük kb. 1 cm vastag szeletekre. A szép, nagyobb szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, egy nagyobb gáztepsi lesz tele vele. A leeső darabokat más ételbe használjuk el (krémleves, tunkolós).
A fűszeres kencéhez egy tálban összekeverjük az olívaolajat, az apróra vágott friss chilit, friss rozmaringot (vagy a választott fűszert), a fokhagyma nyomón átnyomott fokhagymát és a sót.
Kiskanállal a kence felét eloszlatjuk a tökszeleteken, megfordítjuk őket és a másik felüket is megkenjük.
200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük őket, akkor jó, ha kicsit már megpirul a szeletek széle.
Ha nem magában fogyasztjuk, hanem máshoz használjuk fel, például egy lepényen feltétnek, akkor nem kell annyira megpirítani.
Tippek és trükkök:
– Tehetünk mellé darabolt lilahagymát, erre kicsit jobban kell figyelni hamarabb sül, mint a tök, de nagyon megéri az odafigyelést. Ráadásul együtt lehet őket továbbhasználni más ételekben.
– Isteni magában, de sajttal és füstölt sonkával is remek.
– Lehet belőle feltét salátán vagy lepényeken, de tehetjük tésztára vagy tésztába (lasagne), de akár rizottóba is, igazából a felhasználásnak csak a képzelet szab határt.