Fűszeres sült sütőtök

2023. jan. 20.

A 2022-es ősz sztárja egyértelműen a fűszeres sült sütőtök volt nálunk. Az első próba óta sokszor készült el újra , többször már alapanyagként használtam tovább más receptekben, így hát itt van a helye a blogon!
Az alapötlet onnan jött, hogy az általam „gasztroistenként” tisztelt Yotam Ottolenghi egyik zöldséges receptkönyvéből volt a fejemben egy kép fűszeres, szeletben sütött sütőtökről. A megvalósításhoz aztán már a saját utamon haladtam, ami biztos volt, hogy chili legyen rajta, hiszen a sütőtök és a chili égben köttetett páros.
A végeredmény szuper lett és ráadásul mindenki a saját ízléséhez igazíthatja.

Hozzávalók (1 gáztepsihez)
– 7-800 g sütőtök: a legjobb a nagydobosi kék vagy a hokkaido, de az átlag sonkatökkel is működik, inkább a „nyaki részeivel” ajánlom
– 4-5 gerezd fokhagyma
– chili: friss illetve mélyhűtött chili pehely, őrölt cayenne bors vagy akár Lillalulla Chili lekvár
– fűszerek ízlés szerint (friss jobb, de szárított is lehet): rozmaring / zsálya / esetleg kakukkfű
– só
– frissen őrölt bors (elhagyható)
– 3-4 ek. extra szűz olívaolaj (lehetőleg jó minőségű, nem tömegtermék)

Elkészítés
A sütőtököt megmossuk, megtisztítjuk és héjastul felszeleteljük kb. 1 cm vastag szeletekre. A szép, nagyobb szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, egy nagyobb gáztepsi lesz tele vele. A leeső darabokat más ételbe használjuk el (krémleves, tunkolós).
A fűszeres kencéhez egy tálban összekeverjük az olívaolajat, az apróra vágott friss chilit, friss rozmaringot (vagy a választott fűszert), a fokhagyma nyomón átnyomott fokhagymát és a sót.
Kiskanállal a kence felét eloszlatjuk a tökszeleteken, megfordítjuk őket és a másik felüket is megkenjük.
200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük őket, akkor jó, ha kicsit már megpirul a szeletek széle.
Ha nem magában fogyasztjuk, hanem máshoz használjuk fel, például egy lepényen feltétnek, akkor nem kell annyira megpirítani.

Fűszeres sült sütőtök előkészítése

Tippek és trükkök:

– Tehetünk mellé darabolt lilahagymát, erre kicsit jobban kell figyelni hamarabb sül, mint a tök, de nagyon megéri az odafigyelést. Ráadásul együtt lehet őket továbbhasználni más ételekben.
– Isteni magában, de sajttal és füstölt sonkával is remek.
– Lehet belőle feltét salátán vagy lepényeken, de tehetjük tésztára vagy tésztába (lasagne), de akár rizottóba is, igazából a felhasználásnak csak a képzelet szab határt.


Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd meg / küldj fényképet, mutasd meg, hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám!

Ne maradj le egy új receptről sem!

Nem mindent töltünk fel a blogra, ha még nem teszed, kövess minket Instagram és Facebook oldalunkon is!

További receptek

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Évek óta kísérletezem ezzel a tésztával, készült már belőle pl. sajtos csiga, dagasztottam már élesztővel és Covid alatt csak kovásszal, de az utóbbi időben mindig hibrid verióban kovásszal és...

Duplahagymás sütőtökös lepény

Duplahagymás sütőtökös lepény

Nem tudunk leállni a sült sütőtökkel ezen a télen, ma leveles tésztás lepényre került feltétnek. Télen túl sok variáció nincsen sajnos, ez a lepény is teljesen spontán lett duplán hagymás, bár ha a...