Hozzávalók
A tésztához
– 30 dkg sima liszt (BL55)
– 20 dkg teljes kiőrlésű liszt (lehetőleg búza és tönkölybúza vegyesen)
– 2,5 dkg élesztő
– 1,5 dl langyos víz
– 1,5 dl száraz fehérbor
– 2-3 evőkanál olívaolaj
– 2 kávéskanál só
A feltét
– 50 dkg zöld-spárga
– 20 – 25 dkg camembert / brie
– 1 marék dió
– 2-3 gerezd fokhagyma
– 2 újhagyma
– friss kakukkfű (sima, és ha van citromos is)
– 4 friss zsályalevél
– frissen őrölt bors
Elkészítés
A tésztával kezdünk. Langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt és simára keverjük, nem kell felfuttatni.
Kimérjük a liszteket egy tálba, sózzuk, és a közepébe kisebb mélyedést készítünk. Beleöntjük a mélyedésbe azélesztőt, hozzálocsoljuk az olajat, beleöntjük a szobahőmérsékletű bort és alaposan kidagasztjuk. Dolgozhatunk robotgéppel vagy kézzel is, közepes keménységű tésztát kell kapjunk, a kenyértésztánál kicsit lágyabbat a kalácsnál keményebbet. Ha kevésnek bizonyulna a folyadék, langyos vízzel pótoljuk. A kidagasztott tésztát letakarva langyos helyen pihentetjük és duplájára kelesztjük, ez kb. egy órát vesz igénybe.
Amíg a tészta kel, előkészítjük a feltéteket. A spárgánál figyeljünk, hogy friss, vékony példányokat szerezzünk be. A spárgákat egyesével elhajlítjuk és eltörjük, csak a zsenge felső hajtásokat használjuk. A megmaradt alsó részekből meghámozva krémlevest készíthetünk.
Az így előkészített spárgát enyhén sós és cukros vízben (1-1 evőkanál) 2-3 perc alatt előfőzzük, leszűrjük és félretesszük.
A megpucolt fokhagymát fokhagymanyomón átnyomjuk, hozzáadjuk a nagyon apróra vágott újhagymát, az apróra vágott zöldfűszereket, sózzuk, borsozzuk.
A camembert-t felszeleteljük, a diót durvára vágjuk.
A megkelt tésztát kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagra, ez az adag házi körülmények között egy gáztepsibe vagy egy közepes tepsibe fér el kényelmesen, én a kemencében 40×60 cm-es tepsiben sütöttem, amit nem töltött ki teljesen.
A tésztát tehát a kiolajozott tepsibe tesszük, a tetejét megkenjük a fokhagymás olajjal, rátesszük a spárgákat, a spárgák közötti réseket kitöltjük a camembert-rel és a dióval. Előmelegített 200 fokos sütőben vagy kemencében 20-30 perc alatt készre sütjük.
Egy pohár jóféle, száraz fehérbor kiváló kísérő mellé, mi Lisicza cirfandlit választottunk ezúttal, ajánljuk.
Tippek és trükkök
– A kenyérlángos tésztájára bármilyen más feltéttel kísérletezhetünk természetesen, nekünk az egyik kedvencünk a medvehagymás kenyérlángos.
– Ha valakinek hiányzik a hús a feltétből, meg lehet szórni vékonyra vágott szalonna csíkokkal is a kenyérlángost. Ezt utólag is pótolhatjuk, süssük ropogósra a szalonna csíkokat és szórjuk meg a kisült lepényt, ebben az esetben a vegákkal sem szúrunk ki.