Kemencében sült fehérboros kenyérlángos spárgával, camembert-rel és dióval

2015. jún. 05.

Kemencében sült fehérboros kenyérlángos spárgával, camembert-rel és dióval

Hozzávalók
A tésztához
– 30 dkg sima liszt (BL55)
– 20 dkg teljes kiőrlésű liszt (lehetőleg búza és tönkölybúza vegyesen)
– 2,5 dkg élesztő
– 1,5 dl langyos víz
– 1,5 dl száraz fehérbor
– 2-3 evőkanál olívaolaj
– 2 kávéskanál só

A feltét
– 50 dkg zöld-spárga
– 20 – 25 dkg camembert / brie
– 1 marék dió
– 2-3 gerezd fokhagyma
– 2 újhagyma
– friss kakukkfű (sima, és ha van citromos is)
– 4 friss zsályalevél
– frissen őrölt bors

Elkészítés
A tésztával kezdünk. Langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt és simára keverjük, nem kell felfuttatni.
Kimérjük a liszteket egy tálba, sózzuk, és a közepébe kisebb mélyedést készítünk. Beleöntjük a mélyedésbe azélesztőt, hozzálocsoljuk az olajat, beleöntjük a szobahőmérsékletű bort és alaposan kidagasztjuk. Dolgozhatunk robotgéppel vagy kézzel is, közepes keménységű tésztát kell kapjunk, a kenyértésztánál kicsit lágyabbat a kalácsnál keményebbet. Ha kevésnek bizonyulna a folyadék, langyos vízzel pótoljuk. A kidagasztott tésztát letakarva langyos helyen pihentetjük és duplájára kelesztjük, ez kb. egy órát vesz igénybe.
Amíg a tészta kel, előkészítjük a feltéteket. A spárgánál figyeljünk, hogy friss, vékony példányokat szerezzünk be. A spárgákat egyesével elhajlítjuk és eltörjük, csak a zsenge felső hajtásokat használjuk. A megmaradt alsó részekből meghámozva krémlevest készíthetünk.
Az így előkészített spárgát enyhén sós és cukros vízben (1-1 evőkanál) 2-3 perc alatt előfőzzük, leszűrjük és félretesszük.
A megpucolt fokhagymát fokhagymanyomón átnyomjuk, hozzáadjuk a nagyon apróra vágott újhagymát, az apróra vágott zöldfűszereket, sózzuk, borsozzuk.
A camembert-t felszeleteljük, a diót durvára vágjuk.
A megkelt tésztát kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagra, ez az adag házi körülmények között egy gáztepsibe vagy egy közepes tepsibe fér el kényelmesen, én a kemencében 40×60 cm-es tepsiben sütöttem, amit nem töltött ki teljesen.

beasutobe.jpg

A tésztát tehát a kiolajozott tepsibe tesszük, a tetejét megkenjük a fokhagymás olajjal, rátesszük a spárgákat, a spárgák közötti réseket kitöltjük a camembert-rel és a dióval. Előmelegített 200 fokos sütőben vagy kemencében 20-30 perc alatt készre sütjük.

Egy pohár jóféle, száraz fehérbor kiváló kísérő mellé, mi Lisicza cirfandlit választottunk ezúttal, ajánljuk.

Tippek és trükkök
– A kenyérlángos tésztájára bármilyen más feltéttel kísérletezhetünk természetesen, nekünk az egyik kedvencünk a medvehagymás kenyérlángos.
– Ha valakinek hiányzik a hús a feltétből, meg lehet szórni vékonyra vágott szalonna csíkokkal is a kenyérlángost. Ezt utólag is pótolhatjuk, süssük ropogósra a szalonna csíkokat és szórjuk meg a kisült lepényt, ebben az esetben a vegákkal sem szúrunk ki.

Címkék: camembert | dió | spárga

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd meg / küldj fényképet, mutasd meg, hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám!

Ne maradj le egy új receptről sem!

Nem mindent töltünk fel a blogra, ha még nem teszed, kövess minket Instagram és Facebook oldalunkon is!

További receptek

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Évek óta kísérletezem ezzel a tésztával, készült már belőle pl. sajtos csiga, dagasztottam már élesztővel és Covid alatt csak kovásszal, de az utóbbi időben mindig hibrid verióban kovásszal és...

Duplahagymás sütőtökös lepény

Duplahagymás sütőtökös lepény

Nem tudunk leállni a sült sütőtökkel ezen a télen, ma leveles tésztás lepényre került feltétnek. Télen túl sok variáció nincsen sajnos, ez a lepény is teljesen spontán lett duplán hagymás, bár ha a...