A tavaszi szezon megnyitása mindig nagy ünnep számunkra az orfűi nyaralónál. Rendszerint valamilyen gourmet fogással készülök ezekre az alkalmakra, idén a lazacos tésztára esett a választásom, mely a spenót miatt abszolút szezonális és nagyon gyorsan elkészül, gyakorlatilag annyi idő alatt amíg megfő a tészta.
A receptet Zitának és Marcinak ajánlom annak a sok lazacos spenótos tésztának az emlékére, melyeket közösen elfogyasztottunk a különböző budapesti albérleteinkben borozással egybekötve.
Hozzávalók (4 főre)
– 500 g durum tészta (pl.: orsó vagy kagyló, ami jól felveszi a szószt)
– 500 g friss lazacfilé
– 1 ek. vaj
– 1 ek. extra szűz olívaolaj
– 4 nagyobb újhagyma
– 2 gerezd fokhagyma (vagy fokhagymapor, a nyaralóban csak ez volt)
– 400 ml tejszín (főzőtejszín zsírtartalma elég, mert a lazac is zsíros)
– 200 – 250 g bébispenót (2 kisebb csomag)
– 1 bio citrom héja (a mennyisége a citrom méretétől is függ)
– 1 kk. kurkuma
– csipet cayenne bors ízlés szerint vagy friss chili
– frissen őrölt bors
– só
Elkészítés
Feltesszük a vizet a tésztának főni (só nélkül, mert így gyorsabb).
A lazacot levágjuk a bőréről, átvizsgáljuk maradt-e benne szálka, ha igen akkor ezeket kihúzkodjuk. Kb. 2*2 cm-es kockákra vágjuk, besózzuk és őrölünk rá borsot.
A serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat beledobjuk a vajat és amint serceg mehetnek bele a lazackockák. Óvatosan kevergetve körbe pirítjuk.
Közben karikára vágjuk az újhagymát és megmossuk a spenótot (ha nem mosott volt a termék, illetve ha a kertben szedtük).
Várhatóan eddigre forr fel a tésztához a víz, sózzuk és beleöntjük a tésztát, megkeverjük és fél szemünket rajta tartva al dent-ére főzzük (haraphatóra, inkább kicsit keményebb legyen, mert a szósszal is át fogjuk forralni).
A lazachoz hozzáadjuk az újhagymát és tovább pirítjuk, pár perc elég neki. Ekkor jöhetnek a fűszerek és a fokhagyma. A cayenne borssal legyünk óvatosak, de egy keveset akkor is tegyünk bele, ha nem szeretjük a csípőset, nem lehet majd kiérezni, csak lesz egy kis huncutság a szószban. Rádobjuk a spenótot és lefedjük az edényt amíg a spenót összeesik, ekkor levesszük a fedőt és elpárologtatjuk a vizet. Ráöntjük a tejszínt és reszelünk rá egy kevés citromhéjat, később még reszelhetünk hozzá, ha kóstolásnál nem érezzük elégnek. Forraljuk fel a szószt.
A tészta optimális esetben pont eddigre fő meg, (ha nem, tegyük félre a szószt, ne forraljuk túl!), a tésztát leszűrjük, semmiképpen sem öblítjük le (!), és a szószba öntjük. Gyors mozdulatokkal összekeverjük / összeforraljuk, ízlés szerint ekkor még fűszerezhetjük cayenne borssal és citromhéjjal.
Azonnal tálaljuk és jóízűen elfogyasztjuk.
Tippek és trükkök
– Spenót helyett mángolddal is készíthetjük.
– Ha nem kapunk bio citromot, akkor a citromot forrázzuk le és alaposan mossuk meg. Így a héjon lévő vegyszerektől megszabadulunk és ebben a kis mennyiségben kompromisszumot köthetünk a többi vegyszermaradvánnyal.
Tetszett a recept? Elkészítetted?
Ha elkészítetted a receptünk, írd be egy kommentbe / küldj fényképet, hogy hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám 🙂
Ajánljuk figyelmedbe facebook oldalunkat is: https://www.facebook.com/lillalullakonyhaja/