Lazacos, spenótos tészta kis csavarral

2019. máj. 18.

Lazacos, spenótos tészta kis csavarral

A tavaszi szezon megnyitása mindig nagy ünnep számunkra az orfűi nyaralónál. Rendszerint valamilyen gourmet fogással készülök ezekre az alkalmakra, idén a lazacos tésztára esett a választásom, mely a spenót miatt abszolút szezonális és nagyon gyorsan elkészül, gyakorlatilag annyi idő alatt amíg megfő a tészta.
A receptet Zitának és Marcinak ajánlom annak a sok lazacos spenótos tésztának az emlékére, melyeket közösen elfogyasztottunk a különböző budapesti albérleteinkben borozással egybekötve.

Hozzávalók (4 főre)
– 500 g durum tészta (pl.: orsó vagy kagyló, ami jól felveszi a szószt)
– 500 g friss lazacfilé
– 1 ek. vaj
– 1 ek. extra szűz olívaolaj
– 4 nagyobb újhagyma
– 2 gerezd fokhagyma (vagy fokhagymapor, a nyaralóban csak ez volt)
– 400 ml tejszín (főzőtejszín zsírtartalma elég, mert a lazac is zsíros)
– 200 – 250 g bébispenót (2 kisebb csomag)
– 1 bio citrom héja (a mennyisége a citrom méretétől is függ)
– 1 kk. kurkuma
– csipet cayenne bors ízlés szerint vagy friss chili
– frissen őrölt bors
– só

Elkészítés
Feltesszük a vizet a tésztának főni (só nélkül, mert így gyorsabb).
A lazacot levágjuk a bőréről, átvizsgáljuk maradt-e benne szálka, ha igen akkor ezeket kihúzkodjuk. Kb. 2*2 cm-es kockákra vágjuk, besózzuk és őrölünk rá borsot.
A serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat beledobjuk a vajat és amint serceg mehetnek bele a lazackockák. Óvatosan kevergetve körbe pirítjuk.
Közben karikára vágjuk az újhagymát és megmossuk a spenótot (ha nem mosott volt a termék, illetve ha a kertben szedtük).
Várhatóan eddigre forr fel a tésztához a víz, sózzuk és beleöntjük a tésztát, megkeverjük és fél szemünket rajta tartva al dent-ére főzzük (haraphatóra, inkább kicsit keményebb legyen, mert a szósszal is át fogjuk forralni).
A lazachoz hozzáadjuk az újhagymát és tovább pirítjuk, pár perc elég neki. Ekkor jöhetnek a fűszerek és a fokhagyma. A cayenne borssal legyünk óvatosak, de egy keveset akkor is tegyünk bele, ha nem szeretjük a csípőset, nem lehet majd kiérezni, csak lesz egy kis huncutság a szószban. Rádobjuk a spenótot és lefedjük az edényt amíg a spenót összeesik, ekkor levesszük a fedőt és elpárologtatjuk a vizet. Ráöntjük a tejszínt és reszelünk rá egy kevés citromhéjat, később még reszelhetünk hozzá, ha kóstolásnál nem érezzük elégnek. Forraljuk fel a szószt.
A tészta optimális esetben pont eddigre fő meg, (ha nem, tegyük félre a szószt, ne forraljuk túl!), a tésztát leszűrjük, semmiképpen sem öblítjük le (!), és a szószba öntjük. Gyors mozdulatokkal összekeverjük / összeforraljuk, ízlés szerint ekkor még fűszerezhetjük cayenne borssal és citromhéjjal.
Azonnal tálaljuk és jóízűen elfogyasztjuk.

Tippek és trükkök
– Spenót helyett mángolddal is készíthetjük.
– Ha nem kapunk bio citromot, akkor a citromot forrázzuk le és alaposan mossuk meg. Így a héjon lévő vegyszerektől megszabadulunk és ebben a kis mennyiségben kompromisszumot köthetünk a többi vegyszermaradvánnyal.

 Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd be egy kommentbe / küldj fényképet, hogy hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám 🙂

Ajánljuk figyelmedbe facebook oldalunkat is: https://www.facebook.com/lillalullakonyhaja/

Címkék: lazac | spenót | tészta

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd meg / küldj fényképet, mutasd meg, hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám!

Ne maradj le egy új receptről sem!

Nem mindent töltünk fel a blogra, ha még nem teszed, kövess minket Instagram és Facebook oldalunkon is!

További receptek

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Évek óta kísérletezem ezzel a tésztával, készült már belőle pl. sajtos csiga, dagasztottam már élesztővel és Covid alatt csak kovásszal, de az utóbbi időben mindig hibrid verióban kovásszal és...

Duplahagymás sütőtökös lepény

Duplahagymás sütőtökös lepény

Nem tudunk leállni a sült sütőtökkel ezen a télen, ma leveles tésztás lepényre került feltétnek. Télen túl sok variáció nincsen sajnos, ez a lepény is teljesen spontán lett duplán hagymás, bár ha a...