Nagyon régen találta ezt a receptet anyukám egy női magazinban, aztán a második sütésnél rögtön módosította, hogy legyen benne elég mák. Ezért is adom közre, mert olyan sok mákos receptet látni, aminek csak megmutatják a mákot, pedig egy igazi mákrajongó, amilyen a mi családunk, ezeket nem is tartja mákosnak, ahogy a főnököm (a budapesti munkahelyemen) mondaná „kamu mákos”. Na ennél a linzernél senkinek sem lehet mák hiányérzete.
Általában bogyó lekvárral töltjük meg (vegyes bogyós gyümölcsökből), de idén a kincstári készletű fekete ribizlivel készült és, amennyiben ez lehetséges, még finomabb lett, a mák – fekete ribizli – étcsokoládé szuper együtt.
Hozzávalók (30-40 db)
Tészta
– 340 g liszt
– 140 g darált mák
– 280 g vaj
– 160 g porcukor
– 1 citrom reszelt héja (bio vagy kezeletlen héjú)
– 2 tojássárgája
– Kb. 1 ek tejföl
– csipet sóTöltéshez és díszítéshez
– 200 g fekete ribizli lekvár (vagy más pikáns lekvár pl.: Lillalulla bogyólekvár)
– 200 g étcsokoládé
– 1 szűk ek. olaj (lehetőleg szőlőmag)
– dekorcukor, magok (mandula, mogyoró stb.)
Elkészítés
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal. Nekem a kedvenc trükköm, hogy késes aprítóval csinálom hideg vajjal, az eszköz méretétől függően lehet, hogy több részletben. Nagy előnye, hogy gyors és nem baj, ha elfelejtettük kivenni a hűtőből a vajat.
A vajas lisztet, egy csipet sóval, a mákkal, reszelt citromhéjjal és a porcukorral kézzel kicsit összekeverjük, majd a tojással összegyúrjuk.
Hűtőben legalább egy órát pihentetjük.
Lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk és tetszőleges formálta szaggatjuk párosával, hogy össze tudjuk őket ragasztani.
180 fokon kb. 12-15 perc alatt megsütjük, ha picit barnul a széle/alja már jó.
Rácson kihűtjük, egymásra pakoljuk, akik összetartoznak és kezdődhet a töltés.
Kiskanállal az alsó linzer közepére teszünk a lekvárból és fogpiszkálóval elkenegetjük. Érdemes először inkább kevesebb lekvárt tenni. A lekvárt habzsákba is tölthetjük és így könnyen adagolható, de a változatos formák miatt a kenegetést nem lehet megúszni. Kb. 1 mm vastagságú lekvár réteg kell, ekkor ráhelyezzük a kalapját.
Pár órára vagy egy éjszakára magára hagyjuk, hogy jól összeragadjanak és utána csokizzuk. Az étcsokoládét az olajjal gőz fölött, vagy óvatosan mikroban összeolvasztjuk és megmártjuk benne a linzereket, rácsra tesszük (alatta sütőpapír így kevésbé lesz minden csokis), tetszés szerint dekorcukorral és magokkal díszítjük.