Mákos linzer

2022. dec. 17.

Mákos linzer

Nagyon régen találta ezt a receptet anyukám egy női magazinban, aztán a második sütésnél rögtön módosította, hogy legyen benne elég mák. Ezért is adom közre, mert olyan sok mákos receptet látni, aminek csak megmutatják a mákot, pedig egy igazi mákrajongó, amilyen a mi családunk, ezeket nem is tartja mákosnak, ahogy a főnököm (a budapesti munkahelyemen) mondaná „kamu mákos”. Na ennél a linzernél senkinek sem lehet mák hiányérzete.
Általában bogyó lekvárral töltjük meg (vegyes bogyós gyümölcsökből), de idén a kincstári készletű fekete ribizlivel készült és, amennyiben ez lehetséges, még finomabb lett, a mák – fekete ribizli – étcsokoládé szuper együtt.

Hozzávalók (30-40 db)
Tészta
– 340 g liszt
– 140 g darált mák
– 280 g vaj
– 160 g porcukor
– 1 citrom reszelt héja (bio vagy kezeletlen héjú)
– 2 tojássárgája
– Kb. 1 ek tejföl
– csipet só 

Töltéshez és díszítéshez
– 200 g fekete ribizli lekvár (vagy más pikáns lekvár pl.: Lillalulla bogyólekvár)
– 200 g étcsokoládé
– 1 szűk ek. olaj (lehetőleg szőlőmag)
– dekorcukor, magok (mandula, mogyoró stb.)

Elkészítés
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal. Nekem a kedvenc trükköm, hogy késes aprítóval csinálom hideg vajjal, az eszköz méretétől függően lehet, hogy több részletben. Nagy előnye, hogy gyors és nem baj, ha elfelejtettük kivenni a hűtőből a vajat.
A vajas lisztet, egy csipet sóval, a mákkal, reszelt citromhéjjal és a porcukorral kézzel kicsit összekeverjük, majd a tojással összegyúrjuk.
Hűtőben legalább egy órát pihentetjük.
Lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk és tetszőleges formálta szaggatjuk párosával, hogy össze tudjuk őket ragasztani.
180 fokon kb. 12-15 perc alatt megsütjük, ha picit barnul a széle/alja már jó.
Rácson kihűtjük, egymásra pakoljuk, akik összetartoznak és kezdődhet a töltés.
Kiskanállal az alsó linzer közepére teszünk a lekvárból és fogpiszkálóval elkenegetjük. Érdemes először inkább kevesebb lekvárt tenni. A lekvárt habzsákba is tölthetjük és így könnyen adagolható, de a változatos formák miatt a kenegetést nem lehet megúszni. Kb. 1 mm vastagságú lekvár réteg kell, ekkor ráhelyezzük a kalapját.
Pár órára vagy egy éjszakára magára hagyjuk, hogy jól összeragadjanak és utána csokizzuk. Az étcsokoládét az olajjal gőz fölött, vagy óvatosan mikroban összeolvasztjuk és megmártjuk benne a linzereket, rácsra tesszük (alatta sütőpapír így kevésbé lesz minden csokis), tetszés szerint dekorcukorral és magokkal díszítjük.

Mákos linzer
Címkék: fekete ribizli | mák

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd meg / küldj fényképet, mutasd meg, hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám!

Ne maradj le egy új receptről sem!

Nem mindent töltünk fel a blogra, ha még nem teszed, kövess minket Instagram és Facebook oldalunkon is!

További receptek

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Évek óta kísérletezem ezzel a tésztával, készült már belőle pl. sajtos csiga, dagasztottam már élesztővel és Covid alatt csak kovásszal, de az utóbbi időben mindig hibrid verióban kovásszal és...

Duplahagymás sütőtökös lepény

Duplahagymás sütőtökös lepény

Nem tudunk leállni a sült sütőtökkel ezen a télen, ma leveles tésztás lepényre került feltétnek. Télen túl sok variáció nincsen sajnos, ez a lepény is teljesen spontán lett duplán hagymás, bár ha a...