Mángoldos szélesmetélt pirított dióval

2022. nov. 26.

Mángoldos széletesmetélt pirított dióval

Évek óta nagy sláger a falusi vendégasztal szolgáltatásunk keretében a mángoldos házi szélesmetélt.
Annak ellenére, hogy nem indult jól a kapcsolatom a mángolddal, minimum egy évig csak néztük a kertben és végül a tyúkok ették meg. Aztán végre lett időm kipróbálni a konyhába és az egyik első kísérlet volt a mángoldos tészta. Ez finomodott az évek során valamennyit, bár az alapjai kezdetek óta megvannak.
Próbáljátok ki a mángold egy szuper zöldség, ráadásul egész télen lehet szedni a tavaszi felmagzásig.

Hozzávalók (4 főre)
– 500 g friss szélesmetélt vagy ugyanennyi tetszés szerinti száraz tészta
– 1 nagy csokor mángold (kb. 15 nagyobb levél, lehetőleg színes)
– 1 ek. extra szűz olívaolaj
– 1 közepes fej hagyma
– 3 gerezd fokhagyma
– 300 ml habtejszín
– 0,5 dl fehérbor (száraz természetesen)
– kakukkfű (ha van citromos is)
– frissen őrölt bors
– só

Előkészítés

A megmosott mángoldot két részre „szedjük”, a szárakat levágjuk a levelekről, külön-külön kerülnek az ételbe. A szárat felcsíkozzuk kb. 3 mm vastagra, míg a leveleket hosszábban félbevágjuk, egymásra tesszük, majd keresztben 1 cm széles csíkokat vágunk belőle. A hagymát, fokhagymát megpucoljuk, a hagymát fél vagy negyed karikákra szeleteljük (kockára vágni is lehet).
Felteszünk főni egy nagy fazék vizet.

Elkészítés

Az olívaolajon megpároljuk a hagymát és a mángoldszárat, sózzuk, fűszerezzük borssal és kakukkfűvel. Mikor már elkezd puhulni hozzáadjuk a fokhagymát (lehet szeletelni, vagy fokhagymanyomón átnyomni) és a mángold leveleket, felöntjük a borral és fedő alatt kb. 8 perc alatt megpároljuk, közben párszor megkeverjük. A párolási idő függ attól, hogy mennyire zsengék a levelek. (Nem szabad túl sokáig párolni, két okból sem: elveszti a színét, valamint a tejszínnel is fő majd.)
Ha túl sok a folyadék hamarabb vegyük le a fedőt és nagyjából teljesen pároljuk el mielőtt hozzáöntjük a tejszínt. Forraljuk fel a tejszínnel a szószt.
A tészta optimális esetben pont eddigre fő meg, (ha nem, tegyük félre a szószt, ne forraljuk túl!), a tésztát leszűrjük, semmiképpen sem öblítjük le (!), és a szószba öntjük. Gyors mozdulatokkal összekeverjük / összeforraljuk, ha szükséges adunk hozzá a tészta főzőlevéből is, hogy jó krémes legyen.
Tálaláskor pirított dióval megszórjuk.

Tippek és trükkök
– Pirított szalonna csíkokat is tehetünk a szószba, nem fogja elrontani. 😉

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd be egy kommentbe / küldj fényképet, hogy hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám 🙂

Ajánljuk figyelmedbe facebook oldalunkat is: https://www.facebook.com/lillalullakonyhaja/

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd meg / küldj fényképet, mutasd meg, hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám!

Ne maradj le egy új receptről sem!

Nem mindent töltünk fel a blogra, ha még nem teszed, kövess minket Instagram és Facebook oldalunkon is!

További receptek

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Évek óta kísérletezem ezzel a tésztával, készült már belőle pl. sajtos csiga, dagasztottam már élesztővel és Covid alatt csak kovásszal, de az utóbbi időben mindig hibrid verióban kovásszal és...

Duplahagymás sütőtökös lepény

Duplahagymás sütőtökös lepény

Nem tudunk leállni a sült sütőtökkel ezen a télen, ma leveles tésztás lepényre került feltétnek. Télen túl sok variáció nincsen sajnos, ez a lepény is teljesen spontán lett duplán hagymás, bár ha a...