Medvehagymás metélt tejszínes kucsmagomba raguval

2018. ápr. 08.

Medvehagymás metélt tejszínes kucsmagomba raguval

Az induló tavasz két legnagyobb sztárja a konyhában a medvehagyma és a kucsmagomba, érdemes őket együtt elkészíteni! Két éve készülök erre a receptre, de tavaly sajnos nem volt kucsmagomba így csak vágyakozhattunk. Idén viszont Tibi barátunk rengeteg cseh kucsmagombát tudott gyűjteni, gyorsan le is csaptunk egy adagra, nem bántuk meg.

Hozzávalók (3-4 főre)
Medvehagymás metélt
– 300 g liszt (vegyesen kedvünk szerint, pl. az én +szénhidrátbarát” verzióm: 100 g teljes kiőrlésű durumrozs / királybúza / tönköly vagy más, 100 g sima liszt (BL55), 100 g durumbúza liszt
– 50 g medvehagyma
– 1 tojás
– 1 tojássárgája
– kb. 1 dl víz
– 2 evőkanál extra szűz olívaolaj

Tejszínes kucsmagombaszósz
– 400 – 500 g kucsmagomba, a receptben cseh kucsmagomba
– 1 salotta hagyma vagy 2 szál újhagyma
– 20 g vaj
– 1 dl száraz fehérbor (illatosabb pl. Irsai Olivér)
– 2 dl tejszín
– só
– bors
– friss kakukkfű lehetőség szerint sima és citromos vegyesen (lehet szárított is)

Elkészítés
Először a tésztát kell összegyúrni, hogy egy órát tudjon pihenni. A tésztakészítésről itt írtam hosszabban, most csak a medvehagyma hozzáadásának módjára térek ki. A megmosott medvehagymát vágjuk össze apróra és szűk 1 dl vízzel és 2 evőkanál extra szűz olívaolajjal turmixoljuk simára. Ezzel a turmix-szal gyúrjuk meg a tésztát.

_dsc0024.jpg
_dsc0027.jpg

Amíg a tészta pihen készítsük elő a gombát. Azok közé tartozom, akik szerint a gombát az ízek megőrzése érdekében nem szabad megmosni, így csak ecsettel söprögessük le a szennyeződéseket vagy vágjuk le a nagyon földes részeket, a hosszabb hőkezelés sterilizálni fogja a gombát. A gombát nagyobb darabokra, felekre, negyedekre vágjuk.

A tésztát nyújtsuk ki és vágjuk metéltre kedvünk szerint, én cikk-cakkos vágófejet használtam most.

Ha készen vagyunk a tészta felvágásával, lássunk neki a gombaszósznak. Az apróra vágott salottahagymát pároljuk vajon üvegesre és dobjuk rá a gombát. Pirítsuk át, öntsük rá a bort és forraljuk összesen 20 percen át. A kucsmagomba 20 perces hőkezelést igényel, enélkül néhány erre érzékeny embernek gyomor panaszokat okozhat, de a hőkezelés biztonságossá teszi.

Most egyszerre fogunk dolgozni a tésztával és a raguval. Kezdjük el forralni a tésztavizet, közben figyeljük a ragut, ha elfogyna a folyadék alóla vízzel pótoljuk. Mire a tésztavíz felforr a ragu nagyjából 15 perce lesz a tűzön, ekkor a tésztát a forrásba lévő vízbe tesszük, majd a raguhoz is hozzáadjuk a tejszínt. A tészta nagyjából 5 perc alatt megfő, akkor jó, amikor feljön a víz felszínére és újra felforr vele a víz. Mire a tészta elkészül, a ragu is kész lesz.

_dsc0029.jpg

A tésztát leszűrjük (nem öblítjük le!) és kevés főzővízzel együtt a gombaszószhoz adjuk és alaposan összekeverjük.
Azonnal tálaljuk és boldogan elkortyolgatjuk mellé a maradék bort.

Tippek és trükkök
– Ha más erdei gombával dolgozunk, kérdezzük meg az eladót vagy a gomba szakellenőrt az adott gombafajta javasolt elkészítési módjáról, ennek függvényében változtassunk a ragu elkészítési idején.

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd meg / küldj fényképet, mutasd meg, hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám!

Ne maradj le egy új receptről sem!

Nem mindent töltünk fel a blogra, ha még nem teszed, kövess minket Instagram és Facebook oldalunkon is!

További receptek

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Évek óta kísérletezem ezzel a tésztával, készült már belőle pl. sajtos csiga, dagasztottam már élesztővel és Covid alatt csak kovásszal, de az utóbbi időben mindig hibrid verióban kovásszal és...

Duplahagymás sütőtökös lepény

Duplahagymás sütőtökös lepény

Nem tudunk leállni a sült sütőtökkel ezen a télen, ma leveles tésztás lepényre került feltétnek. Télen túl sok variáció nincsen sajnos, ez a lepény is teljesen spontán lett duplán hagymás, bár ha a...