Nagyon káposztás palacsinta

2016. jan. 19.

Nagyon káposztás palacsinta

Nincs mit hozzátenni, mindenki nagy kedvence: nagyon káposztás és nagyon finom, imádjuk! 🙂

Hozzávalók (4 főre)
– 1 fej káposzta, kb. 1 kg tisztítás nélkül
– 2 evőkanál étolaj
– 3 tojás
– 3 dl tej
– 0,5 dl olívaolaj vagy étolaj
– 240 g finomliszt
– 120 g teljes kiőrlésű liszt (tönköly vagy búza)
– 5-6 dl szóda, ha ez nem megoldható akkor szénsavas ásványvíz
– só
– bors
– 2 dl tejföl

Előkészítés
A káposztát lereszeljük, besózzuk, majd negyed órát állni hagyjuk. A besózott káposztát 2 evőkanál olajon megpároljuk (nem kell kinyomkodni!). Nem kell nagyon megpirítani, ha már kezd kicsit sötétebb színűvé válni elkészült. Kóstolással ellenőrizhetjük, hogy átpárolódott-e. Kb. 560 g párolt káposzta lesz az 1 kg-os káposztából.

fazis.jpg

Elkészítés
A tojást az olívaolajjal és a tejjel felverjük (robotgéppel), majd sózzuk és kanalanként hozzáadjuk a lisztet és 240 g langyosra hűlt párolt káposztát, ebből sűrű masszát keverünk. Az elkészült tésztát hagyjuk minimum fél órát pihenni, nem kell hűtőbe tenni, de takarjuk le.
Ha a tésztaalap kipihente magát, szódavízzel palacsintatészta-sűrűségűre hígítjuk (a szokásosnál sűrűbb legyen), ehhez nagyjából 5 dl szódára lesz szükség. Vékonyan kiolajozott palacsintasütőben a szokott módon vastagabb palacsintákat sütünk.
A kész palacsintákat megkenjük tejföllel, megszórjuk párolt káposztával, ízlés szerint frissen borsot őrölünk rá, feltekerjük.

 Tippek és trükkök

falatkak.jpg

– Az elkészült palacsintákat ujjnyi vastagon felszeletelve, fogpiszkálóval vagy koktél karddal átszúrva tökéletes party kaját kapunk.
– A párolt káposztát borsozhatjuk, ha a fűszeresebb ízeket kedveljük.
– A palacsintákba a káposzta mellett vagy helyett reszelt sajtot is tölthetünk.

Címkék: káposzta | palacsinta

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd meg / küldj fényképet, mutasd meg, hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám!

Ne maradj le egy új receptről sem!

Nem mindent töltünk fel a blogra, ha még nem teszed, kövess minket Instagram és Facebook oldalunkon is!

További receptek

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Évek óta kísérletezem ezzel a tésztával, készült már belőle pl. sajtos csiga, dagasztottam már élesztővel és Covid alatt csak kovásszal, de az utóbbi időben mindig hibrid verióban kovásszal és...

Duplahagymás sütőtökös lepény

Duplahagymás sütőtökös lepény

Nem tudunk leállni a sült sütőtökkel ezen a télen, ma leveles tésztás lepényre került feltétnek. Télen túl sok variáció nincsen sajnos, ez a lepény is teljesen spontán lett duplán hagymás, bár ha a...