Sültparadicsom-krémleves

2015. szept. 17.

Sültparadicsom-krémleves

A nyár utolsó lehelete ez a mediterrán ízvilágú paradicsomleves. Készítsük el, amíg még kapható szabad földön termett magyar paradicsom!

Hozzávalók (4 főre)
– 50 – 60 dkg paradicsom (kisebb szemek kb. 8 db)
– 210 g sűrített paradicsom (1 kicsi és 1 nagy konzerv) vagy 700ml passata
– 125 g mascarpone
– 1 közepes fej vöröshagyma (lila is lehet)
– 2-3 nagy gerezd fokhagyma
– 1 dl száraz fehérbor
– só
– bors
– balzsamecet
– olívaolaj
– oregánó (szurokfű), bazsalikom, rozmaring, zsálya (lehet pl. toszkán fűszerkeverék)
– friss bazsalikom

Elkészítés
A paradicsomokat megmossuk és a tetejüket kereszt alakban bevágjuk, tűzálló tálba állítjuk őket, meglocsoljuk olívaolajjal és balzsamecettel, megszórjuk a fűszerekkel, frissen borsot őrölünk rá, mellédobjuk a két gerezd fokhagymát (nem szükséges megpucolni, csak a kés lapjával megtörjük őket). Forró sütőben (200 fok) először alufólia alatt sütjük. Majd kb. fél óra múlva, amikor levet engedett, az alufóliát levéve további fél óráig sütjük.
Amíg a paradicsom sül, egy lábosban megpirítjuk a felaprított vöröshagymát, enyhén karamellizáljuk. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, megszórjuk a fűszerekkel, kicsit tovább pirítjuk, majd felöntjük a fehérborral és kb. 6 dl vízzel. Lassú tűzön főzzük.
A megsült paradicsomot a levével együtt egy szitán átpasszírozzuk, közvetlenül a levesbe. Hozzáadjuk az apróra vágott friss bazsalikomleveleket és a mascarponét, összeturmixoljuk. Kóstoljuk meg, ízlés szerint adhatunk még hozzá balzsamecetet, kevés mézet vagy fűszereket. A kész levest még egyszer átforraljuk.

Fetás-rukkolás háromszögekkel tálaljuk, ennek a receptjét ide kattintva találjátok.

Tippek és trükkök

– Hidegen és melegen is finom, kóstoljuk meg mindkét módon!

Címkék: nyár | paradicsom

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd meg / küldj fényképet, mutasd meg, hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám!

Ne maradj le egy új receptről sem!

Nem mindent töltünk fel a blogra, ha még nem teszed, kövess minket Instagram és Facebook oldalunkon is!

További receptek

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Évek óta kísérletezem ezzel a tésztával, készült már belőle pl. sajtos csiga, dagasztottam már élesztővel és Covid alatt csak kovásszal, de az utóbbi időben mindig hibrid verióban kovásszal és...

Duplahagymás sütőtökös lepény

Duplahagymás sütőtökös lepény

Nem tudunk leállni a sült sütőtökkel ezen a télen, ma leveles tésztás lepényre került feltétnek. Télen túl sok variáció nincsen sajnos, ez a lepény is teljesen spontán lett duplán hagymás, bár ha a...