A tavasz már az ajtóban áll és kopogtat. Vegyünk méltó búcsút kedves téli barátainktól ezzel a színes recepttel, és engedjük be a tavaszt. Kösz mindent téli zöldségek, jó volt veletek! Találkozunk október tájékán!
Hozzávalók (3-4 főre):
A sütőtöktócsnihoz:
– 500 g sütőtök
– 3 közepes krumpli (3 × 70 g)
– 1 közepes fej vöröshagyma
– 3-4 gerezd fokhagyma
– 2 tojás
– 1 evőkanál (ek) 20%-os tejföl
– 1,5 ek lenmagliszt (bármilyen teljes kiőrlésű liszttel helyettesíthető)
– 3 ek zabpehelyliszt
– 4-5 ek teljes kiőrlésű tönkölyliszt
– olívaolaj
– só
– bors (frissen őrölt színes bors)
– provence-i fűszerkeverék
A párolt káposztához:
– 1 kisebb fej (kb. 650 g) lila káposzta
– 1 fej vöröshagyma
– 5-6 teáskanál (magos) mustár
– 1,5-2 dl száraz bor
– 1 ek olívaolaj
– étolaj
– só
– bors (frissen őrölt színes bors)
Előkészítés:
A lila káposzta külső leveleit leszedjük, torzsáját kivágjuk. Géppel vagy kézi erővel vékonyra szeleteljük, majd besózzuk. A káposztához szánt nagyobb vöröshagymát apró kockákra vágjuk.
A sütőtököt megtisztítjuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A krumplikat meghámozzuk, és vízben úsztatjuk felhasználásig. A hagymákat megpucoljuk.
Elkészítés:
A párolt káposztával kezdjünk. A hagymát kevés sóval olajon üvegesre pirítjuk, rákanalazzuk a mustárt, kicsit együtt pirítjuk, majd hozzáadjuk a besózott lila káposztát (nem nyomkodjuk ki). Felöntjük a borral, sózzuk, borsozzuk és lassú tűzön pároljuk. Szükség esetén vízzel pótoljuk a folyadékveszteséget. Közben kóstolgassunk, és ízlés szerint adjunk még hozzá mustárt és bort, ha pikánsabb ízt szeretnénk. Roppanósra pároljuk.
A tócsnihoz a már lereszelt sütőtökhöz kis lyukú reszelőn hozzáreszeljük a krumplit, a hagymát és a fokhagymát. A reszelt zöldségeket elkeverjük a tojásokkal, a tejföllel, egy evőkanál olívaolajjal, fűszerezzük és kanalanként hozzáadjuk a liszteket. Közepesen sűrű tésztát kell kapjunk. A liszt mennyisége attól függ , mennyire frissek a zöldségek. Figyeljünk, hogy ne adjunk túl sok lisztet hozzá, hagyjuk érvényesülni a zöldségeket.
Egy nagyobb lábosban vagy serpenyőben hevítsük fel az olajat (kb. 2-3 mm magasan álljon). A tésztából evőkanálnyi adagokat tegyünk az olajba, és azonnal lapogassunk lepénnyé a kanállal. A tócsnik mindkét oldalát aranybarnára sütjük, és a már elkészített lila káposztával tálaljuk.
Tippek és trükkök:
- A liszteket nyugodtan variáljuk. Lehet használni például csicseriborsó lisztet is, de sima búzaliszttel is tökéletes. De nem érdemes kihagyni a lehetőséget, hogy úgy adjunk a családnak teljes kiőrlésű lisztet, hogy észre sem veszik. 🙂
- A párolt káposztát gazdagíthatjuk sült szalonna kockákkal, ebben az esetben a szalonna zsírja elegendő az elkészítéshez.
- A tócsnit párolt káposzta helyett joghurtos vagy tejfölös mártogatóssal is kínálhatjuk. Ebben az esetben tetszés szerint szórjunk zöldfűszereket és zúzott fokhagymát a joghurtba, tejfölbe, sózzuk, borsozzuk és készen is van egy új verzió. De akár füstölt paprikával is ízesíthetjük a tejfölt/joghurtot.