Sütőtöktócsni párolt lila káposztával

2015. márc. 20.

A tavasz már az ajtóban áll és kopogtat. Vegyünk méltó búcsút kedves téli barátainktól ezzel a színes recepttel, és engedjük be a tavaszt. Kösz mindent téli zöldségek, jó volt veletek! Találkozunk október tájékán!

Hozzávalók (3-4 főre):

A sütőtöktócsnihoz:
– 500 g sütőtök
– 3 közepes krumpli (3 × 70 g)
– 1 közepes fej vöröshagyma
– 3-4 gerezd fokhagyma
– 2 tojás
– 1 evőkanál (ek) 20%-os tejföl
– 1,5 ek lenmagliszt (bármilyen teljes kiőrlésű liszttel helyettesíthető)
– 3 ek zabpehelyliszt
– 4-5 ek teljes kiőrlésű tönkölyliszt
– olívaolaj
– só
– bors (frissen őrölt színes bors)
– provence-i fűszerkeverék

A párolt káposztához:
– 1 kisebb fej (kb. 650 g) lila káposzta
– 1 fej vöröshagyma
– 5-6 teáskanál (magos) mustár
– 1,5-2 dl száraz bor
– 1 ek olívaolaj
– étolaj
– só
– bors (frissen őrölt színes bors)

Előkészítés:
A lila káposzta külső leveleit leszedjük, torzsáját kivágjuk. Géppel vagy kézi erővel vékonyra szeleteljük, majd besózzuk. A káposztához szánt nagyobb vöröshagymát apró kockákra vágjuk.
A sütőtököt megtisztítjuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A krumplikat meghámozzuk, és vízben úsztatjuk felhasználásig. A hagymákat megpucoljuk.

Elkészítés:
A párolt káposztával kezdjünk. A hagymát kevés sóval olajon üvegesre pirítjuk, rákanalazzuk a mustárt, kicsit együtt pirítjuk, majd hozzáadjuk a besózott lila káposztát (nem nyomkodjuk ki). Felöntjük a borral, sózzuk, borsozzuk és lassú tűzön pároljuk. Szükség esetén vízzel pótoljuk a folyadékveszteséget. Közben kóstolgassunk, és ízlés szerint adjunk még hozzá mustárt és bort, ha pikánsabb ízt szeretnénk. Roppanósra pároljuk.

A tócsnihoz a már lereszelt sütőtökhöz kis lyukú reszelőn hozzáreszeljük a krumplit, a hagymát és a fokhagymát. A reszelt zöldségeket elkeverjük a tojásokkal, a tejföllel, egy evőkanál olívaolajjal, fűszerezzük és kanalanként hozzáadjuk a liszteket. Közepesen sűrű tésztát kell kapjunk. A liszt mennyisége attól függ , mennyire frissek a zöldségek. Figyeljünk, hogy ne adjunk túl sok lisztet hozzá, hagyjuk érvényesülni a zöldségeket.
Egy nagyobb lábosban vagy serpenyőben hevítsük fel az olajat (kb. 2-3 mm magasan álljon). A tésztából evőkanálnyi adagokat tegyünk az olajba, és azonnal lapogassunk lepénnyé a kanállal. A tócsnik mindkét oldalát aranybarnára sütjük, és a már elkészített lila káposztával tálaljuk.

Tippek és trükkök:

  • A liszteket nyugodtan variáljuk. Lehet használni például csicseriborsó lisztet is, de sima búzaliszttel is tökéletes. De nem érdemes kihagyni a lehetőséget, hogy úgy adjunk a családnak teljes kiőrlésű lisztet, hogy észre sem veszik. 🙂
  • A párolt káposztát gazdagíthatjuk sült szalonna kockákkal, ebben az esetben a szalonna zsírja elegendő az elkészítéshez.
  • A tócsnit párolt káposzta helyett joghurtos vagy tejfölös mártogatóssal is kínálhatjuk. Ebben az esetben tetszés szerint szórjunk zöldfűszereket és zúzott fokhagymát a joghurtba, tejfölbe, sózzuk, borsozzuk és készen is van egy új verzió. De akár füstölt paprikával is ízesíthetjük a tejfölt/joghurtot.

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd meg / küldj fényképet, mutasd meg, hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám!

Ne maradj le egy új receptről sem!

Nem mindent töltünk fel a blogra, ha még nem teszed, kövess minket Instagram és Facebook oldalunkon is!

További receptek

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Évek óta kísérletezem ezzel a tésztával, készült már belőle pl. sajtos csiga, dagasztottam már élesztővel és Covid alatt csak kovásszal, de az utóbbi időben mindig hibrid verióban kovásszal és...

Duplahagymás sütőtökös lepény

Duplahagymás sütőtökös lepény

Nem tudunk leállni a sült sütőtökkel ezen a télen, ma leveles tésztás lepényre került feltétnek. Télen túl sok variáció nincsen sajnos, ez a lepény is teljesen spontán lett duplán hagymás, bár ha a...