Vörösbabbal töltött krumplicsónak

2015. febr. 24.

Vörösbabbal töltött krumplicsónak

A tökéletes böjti kaja, amit sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint első pillantásra gondolnánk, a bab és a füstölt sajt párosa pedig remekül helyettesíti a húst!

Hozzávalók (4 főre):

– 8 közepes krumpli (kb. 120 g méretű példányok)
– 1 vörösbab-konzerv (240 g)
– 1 fej lilahagyma (kb. 100g)
– 3 gerezd fokhagyma
– 2-3 evőkanál tejföl
– 75 g trappista sajt
– 150 g füstölt trappista sajt (vagy más füstölt sajt)
– 1 közepes kápiapaprika
– 10 szem fekete olajbogyó
– só
– bors (frissen őrölt tarka vagy fekete)
– kakukkfű (friss vagy szárított)
– chili vagy bármi, ami csíp: ízlés szerint

Előkészítés:
A krumplikat alaposan megsuvickoljuk, és hideg sós vízben, héjában megfőzzük.
A hagymát apró kockákra vágjuk, a paprikát is hasonló méretű kockákra vagdaljuk, és a fokhagymát a fokhagymanyomó közelébe készítjük. A vörösbab-konzervet egy szűrőbe öntjük,vízzel leöblítjük, hagyjuk lecsepegni.

Elkészítés:
Míg fő a krumpli, elkészítjük a töltelék babos alapját. Egy serpenyőben megpirítjuk a hagymát, hozzányomjuk a fokhagymát, beletesszük a paprikakockákat, valamint a babot. Fűszerezzük, és együtt tovább pirítjuk. Nem kell megijedni, a babszemek egy idő után szétesnek, de ez ne zavarjon minket! Ha a keverék szépen átpirult, félretesszük.
Ekkor a krumpli valószínűleg még nincs kész, így van időnk lereszelni a kétféle sajtot szétválasztva, külön tányérra, majd apróra vágni az olajbogyókat, ezt rögtön hozzá is adhatjuk a babhoz.
Ha a krumplik megfőttek, leöntjük róla a vizet és hagyjuk kicsit kihűlni. Kivajazunk egy nagyobb tepsit, és elkészítjük a krumplicsónakokat: a krumplikat hosszában félbevágjuk. A belsejüket egy kiskanállal kikaparjuk úgy, hogy kb. fél centi vastag maradjon a széle. A krumplitörmeléket egy olyan tálba tesszük, amiben majd össze tudjuk keverni a tölteléket. A krumpliforgácsokhoz hozzáadjuk a babos részt, a reszelt trappistát és a tejfölt. Alaposan összekeverjük. A tölteléket igazságosan szétosztjuk a fél krumplikban és megszórjuk a reszelt füstölt sajttal.

A tepsit előmelegített, 200 fokos sütőbe toljuk és kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük a tetejét.

Salátával vagy nekünk tetsző savanyúsággal körítve tálaljuk.

Tippek és trükkök:

  • Húsos verzióban is készíthető, például kevés pirított szalonnával feldobhatjuk a tölteléket vagy a krumplicsónakokat körbetekerhetjük baconnel.
Címkék: bab | burgonya | krumpli | vega

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd meg / küldj fényképet, mutasd meg, hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám!

Ne maradj le egy új receptről sem!

Nem mindent töltünk fel a blogra, ha még nem teszed, kövess minket Instagram és Facebook oldalunkon is!

További receptek

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Évek óta kísérletezem ezzel a tésztával, készült már belőle pl. sajtos csiga, dagasztottam már élesztővel és Covid alatt csak kovásszal, de az utóbbi időben mindig hibrid verióban kovásszal és...

Duplahagymás sütőtökös lepény

Duplahagymás sütőtökös lepény

Nem tudunk leállni a sült sütőtökkel ezen a télen, ma leveles tésztás lepényre került feltétnek. Télen túl sok variáció nincsen sajnos, ez a lepény is teljesen spontán lett duplán hagymás, bár ha a...