A tökéletes böjti kaja, amit sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint első pillantásra gondolnánk, a bab és a füstölt sajt párosa pedig remekül helyettesíti a húst!
Hozzávalók (4 főre):
– 8 közepes krumpli (kb. 120 g méretű példányok)
– 1 vörösbab-konzerv (240 g)
– 1 fej lilahagyma (kb. 100g)
– 3 gerezd fokhagyma
– 2-3 evőkanál tejföl
– 75 g trappista sajt
– 150 g füstölt trappista sajt (vagy más füstölt sajt)
– 1 közepes kápiapaprika
– 10 szem fekete olajbogyó
– só
– bors (frissen őrölt tarka vagy fekete)
– kakukkfű (friss vagy szárított)
– chili vagy bármi, ami csíp: ízlés szerint
Előkészítés:
A krumplikat alaposan megsuvickoljuk, és hideg sós vízben, héjában megfőzzük.
A hagymát apró kockákra vágjuk, a paprikát is hasonló méretű kockákra vagdaljuk, és a fokhagymát a fokhagymanyomó közelébe készítjük. A vörösbab-konzervet egy szűrőbe öntjük,vízzel leöblítjük, hagyjuk lecsepegni.
Elkészítés:
Míg fő a krumpli, elkészítjük a töltelék babos alapját. Egy serpenyőben megpirítjuk a hagymát, hozzányomjuk a fokhagymát, beletesszük a paprikakockákat, valamint a babot. Fűszerezzük, és együtt tovább pirítjuk. Nem kell megijedni, a babszemek egy idő után szétesnek, de ez ne zavarjon minket! Ha a keverék szépen átpirult, félretesszük.
Ekkor a krumpli valószínűleg még nincs kész, így van időnk lereszelni a kétféle sajtot szétválasztva, külön tányérra, majd apróra vágni az olajbogyókat, ezt rögtön hozzá is adhatjuk a babhoz.
Ha a krumplik megfőttek, leöntjük róla a vizet és hagyjuk kicsit kihűlni. Kivajazunk egy nagyobb tepsit, és elkészítjük a krumplicsónakokat: a krumplikat hosszában félbevágjuk. A belsejüket egy kiskanállal kikaparjuk úgy, hogy kb. fél centi vastag maradjon a széle. A krumplitörmeléket egy olyan tálba tesszük, amiben majd össze tudjuk keverni a tölteléket. A krumpliforgácsokhoz hozzáadjuk a babos részt, a reszelt trappistát és a tejfölt. Alaposan összekeverjük. A tölteléket igazságosan szétosztjuk a fél krumplikban és megszórjuk a reszelt füstölt sajttal.
A tepsit előmelegített, 200 fokos sütőbe toljuk és kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük a tetejét.
Salátával vagy nekünk tetsző savanyúsággal körítve tálaljuk.
Tippek és trükkök:
- Húsos verzióban is készíthető, például kevés pirított szalonnával feldobhatjuk a tölteléket vagy a krumplicsónakokat körbetekerhetjük baconnel.