Nem tudunk leállni a sült sütőtökkel ezen a télen, ma leveles tésztás lepényre került feltétnek. Télen túl sok variáció nincsen sajnos, ez a lepény is teljesen spontán lett duplán hagymás, bár ha a fokhagymát is számoljuk akkor igazából triplán. 😉
Ez a véletlen mindenesetre felettébb szerencsés volt, mert egy nagyon jól sikerült lepény lett a végeredmény. 🙂
Hozzávalók
– fél adag fűszeres sült sütőtök (fokhagymás, rozmaringos, zsályás változatban)
– 3 közepes vagy 7-8 kicsi (dió méretű) lilahagyma a sütőtökkel együtt sütve lsd. itt
– leveles tészta (pálmaolajmentes!): 25*35 cm nagyságú kb. 3 mm vastagra nyújtott (a bolti nyújtott verzió tökéletes vastagságú)
– 100 g 20%-os tejföl
– 1 kis tojás
– 1 nagy teáskanál magos mustár (sima is jó)
– 15 cm póréhagyma (zöldebb része is jó)
– 50 g karakteresebb sajt (elhagyható)
– só
– frissen őrült bors
– vaj
Tálaláshoz
– friss zsályalevél olívaolajban/vajban kisütve (a felhasznált zsiradékot más ételhez el tudjuk később használni)
– pirított tökmag
Elkészítés
A póréhagymát hosszában félbevágjuk és folyó víz alatt alaposan átmossuk. Felszeleteljük és vajon megpároljuk, sózzuk.
A sült lilahagyma külső, esetleg túlsült leveleit kidobjuk, a többi részt összevágjuk, belekeverjük a tejfölbe. Hozzáadjuk a felvert tojást (ebből egy nagyon keveset, kb. 1 teáskanálnyit visszafogunk kenéshez), a mustárt, sózzuk, borsozzuk, simára keverjük.
A leveles tésztát sütőpapírra helyezzük, a szélétől kb. 1 cm-el beljebb a felszínét éles késsel bevágjuk téglalap alakban, az így létrejött belső téglalapot villával sűrűn megböködjük, a szélét tojással óvatosan lekenjük. Vigyázzunk, hogy a szélén ne folyjon le a tojás!
A tésztán „kijelölt” belső téglalapra kenjük a lilahagymás kencét, rászórjuk a párolt póréhagymát, a felkockázott (kb. 1*1*1 cm) sült sütőtököt, megszórjuk reszelt sajttal.
200 fokra előmelegített sütőben összesen 25 perc alatt megsütjük, az első 10 percben légkeveréssel, majd sima alul-felül sütéssel további 15 percet.
Tálaláskor megszórjuk pirított tökmaggal és sült zsálya levelekkel.
Tippek és trükkök:
– Vegyes zöldsaláta (rukkola, madársaláta, bébispenót stb.) citromlével és extra szűz olívaolajjal tökéletes hozzá.
– A sütőtököt eleve lehet chilivel sütni, vagy tehetünk rá ízlés szerint chili szószt, vagy Lillalulla chililekvárt.