Ilyen volt a Gasztroangyal forgatás nálunk

2023. jan. 31.

Gasztroangyal forgatás

Éppen ma 5 éve, hogy forgatott nálunk a Gasztroangyal stábja, a félig kerek évforduló kapcsán felidézzük, hogy is volt.

Azt hittem rosszul látok, amikor 2018. január 11-én (ráadásul anyukám névnapján) a Gasztroangyal szerkesztőjének email-je beérkezett a postaládámba, hogy szívesen forgatnának Lullán és környékén, és azért engem keresett meg, mert: “Ahogy látom, a fő motor gasztro téren (is) Te vagy.” 

Innen indult egy több körös egyeztetés az adás témájáról és a résztvevőkről, előbb telefonon, majd ezt követően e-mail-ben küldtünk egy hosszabb listát a főzési ötleteinkről, valamint az általunk műsorba ajánlott környékbeli termelőkről. Így került be az adásba Lulláról Keller András angus marha tenyésztő, a Nübelsajt Törekiből, Vrancsik Tibor gombaszakellenőr, gombász (azóta már szarvasgombász is!) barátunk és a Veszprémi Pince Kötcséről.
Sokat gondolkodtunk, hogy mit is főzhetnénk, küldtünk 10-12 ötletet hagyományos svábos receptekkel és a saját kicsit modernebb receptjeim közül is jópárat, amik a téli szezonban szóba jöhetnek.

Mivel 2017 végén választották meg a töreki (Zalán) babot a Balaton egyik alapanyagának, ezért javasolta a szerkesztő, hogy ez lehetne az egyik téma.
Ehhez eszünkbe jutott az egyik első receptem a blogról, amit még 2015. februárban publikáltam, a vörösbabbal töltött krumplicsónak, ami eredetileg vörösbab konzervvel készült. Ezt az ételt rendszeresen főzöm azóta is, nagyon megszerettük. A konzerv bab helyett adta magát a töreki bab, krumpliként pedig a keszthelyi nemesítésű Balatoni Rózsa, ami szépen termett előző évben a kertünkben és pont jó fajta (B típusú, ún. főzni való burgonya) ehhez az ételhez.

Töreki babbal töltött krumplicsónak
Töreki babbal töltött krumplicsónak

Az ötlet megtetszett Borbás Marcsinak is, így ezzel készültünk a forgatásra.
A műsorban sok kapcsolódási pont volt a termelők között, nálunk mutattuk be Vrancsik Tibi savanyított gévagombáját, mert neki már elfogyott, nála pedig a mi kovászos kenyerünk volt a kóstoláshoz. A töreki babos krumplira a Nübel sajt friss gomolya sajtját tettük. Az adásban nem látszott, de a forgatás után Veszprémi Pince borával koccintottunk. 😉

Nekünk extra feladat volt a forgatás napján a kenyér és bagett sütés mellett, hogy a stáb is nálunk ebédelt. Kemencés hússal vártuk őket, amihez sült krumpli és cékla mellett a saját szószainkat és savanyúságunkat, valamint a bab köretét is adó savanyú káposztás cékla salátánkat kínáltuk. Az ebéd teljes sikert aratott, Marcsinak különösen ízlett a savanyú káposztás saláta.

A forgatás az ebéd után kezdődött és remek hangulatban telt, mindenki annyira közvetlen volt, hogy gyakorlatilag nem zavartak minket a kamerák. Látszott a stábon, hogy mennyire profik és régóta együtt dolgoznak. Nagy öröm volt számunkra megmutatni Marcsinak a kertet és mesélni a céljainkról, amik azóta részben már teljesültek. Nagyon tetszett neki a nagymamám kerti pihenőhelye a diófa alatt, ahol a cicáink játszottak a forgatás alatt. Sajnos ezekből a részekből végül kevés látszott az adásban, de mint tudjuk az adásidő is véges. A főzés sokkal egyszerűbb volt mint gondoltam, pedig féltem Csaba nélkül szerepelni. De Marcsi olyan közvetlen és kedves volt, hogy tényleg olyan volt mintha ezer éve együtt sürögnénk a konyhában. Amíg sült a krumpli, Marcsi megkóstolta a termékeinket, emlékszem a csatnik különösen tetszettek neki. 2018. március 2-án kerültünk adásba, amit azóta is sokszor ismételnek, sokan találtak ránk ennek köszönhetően.

Marcsival nem sokkal az adás után találkoztunk még egyszer egy budapesti kistermelős rendezvényen Tibivel együtt, nagyon kedves volt, rögtön megismert minket és érdeklődött milyen volt az adás fogadtatása. 

Nagy élmény és megtiszteltetés volt számunkra részt venni ebben a meghatározó gasztronómiai műsorban, pedig a forgatáskor még csak az utunk elején jártunk…

Címkék: Lulla | múltidézés

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd meg / küldj fényképet, mutasd meg, hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám!

Ne maradj le egy új receptről sem!

Nem mindent töltünk fel a blogra, ha még nem teszed, kövess minket Instagram és Facebook oldalunkon is!

További receptek

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Évek óta kísérletezem ezzel a tésztával, készült már belőle pl. sajtos csiga, dagasztottam már élesztővel és Covid alatt csak kovásszal, de az utóbbi időben mindig hibrid verióban kovásszal és...

Duplahagymás sütőtökös lepény

Duplahagymás sütőtökös lepény

Nem tudunk leállni a sült sütőtökkel ezen a télen, ma leveles tésztás lepényre került feltétnek. Télen túl sok variáció nincsen sajnos, ez a lepény is teljesen spontán lett duplán hagymás, bár ha a...