Mézes csirke csicseriborsóval, almás gyömbéres mártásban

2014. nov. 20.

Mézes csirke csicseriborsóval, almás gyömbéres mártásban

Sokáig csak távolról szemléltem az indiai konyhát, a sok izgalmas fűszerrel, furcsa nevű ételeivel. Komolyabban csak Csaba unszolására kezdtem utána nézni, hogyan is működik, annyit emlegette a „Tikka massala csirkét”. Kinyomoztam milyen fűszerek kellenek hozzá, mik a titkai, nem volt egyszerű (a kész alapszószokat például helyből kizártam), de szeretem ezeket a kihívásokat. 🙂 Majd a blogra is felkerül egyszer az általam kikísérletezett verzió, de most egy másik indiai beütésű saját receptet hoztam az útközben felcsipegetett tudásból összerakva.
Mivel a hús mennyiségét mindig próbálom minimalizálni a lehetőségekhez mérten, ezért került csicseriborsó a receptbe, amit szerencsére mindegyikünk szeret, egészséges is és a konzerv verziója áldás a gyors főzésnél.
A köret természetesen lehet sima rizs is, de egyszer olvastam, hogy az indiaiak gyakran tesznek magokat, mint pl. kesudiót, és különféle aszalt gyümölcsöket a rizsbe és ez megtetszett, sokkal érdekesebbé tehetjük az amúgy kicsit snassz köretet.
A sok fűszer, főleg a gyömbér miatt ez az étel felmelegíti testünket és lelkünket a ködös, szürke őszi időben. Próbáljátok ki, megéri!

Hozzávalók 4 személyre:
– 500g csirkemellfilé
– 1 evőkanál (ek.) méz
– 1 ek. mustár
– őrölt koriander(mag)
– frissen őrölt bors
– étolaj
– 1 közepes fej (kb. 60g) fehérhagyma (helyettesíthető vöröshagymával)
– 3 gerezd fokhagyma
– curry
– friss gömbér
– só
– 1 – 1,5 alma (mérettől függ)
– 0,5dl
– 1 konzerv csicseriborsó (400g)
– 1 konzerv kókusztej (400 ml)
– citromlé ízlés szerint

Körethez:
– 1 bögre (3dl) basmati rizs (vagy más hosszúszemű fajta)
– 2 bögre forró víz
– só
– 1 teáskanálnyi vaj
– 1 marék dió (eredetileg kesudiót terveztem, de az borozás áldozata lett)
– 8 aszalt sárgabarack


Előkészületek:
A csirkemellet apró kockákra vágjuk. A páchoz kikeverjük egy tálban (lehetőleg jénai vagy porcelán, amiben a csirke is elfér majd) a mézet a mustárral és 1 kávéskanál őrölt koriandermaggal, hozzákeverjük a csirkemell kockákat, lefedjük, és min. 1-2 órára, de még jobb, ha egy éjszakára a hűtőben érleljük.
A hagymát összeaprítjuk, a fokhagymát felszeleteljük, vagy fokhagymanyomóba készítjük. Az almát megtisztítjuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük.
A csicseriborsó konzervet kiöntjük egy szitába / szűrőbe lemossuk és félretesszük.
A rizshez az apróra vágott diót szárazon egy serpenyőben megpirítjuk, az aszalt sárgabarackot pedig apró darabokra vágjuk.

Elkészítés:
A rizzsel érdemes kezdeni, mert az pihenhet, amíg a csirkével ügyködünk.
A rizst átmossuk, szitán lecsepegtetjük és betesszük egy lábosba / fazékba. A 2 bögre vizet felforraljuk (vízforralóban a legegyszerűbb) és ráöntjük a rizsre, sózzuk, lefedjük fedővel és feltesszük főzni lassú lángon. FONTOS: A víz inkább kicsit kevesebb legyen, mint a rizs!
Amíg fő néha megkeverjük, amikor pedig már szinte minden vizet elfőtt belekeverjük a vajat, a diót és a sárgabarackot. Félretesszük a konyhapulton, nem kell becsomagolni, szobahőmérsékleten álljon, ha túl puhának tűnik, tegyük félre a tetejét, hogy a gőz elpárologjon.

Most nekiláthatunk a csirkének. A csirkemell kockákat megsózzuk és az olajon megpirítjuk, ehhez egy nagy felületű mélyebb serpenyőt, lábost használjunk, aminek van fedele. A húst minimum két adagban (az edényben szétterítve lazán egy rétegben legyenek a kockák) süssük nagy lángon, hogy valóban süljön, és ne párolódjon. Ha átpirult kiszedjük egy porcelán tálkába, vagy mélytányérba és félretesszük.
A maradék olajon átpirítjuk a hagymát, sózzuk, hozzáadjuk a fokhagymát és a fűszereket: 2 kávéskanál (kk.) curryt és 1 kk. őrölt koriandermagot, átpirítjuk. Belekeverjük a reszelt almát, felöntjük a borral és pici vízzel, lassú tűzön pároljuk. Amikor az alma szétesett / megpuhult levesszük a fedőt és elpárologtatjuk a levét. Hozzáadjuk a csicseriborsót, és ráreszelünk kb. egy ujjnyi darabka gyömbért, átpirítjuk, hozzáadjuk a csirkét és tovább pirítjuk pár percig kevergetve. Végül felöntjük a kókusztejjel és összeforraljuk. Megkóstoljuk, ha túl édesnek érezzük kevés citromlével beállítjuk a nekünk tetsző ízvilágot.

Tippek és trükkök:

  • Friss gyömbér helyett használhatunk port is, ekkor egy kávéskanálnyit szórjunk a curryvel és korianderrel együtt a hagymára.
  • A fűszerekkel lehet kísérletezni, adható még hozzá római kömény és lehet csípős (pl. madras) curryport is tenni hozzá, aki a fűszeresebb ízeket szereti.
  • Kókusztej helyett használhatunk főzőtejszínt, vagy tejszín és joghurt kombinációját is.

Tetszett a recept? Elkészítetted?

Ha elkészítetted a receptünk, írd meg / küldj fényképet, mutasd meg, hogy sikerült és milyen sikert arattál vele, kíváncsiak vagyunk ám!

Ne maradj le egy új receptről sem!

Nem mindent töltünk fel a blogra, ha még nem teszed, kövess minket Instagram és Facebook oldalunkon is!

További receptek

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Sajtkrémmel töltött sörkifli

Évek óta kísérletezem ezzel a tésztával, készült már belőle pl. sajtos csiga, dagasztottam már élesztővel és Covid alatt csak kovásszal, de az utóbbi időben mindig hibrid verióban kovásszal és...

Duplahagymás sütőtökös lepény

Duplahagymás sütőtökös lepény

Nem tudunk leállni a sült sütőtökkel ezen a télen, ma leveles tésztás lepényre került feltétnek. Télen túl sok variáció nincsen sajnos, ez a lepény is teljesen spontán lett duplán hagymás, bár ha a...