Anyukám klasszikus téli salátája, melyet évek óta fogyasztunk nagy lelkesedéssel. Jól variálható és gyakorlatilag az összes fontos téli zöldséget felhasználhatjuk hozzá a cékla és a savanyú káposzta alap mellé. Ebédre és vacsorára egyaránt kiváló egy szelet hús vagy egy szelet pirított rozskenyér mellé.
Hozzávalók
– 2 cékla (összesen 250 g)
– 200 g savanyú káposzta
– 1 sárgarépa (120 g)
– 50 g zeller
– 1 csicsóka (50 g)
– 1 fej salotta hagyma vagy lilahagyma, vagy egy kisebb darab póréhagyma
– 1 marék napraforgómag
– 1 marék lenmag
– tökmagolaj vagy extra szűz olívaolaj (vagy bármilyen hidegen sajtolt olaj)
– almaecet vagy balzsamecet ízlés szerint
Adható még hozzá: alma, savanyú uborka, olívabogyó
Elhagyható: zeller, csicsóka
Elkészítés
Szeleteljük fel a hagymát, kicsit sózzuk meg. A savanyú káposztát aprítsuk kicsit össze és adjuk hozzá. A répát, céklát, zellert és csicsókát reszeljük le nagylyukú reszelőn. Figyelem, a cékla nagyon spriccel reszelés közben, kössünk kötényt magunk elé!

A zöldségeket keverjük össze a magokkal. Kóstoljuk meg, hogy mennyire sós és mennyire savanyú, ez nagyban függ ugyanis a káposztától. Locsoljuk meg olajjal, adjunk hozzá ecetet és sózzuk ízlés szerint a kóstolás alapján.
Jót tesz neki, ha fél napot áll, így összeérnek az ízek. Természetesen ez idő alatt mindent beszínez a cékla lilára. 🙂