Az egészben sült cékla régóta foglalkoztatja a fantáziámat, most 2 kicsit fonnyadt cékla jókor volt jó helyen és a sült krumplival együtt a sütőbe került. Igazából bőven felülmúlta a várakozásaimat, nagyon jó kombináció a natúr joghurttal, fetával és citromhéjjal. A napraforgómag plusz ropógósságot ad neki, nem érdemes kihagyni. Lehet belőle előétel / vendégváró falat vagy egy könnyed vacsora is, egy szelet kovászos kenyér vagy bagett kell csak hozzá.
Hozzávalók (1 nagytányérhoz, 2-3 főre – vacsora)
– 1 db nagyobb cékla
– 3-4 ek. natúr joghurt
– kb. negyed bio citrom reszelt héj
– 50 g feta (lehetőleg kecske/juh), vagy friss kecskesajt
– 1 marék pirított napraforgómag
– extra szűz olívaolaj
– bors (frissen őrölt)
– só
Elkészítés
A céklát alufóliába csomagoljuk és 200 fokos sütőben puhára sütjük. Ezt praktikusan hústűvel tudjuk ellenőrizni, ha könnyen belemegy akkor készen van. Tegyük tálba kihűlni, mert a szurkálás helyén kifolyik a céklalé. 😉 Ha kihűlt a héja könnyen lejön, szinte a kezünkben marad.
A céklát uborkagyalunk félbevágva leszeleteljük, így több kisebb szeletet kapunk, elosztjuk egy nagytányéron. A joghurtba belereszeljük a citromhéjat és kevés sóval összekeverjük, rákanalazzuk és eloszlatjuk a céklán. Rámorzsoljuk a fetát, borsot őrlünk rá, meglocsoljuk olívaolajjal, majd a végén megszórjuk a pirított napraforgómaggal és kész. 🙂
Tippek és trükkök
– A céklát pucolás után hűtőben napokig eltárolhatjuk.
– Napraforgómag helyett használhatunk diót is.